sâmbătă, 23 iunie 2018

Pictorul Eugen Drăguţescu, uitat de multă lume, dar nu şi de ieşeni!



Născut la Iaşi, pe 19 mai 1914 şi plecat la cele veşnice în 1993 la Roma, în Italia, la vârsta de 79 ani, Eugen Drăguţescu a fost un artist plastic desăvârşit, pictor şi grafician, din păcate uitat de lume la un moment dat. Mai mult chiar, deoarece s-a stabilit în străinătate în decursul vieţii, el a fost şi exclus din lucrările de specialitate editate în România. Pictorul Eugen Drăguţescu a absolvit Academia de Belle-Arte din București, în perioada 1932-1938 şi încă din perioada studenției, conform "Wikipedia", participă cu două lucrări, "Căsuță la mahala" și "Copil orb", la Salonul Oficial de desen și gravură, patronat la vremea respectivă de Ministerul Culturii și Artelor. Din comisia de selecție făceau parte Camil Ressu, Jean Al. Steriadi, Francisc Șirato și Marius Bunescu.
Artistul se dovedește a fi şi un desenator bun, de expresie, interesat de traseul creionului, dar și de armoniile cromatice. În 1936 își deschide prima expoziție personală la Galeria Mozart. În 1939 câștigă concursul pentru Premiul Romei, care îi permite să studieze în Italia la Accademia di Romania.
În tot acest timp, tot conform "Wikipedia", el continuă să participe la diverse manifestări artistice din țară; astfel, în 1940 expune șapte lucrări la Salonul Oficial de toamnă din București. Lucrează câțiva ani în Olanda (1946-1949), apoi se întoarce în Italia, locuind la Assisi și, din 1959, la Roma. Are numeroase expoziții personale în Italia, Olanda, Mexic, SUA, Elveția.
Lui Eugen Drăguțescu i s-au decernat de-a lungul vremii multe premii prestigioase. Primul dintre ele a fost Premiul Simu, la București în 1940, urmat de cel acordat în 1953, în urma participării la Expoziția Internațională de Artă, de la Messina. Ulterior a primit premiul Fundației Ford și premiul Bienalei din Veneția, în 1956.
Începând cu data de 10 noiembrie 2014, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Eugen Drăguțescu.

* La Muzeul Unirii din Iaşi, într-o zi ploioasă de sâmbătă

Trecând la timpul prezent, să remarcăm faptul că Muzeul Unirii din Iaşi, pe 23 iunie 2018,  într-o sâmbătă ploioasă, dar cu mult soare în sufletele iubitorilor de cultură din Moldova şi Bucovina, a găzduit lansarea cărţii "Eugen Drăguţescu - omul şi artistul, în scrisori", de "Înălţimea Sa" Victor Iosif (cu aspect de... baschetbalist, după aliură!), fost profesor de limba română la Vicovu de Jos şi devenit ieşean nu cu mult timp în urmă. Manifestarea a fost organizată de Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina - Filiala Iaşi, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iaşi. Printre participanţii din sală şi de la prezidiu s-au aflat Mandache Leocov (în plină vervă la 90 ani), Dumitru Rădăuceanu, Marin Gheorghe Nicolae (vestitul... MeGheNe de pe şantierele patriei), Constantin Mănuţă, Vasile Diacon, Dimitrie Ţopa (din Bucureşti, rudă prin alianţă cu Eugen Drăguţescu), Carmen Andronache (din Rădăuţi, preşedinta Societăţii "mamă" din Bucovina), Liviu Papuc (moderatorul evenimentului), autorul Victor Iosif şi o parte din membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), precum Mihai Batog-Bujeniţă, Cornelia Ursu, Vasile Larco, Dan Teodorescu, Angela Pistol, Doina Toma, Viorica Şerban, Corina Matei-Gherman, Ionel Pintilii, Martha Eşanu, din nou Vasile Diacon (în dublă calitate).
Evenimentul din "Casa lui Cuza", de pe str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 14 din Iaşi a avut loc în cadrul manifestării denumite "Amiază culturală bucovineană" - ediţia a 83-a şi a durat peste două ore, una fiind "acaparată" de prof. Vasile Diacon, care a prezentat cartea de la "A la Z", cu multe aspecte despre viaţa pictorul Eugen Drăguţescu, care a fost prieten şi cu marele Constantin Brâncuşi!
"Domnul Dimitrie Ţopa, aici de faţă, este rudă prin alianţă cu Eugen Drăguţescu. La îndemnul inginerului Dimitrie Ţopa, profesorul Victor Iosif scrie o carte extraordinară despre Eugen Drăguţescu, cu multe comentarii ale autorului la scrisorile publicate în volum. Pot spune că volumul scris de Victor Iosif  este o biografie romanţată, cu materialul clientului. Este o carte de corespondenţă, care curge ca o poveste. Această carte are de fapt doi autori, pe Victor Iosif care a scris-o şi pe Dimitrie Ţopa care a gândit-o! Victor Iosif spune singur că se numeşte
<<pălmaş cultural>>!", a spus prof. Vasile Diacon.
Am mai consemnat următoarele declaraţii din partea membrilor prezidiului:
- Liviu Papuc: "Am răsfoit acum cartea, este interesantă, iar pentru mine este prima carte despre Eugen Drăguţescu".
- Carmen Andronache (preşedinta Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, din Rădăuţi): "Societatea noastră se zbate să supravieţuiască, cu ajutor ZERO din partea statului! Dar noi avem datoria să menţinem în viaţă această societate bucovineană. Nu este uşor, deoarece aici nu se câştigă bani, ci doar se investeşte. Dar dacă această pasiune este, noi luptăm! Prin faptul că prof. Victor Iosif a fost luat aici, la Iaşi, noi am pierdut un
<<băiet>> de treabă! Profesorii de română au jurământul lui Eminescu de respectat şi noi nu vom lăsa garda jos, atât cât vom putea.  Noi facem ceea ce credem şi credem ceea ce facem!".
- Dimitrie Ţopa: "Ca inginer am lucrat pe multe şantiere. Bunicul meu era topometrist, lucra cu Anghel Saligny, iar seara juca şah cu el. Am ajuns şi la Iaşi la un moment dat şi asta datorită lui Eugen Drăguţescu. Mă bucur că la această manifestare, în sală sunt şi mulţi bucovineni. Fratele mamei era căsătorit cu sora lui Drăguţescu. Am găsit în casă această comoară: scrisori, fotografii! Vreau să fac acum şi o expoziţie la Iaşi, după ce am făcut una la Bucureşti şi alta la Rădăuţi. Am făcut şi o expoziţie la Constanţa şi alta la Academia Română de la Roma, dar ultima a fost o deziluzie, din motive organizatorice. Fondul Eugen Drăguţescu va ajunge la Muzeul Literaturii Române. Voi preda desenele lui Drăguţescu la Rădăuţi şi Suceava. Pe 17 iulie, expoziţia Eugen Drăguţescu va ajunge la Iaşi. Mai vreau să se facă un bust Drăguţescu, iar o stradă din Iaşi să-i poarte numele. Se pune problema să se recupereze cultura şi tradiţia şi nu altceva!".
-  Victor Iosif (vădit emoţionat în faţa asistenţei): "Sunt onorat de prezenţa dumneavoastră în această sală istorică de la Muzeul Unirii, dar nu vreau să abuzez de răbdarea dumneavoastră. Un important ajutor în scrierea şi lansarea cărţii l-am primit şi din partea soţiei şi a fiicei mele. Mulţumesc respectuos celor de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi care au venit azi aici, la această manifestare".   
Iată cum, Iaşul a primit azi, 23 iunie 2018, un nou semnal istoric de la valorile culturale care s-au născut pe aceste meleaguri.
Chiar dacă pictorul Eugen Drăguţescu a fost uitat de multă lume la un moment dat, ieşenii au luptat pe "baricadele culturale" ale secolului al XXI-a şi l-au readus astfel în memoria românilor de pretutindeni! Spre cinstea lor şi a eroilor acestui neam...
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu