duminică, 13 august 2017

Literatură de bună calitate în cadrul ALPI




Ziua de "13" - august 2017, a adus în sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" Iaşi un public numeros în cadrul şedinţei lunare a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), noul amfitrion din cadrul "BJ" fiind domnul Ştefan Mardare, care este şi fotoreporter profesionist. Cum de la cele "lumeşti" la cele "veşnice" nu este uneori decât un pas, directorul ALPI, comandorul Mihai Batog-Bujeniţă a "comandat" în debutul adunării un moment de reculegere pentru cel care a fost epigramistul Aurel Baican, plecat recent în "lumea umbrelor" şi a continuat cu momentul aniversar oferit profesorului şi epigramistului Dumitru Ivas, care a sărbătorit împreună cu prietenii şi colegii 80 de ani de viaţă, adică de patru ori 20, cum a fost menţionat de cel în cauză.
În continuare, au fost prezentate revistele Vocea Ta (editată la Nürnberg - Germania), Meridianul Cultural Românesc şi Rapsodia, dar şi cărţile editate în ultima perioadă de Corneliu Carp, Rodica Ioniţă-Grosu şi Mihai Batog-Bujeniţă, ultimul cu un superb roman poliţist!
În continuare, strădaniile prof. dr. Dumitru V. Marin, care editează la Vaslui săptămânalul Meridianul (Iaşi - Bacău - Vaslui) şi revista Meridianul Cultural Românesc (ajunsă acum la nr. 10) au fost remarcate în public de profesorii Monica Luminiţa Cozmei, Ionel Miron şi Mircea Varvara, ultimul menţionând: "Omul este forţa supremă pe pământ, iar cititul este sursa primordială de a cunoaşte!".
În continuare, Eugen Deutsch şi-a prezentat volumul de versuri "Calendar în 17 silabe" editat împreună cu Dan Norea, iar directorul Mihai Batog-Bujeniţă a detaliat un nou număr al revistei "Booklook" şi a menţionat faptul că se doreşte editarea unui Almanah Literar "Boooklook", la 10 ani de existenţă a publicaţiei sub egida ALPI.
Sărbătoritul zilei, prof. Dumitru Ivas a lectural în continuare epigrame pentru "moşnegii" de peste 80 ani, în aplauzele celor prezenţi!
Au citit apoi, din propriile creaţii literare, doamnele Doina Toma, Ştefana Cristina Marcu, Georgeta Paula Dimitriu, Gabriela Cucinschi, Angela Pistol, Rodica Ioniţă-Grosu şi Livia Cornelia Bejan, dar şi domnii Mihai Haivas (care a lecturat şi câteva catrene ale regretatului Aurel Baican), Vasile Larco, Mihai Stancu, Constantin Profir, Mihai Caba, Vasile Unguraşu, Aurel Popescu, Ioan Hodaş, Cristinel Cojocariu, Corneliu Carp (care şi-a prezentat cartea "Ziua în care mi s-a sfârşit copilăria", scrisă după accidentul nefericit în care casa în care locuia pe str. Văscăuţeanu din Copou a explodat din cauza unei pierderi masive de gaz metan!), Ion Oprică şi Constantin Munteanu.
În final, pictoriţa Gabriela Cucinschi şi-a invitat colegii din ALPI la vernisajul unei noi expoziţii personale, denumite "Culori şi semne", care va avea loc joi, pe 17 august 2017, de la ora 18.00, în sala mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. Manifestarea organizată sub egida Uniunii Artiştilor Plastici - Sucursala Iaşi şi a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, va fi moderată de Mihai Batog-Bujeniţă, expoziţia fiind prezentată de criticul de artă Aurel Istrati. Evenimentul va fi pigmentat cu un recital de dans modern oferit de Ana Maria Gavrilă (din Lecce - Italia) şi de epigramiştii şi poeţii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi. Să mai menţionăm că expoziţia va fi deschisă publicului larg în perioada 17 august-11 septembrie 2017, intrarea iubitorilor de artă în sală fiind liberă.
Următoarea şedinţă cu public în cadrul ALPI va avea loc duminică, 10 septembrie 2017, de la ora 10.00, tot în cadrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi Iaşi, din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 8.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu