vineri, 18 august 2017

La Clubul CFR Iaşi: "Culori şi semne" cu pictoriţa Gabriela Cucinschi




Joi, 17 august 2017, de la ora 18.00, la sala mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură "Culori şi semne", cu Gabriela Cucinschi în rol principal. Au participat membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), în frunte cu scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, criticul de artă Aurel Istrati, directorul clubului CFR Iaşi - Paul Zamfir, actorul Emil Gnatenco, iar din Italia, de la Lecce, a venit pentru un recital de dans modern domnişoara Ana Maria Gavrilă (19 ani), care trăieşte de 12 ani cu familia în "Cisma" de la Marea Mediterană.
Moderatorul evenimentului, directorul ALPI Mihai Batog-Bujeniţă a deschis manifestarea cu următoarele cuvinte: "Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne dă răgazul să vedem un strop de culoare. În era Facebook, a vorbi cu oamenii este cu totul altceva. Mulţumim domnului Paul Zamfir pentru că a făcut din clubul CFR Iaşi o oază de cultură. Să fim veseli şi să trăim mai mult şi mai bine!".
În replică, directorul Paul Zamfir a mai menţionat: "Trec anii şi trec repede, numai că la clubul CFR Iaşi avem o bucurie! O expoziţie a doamnei Gabriela Cucinschi. În anii aceştia am fost jalonaţi de mai multe expoziţii ale lui Gabriela Cucinschi, fie ele personale sau colective. În acest răstimp nu am găsit un tablou care să se repete. Este mereu o expoziţie proaspătă! De fapt, se repetă doar ramele de la tablouri, simple, din brad. Se mai spune aşa: Din când în când, citind o carte, în ea se aude plânsetul unei păduri!".
Criticul de artă Aurel Istrati a caracterizat expoziţia lui Gabi Cucinschi astfel: "Gabriela ne invită într-o poveste în care noi ar trebui să intrăm! Este o istorie simplă, laconică ca limbaj. E bine să ne bucurăm şi noi, împreună cu artistul. În postura ei este un joc. Sărim şi noi ca la şotron, pentru a ne bucura!".
Luând cuvântul, pictoriţa Gabriela Cucinschi a detaliat: "Această expoziţie este o punte de legătură între sufletele noastre. Expoziţia mea este un dar de suflet. Cu momente frumoase şi poate mai puţin frumoase, dar vreau ca picturile mele să aducă doar lumină în sufletele dumneavoastră!".
Aflat în public împreună cu nepotul său, Silviu Teodorescu (participant recent cu artă decorativă de tip quilling, într-o expoziţie colectivă tot la clubul CFR Iaşi, alături de Gabriela Cucinschi), jurnalistul ieşean Dan Teodorescu a mai menţionat: "În urmă cu puţini ani am organizat şi moderat şi eu câteva expoziţii ale Gabrielei Cucinschi, la Casa Cărţii şi chiar aici, la Clubul CFR Iaşi. Are o evoluţie ascendentă în pictură şi dovedeşte că maturitatea artistică şi-a intrat în rol la Gabi, fosta mea colegă de la Regionala CFR Infrastructură Iaşi. Îi doresc succes pe viitor alături de copiii ei şi vreau să vă anunţ că nu peste puţin timp Gabi Cucinschi va deveni şi bunică! Să-i trăiască numeroasa familie, iar tablourile ei să ajungă în cele mai selecte saloane de pictură din România!".
Iar prof. Vasile Diacon a mai spus: "Fiecare floare este ipostaza de moment a Găbiţei. Fiind la al treilea vernisaj, cred că există o legătură între ele care să o definească pe Găbiţa, deoarece ea prezintă foarte multe lucruri!". 
În partea artistică a manifestării, am consemnat cele două momente de dans modern oferite de "italianca" Ana Maria Gavrilă, recitalul actoricesc al lui Emil Gnatenco, iar membrii ALPI au recitat epigrame şi poezii în faţa publicului prezent, cei în cauză fiind Ştefana Cristina Marcu, Petronela Alexa, Angela Pistol, Dan Teodorescu, Vasile Larco şi Mihai Batog-Bujeniţă. În final, Gabriela Cucinschi i-a dedicat o poezie sorei sale, aflate în public.
Concluzia evenimentului a fost trasă de comandorul Mihai Batog-Bujeniţă care a remarcat că "o inimă fierbinte topeşte un gheţar!". Expoziţia Gabrielei Cucinschi, "Culori şi semne", este organizată de Uniunea Artiştilor Plastici - Sucursala Iaşi şi Asociaţia Literară Păstorel Iaşi şi va fi deschisă publicului larg până la data de 11 septembrie 2017.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu