sâmbătă, 2 iunie 2018

Iaşul a devenit "Oraş Regal"



Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române a conferit municipiului Iași titlul de Oraș Regal, într-o ceremonie ce s-a desfășurat joi, 31 mai 2018, în Salonul Florentin al Castelului Peleș. Certificatul regal a fost înmânat primarului municipiului, dl. Mihai Chirica. În România există un singur alt oraș regal, Curtea de Argeș, al cărui titlu a fost conferit de Regele Mihai I.
Municipiul Iași, capitală a Regatului României în anii 1916-1918, în timpul participării României la Primul Război Mondial, este locul unde s-au scris pagini hotărâtoare pentru destinul românesc în secolul al XX-lea. Aici au fost consfințite Legea Agrară și Legea Electorală, de aici au fost cârmuite Legislativul, Executivul și Armata Regală, în cele mai grele momente pentru națiunea română din întreaga ei istorie modernă.
Au luat cuvântul primarul municipiului, domnul Mihai Chirica, precum și doamna Iulia Scântei, membru al Parlamentului României.
„În numele cetăţenilor Municipiului Iaşi şi al meu personal, mulţumesc public Familiei Regale a României pentru onoarea pe care o face oraşului nostru recunoscându-i astfel rolul în istoria atât a Casei Regale, cât şi a României moderne. Iaşul a fost un leagăn al Coroanei, iar marile evenimente care au făurit România Mare, al cărei Centenar îl serbăm în 2018, nu ar fi fost posibile fără relaţia privilegiată dintre oraşul nostru şi Casa Regală. Acest titlu ne onorează, ne responsabilizează, dar ne şi invită la o meditaţie profundă pe tema rolului pe care Casa Regală a României l-a avut şi pe care îl mai poate avea. Pentru mine, Casa Regală rămâne importantă şi actuală nu numai ca reper istoric şi moral, ci şi prin proiectele de comunitate pe care continuă să le desfaşoare, oferindu-ne exemple vii de patriotism, sacrificiu, înţelepciune, moralitate şi generozitate”, a declarat primarul Mihai Chirica, care a mai menţionat: „Primirea titlului de Oraş Regal este un moment istoric pentru Iaşi. Este cel mai preţios dar pe care Iaşul îl primeşte în istoria sa modernă şi sunt convins că acest moment va rămâne în mintea şi în sufletul copiilor noştri care, cu siguranţă, vor şti să îl preţuiască şi să îi ducă semnificaţia mai departe”.
La ceremonia de la Palatul Peleş, din Sinaia, acolo unde a fost prezent şi Alteţa Sa Regală Principele Radu al României (NR: fostul actor Radu Duda, care a evoluat mulţi ani pe scena Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi), au mai luat parte parlamentari, personalităţi ale vieţii culturale ieşene, precum şi 26 de elevi ieşeni laureaţi ai Olimpiadelor naţionale şi internaţionale. (Surse: RomaniaRegala, Curierul de Iaşi şi BZI)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu