marți, 7 mai 2013

Crosul Tineretului: În alergare, la Stadionul Emil Alexandrescu din Dealul Copoului



* Miercuri, 8 mai 2013, ora 10.00, Ministerul Tineretului si Sportului, prin Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Iasi organizeaza in parteneriat cu Federatia Romana de Atletism si Asociatia Judeteana de Atletism “Crosul Tineretului”, cu premii pe categorii de varsta si sex.

Competitia se desfasoara la Stadionul “Emil Alexandrescu”, cu start din dreptul Tribunei 0 si sosire pe pista la Tribuna Oficiala. In traseu sunt incluse aleile din jurul stadionului si pista de sosire. Pentru a participa la competie, concurentii trebuie sa se inscrie la punctele special amenajate, intre orele 8.00 si 9.45, la urmatoarele categorii: 11-14 ani F/M, nascuţi 2002 – 1999; 15-19 ani F/M, nascuti 1998 – 1994; 20-35 ani F/M, nascuţi 1993 – 1978; veterani F/M, nascuti 1977 si mai mari.
DJST Iaşi ne îndrumă în cele ce urmează cum ar trebui sa te pregatesti pentru acest cros, ce ar trebui sa faci in timpul cursei si dupa ce treci linia de sosire, astfel:
1. Nu sari peste micul dejun. Ia-l cu cel putin o ora inainte de startul crosului.
2. Nu manca mai mult ca de obicei, dar incearca alimente bogate in carbohidrati: paine, biscuiti, covrigi, fructe, iaurt cu fructe, batoane de cereale. Optional, mananca o banana cu 30 de minute inainte de start.
3. Daca bei cafea in mod regulat, bea-o cu 30-45 de minute inainte de ora 9.30, ora pentru fluierul de start.
4. Pentru hidratare, bea 200 – 300 ml de apa cu o ora inainte de start si eventual inca 250 de ml, dupa 30 de minute. Nu bea exagerat de multa apa inainte de cros, pentru ca vei alerga cu vezica plina si-ti va crea un discomfort.
5. Nu bea apa pe traseu, ci doar clateste-ti gura sau ia cateva inghitituri.
6. Inainte de cros, nu incalca principiul de baza al oricarui sport: incalzirea. Inainte de cursa, alearga usor timp de 15 minute si apoi fa citeva sprinturi pe 15-20 de metri
7. Participa la cursa de cros cu cei mai usori si rezistenti pantofi de sport pe care ii ai.
8. Chiar daca la un moment dat iti va fi greu si vei fi tentat sa incetinesti sau sa te opresti, imagineaza-ti cit de fericit vei fi cind vei trece linia de sosire.
9. Dupa ce ai trecut linia de sosire, plimba-te citeva minute si respira adinc pentru a-ti oxigena muschii, care altfel ar putea sa iti produca o senzatie dureroasa dupa efort.
10. Nu uita sa te hidratezi.
Crosul Tineretului se desfasoara cu un start simultan si in alte 40 de orase din tara si face parte din seria de evenimente dedicate tineretului, prin care ministerul si toate directiile implicate doresc sa promoveze in randul tinerei generatii un stil de viata activ si sanatos”¸ a declarat Lect. Univ. Dr. Ciprian Paraschiv, director executiv la DJST Iasi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu