marți, 26 iunie 2018

Acord de parteneriat în folosul românilor din Bucureşti şi din Nürnberg



La Bucureşti, pe 25 iunie 2018, s-a semnat un nou parteneriat cultural, educaţional şi academic între românii care locuiesc pe malurile Dâmboviţei şi cei care trăiesc acum în Germania, în zona oraşului Nürnberg, dar care nu şi-au uitat tradiţiile şi originile.
Acordul de parteneriat, conceput în data de 8 iunie 2018 şi care se va derula pe o durată de 5 ani de la data semnării lui, cu posibilitatea reînnoirii, s-a încheiat între Universitatea ATHENAEUM din Bucureşti, for reprezentat de Preşedintele prof. univ. dr. Emilia Vasile şi Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare - Dacia e.V. din Nürnberg (Germania), reprezentat de managerul Ionela van Rees-Zota.
La capitolul "forme de colaborare", părţile contractante sunt de acord să conlucreze în următoarele activităţi:
- Cercetarea ştiinţifică şi academică;
- Participarea în comun la programele şi proiectele de cercetare ştiinţifică;
- Organizarea în comun de cursuri pe termen scurt, seminarii pe subiecte de interes comun;
- Organizarea în comun a unor cursuri de vară şi promovarea reciprocă a activităţii acestora în mediile universitare academice;
- Publicarea de articole în revistele de specialitate din ambele ţări;
- Schimb de vizite - profesori / studenţi / cercetători / personal nedidactic;
- Organizarea în comun de manifestări ştiinţifice / conferinţe / mese rotunde;
- Recunoaşterea reciprocă a rezultatelor cooperării prin acordarea de premii şi distincţii;
Se mai menţionează că, de comun acord între cele două părţi, se pot stabili şi alte oportunităţi de colaborare în domeniul educaţiei şi cercetării ştiinţifice.
La întâlnirea din capitala României şi la discuţiile care au avut loc înainte şi după semnarea Acordului de Parteneriat au participat distinșii reprezentanţi ai Universităţii Athenaeum din Bucureşti, în frunte cu Preşedinta Universităţii şi a Senatului, doamna prof. univ. dr. Emilia Vasile, doamna Otilia Manta - Președinta Grupului Român pentru Investiții şi Consultanță, domnul prorector şi director de cercetare conf. univ. dr. Nelu Burcea, alături de germanca de origine română, doamna manager Ionela van Rees-Zota, venită de la Nürnberg la Bucureşti pentru semnarea acestui parteneriat cultural, educaţional şi academic.
Din partea gazdelor bucureştene, Acordul de Parteneriat a mai fost semnat de Rectorul Universităţii, conf. univ. dr. Daniela Mitran.
"Am semnat la Bucureşti un Acord de Parteneriat benefic pentru toţi românii. În urma acestui parteneriat între Centrul Cultural Româno-German de Ajutor și Integrare din Nürnberg și Universitatea Athenaeum din București, în cadrul centrului nostru din Germania vor fi organizate mai multe conferințe, seminarii și cursuri de specializare în diferite domenii, cât și schimburi de experiențe între personalul didactic, nedidactic, studenți și elevi", ne-a declarat managerul Ionela van Rees-Zota.
La întânirea din Capitala României a mai fost prezentă şi doamna Gina Micloş, director executiv la editurile ePublishers, eLiteratura, eDidactica, care a menţionat, referitor la acţiunile noului partener din Germania: "Felicitări, Ionela van Rees Zota, pentru activitatea susținută de promovare a românilor şi a României! Felicitări şi pentru reprezentarea de excepție a românilor din Diaspora, cu precădere a celor din Bavaria! Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare de la Nürnberg - primul de acest gen din Germania - va fi o încununare a tuturor acestor acțiuni".

* De la Bucureşti a urmat o întâlnire redacţională sub poalele Tâmpei

După vizita la Bucureşti, managerul Ionela van Rees-Zota a avut o întâlnire redacţională la Braşov, cu unul dintre redactorii şefi ai publicaţiei în limba română "Vocea Ta" (ziar care se distribuie în Austria, Germania, Belgia, Olanda, Elveţia, Franţa şi urmează Anglia) şi ai Agenţiei de Presă "Aşii Români", doamna Adriana-Lucia Ciugudean.
"Întâlnire redacțională de la Braşov se lasă, de fiecare dată, cu îmbrățișări calde și sincere. Adriana-Lucia Ciugudean este redactor șef de mai bine de 8 ani și este unul din cei mai minunați oameni din lume, ca şi toţi membrii redacției mele, de-altfel", a mai spus doamna Ionela van Rees-Zota, care este şi managerul celor două publicaţii amintite.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu