joi, 17 august 2017

Sărbătoarea Diasporei - Iaşul este acasă!




Pe 15 august 2017, de la ora 14.15, în Sala "Henri Coandă" de la Palatul Culturii din Iaşi a avut loc o conferinţă de presă în deschiderea manifestării "Sărbătoarea Diasporei - Iaşul este acasă".
Organizatorii au fost Romanian Business Leaders - Repatriot şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Compania AVISSO. În prezidiul conferinţei de presă s-au aflat primarul ieşean Mihai Chirica, vicepreşedintele Senatului României - Iulia Scântei, Felix Pătrăşcanu - co-fondator FAN Courier, Mirabela Miron - preşedintele AVISSO şi Marius Bostan - antreprenor şi iniţiatorul proiectului RePatriot. Moderatorul evenimentului a fost jurnalistul George Onofrei.
În cuvântul său, primarul Mihai Chirica a menţionat: "Mulţumesc celor care au venit din afara oraşului nostru şi ne-au onorat cu prezenţa! Sunt primii paşi în reîntoarcerea românilor acasă. După cel de-al Doilea Război Mondial, o mare tragedie este plecarea românilor specializaţi afară, pentru a munci pentru alţii. Avem 4 milioane de români care au plecat în străinătate. Suntem dispuşi să facem un parteneriat cu cei plecaţi peste hotare pentru a reveni acasă!".
Senatoarea Iulia Scântei a mai remarcat: "Diaspora românească este o prioritate naţională, a spus acest lucru şi preşedintele Klaus Werner Iohannis. Vom face pachete de legi şi pentru românii din afară! Şi Centenarul Marii Uniri este o prioritate!".
Începută marţi dimineaţa, cu participarea la slujba religioasă săvârșită cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, de la Catedrala Mitropolitană, și vizitarea Muzeului Mitropolitan. Sărbătoarea Diasporei a continuat tot la Palatul Culturii, acolo unde, de la ora 15.00, a avut loc Conferința RePatriot.
Printre participanţi s-au aflat Mihai Chirica - Primarul Municipiului Iași, Marius Bostan - antreprenor şi iniţiatorul proiectului RePatriot, Mirabela Miron - preşedinte AVISSO, Iulia Scântei - vicepreşedintele Senatului României, Paul Butnariu - preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Vasile Asandei - directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, europarlamentarul Cătălin Ivan, Valentin Făgărășian - antreprenor în Italia de peste 25 de ani, Felix Pătrăşcanu - cofondator FAN Courier și mulți români din diaspora care au afaceri de succes.
Miercuri, pe 16 august a avut loc inaugurarea oficială a Biroului de consiliere "Restart Home - repatriere prin antreprenorat la Iaşi", situat în Piaţa Unirii nr. 12, lângă Centrul de Informare Turistică Iași, din cadrul Primăriei locale.
"Biroul are o destinație destul de clară: se referă la cei care acum sunt în diaspora și pe care vrem să îi aducem înapoi în țară, oferindu-le posibilitatea de a interacționa cât mai ușor cu legislația românească astfel încât să poată deschide o afacere aici. Iașul este unul din cele mai atractive orașe din România în momentul de față pentru că este un oraș frumos și primitor din foarte multe de vedere. Sperăm ca Biroul Restart Home să aibă atractivitatea pe care ne-o dorim", a menţionat primarul Mihai Chirica.
Înainte de inaugurarea Biroului menţionat, mulți dintre cei prezenţi au vizitat Centrul DIFAIN CSA - "Diminuarea iniţială a fenomenelor actuale întâmpinate în nesupravegherea copiilor singuri acasă".
Marius Bostan, inițiatorul programului RePatriot a afirmat următoarele: "Este o dramă. Sunt foarte mulți părinți plecați. Și-au lăsat copiii în grija unor aparținători, bunici, uneori chiar vecini. În Iași sunt peste 2.000 de astfel de cazuri. Sunt copii foarte inteligenți, dar dezvoltă nevoi speciale. Din păcate ei pot pierde controlul asupra timpului. Neavând un părinte alături pot folosi timpul în mod greșit. E un risc pe termen lung nu doar pentru ei, ci pentru toată comunitatea. Ar trebuie să existe un parteneriat cu societatea civilă, cu biserica, care are câteva așezăminte educative. Ar fi de dorit o mai mare implicare a bisericii și a administrației în această problemă. DIFAIN este un exemplu bun, care probabil ar putea fi multiplicat atât la nivelul Iașului, cât și la nivelul altor municipalități. Este un exemplu de bune practici".
Programul oficial al manifestării a continuat cu o prezentare turistică și de business al Iașului, în care participanții au aflat date despre mediul de afaceri din Iași și oportunități de investiții și cooperare între românii din diaspora și lași. Turul a fost coordonat de Primăria Municipiului Iași, Extind Management si AVISSO. Seria evenimentelor s-a încheiat cu o sesiune de concluzii, eveniment care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, și cu un spectacol tradițional românesc, organizat de Asociația Eurodemos.
DAN TEODORESCU (Sursa: Curierul de Iaşi)
Deschide linkul: http://repatriot.ro/live-conferinta-repatriot-iasi/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu