duminică, 20 septembrie 2015

O nouă premieră teatrală a văzut lumina rampei la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă




Recentul Festival Internaţional de Interpretare şi Creaţie „Grigore Vasiliu Birlic”, de la Fălticeni, a derulat în septembrie 2015 şase spectacole în cadrul concursului de interpretare - trupe de teatru. Printre participante s-a aflat şi Trupa "Teatru Club – Tineret Iaşi" (Teatrul de la clubul CFR de la Râpa Galbenă), cu piesa „Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ”, un colaj după piesa „Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”, de Matei Vişniec şi pe versurile unor poeţi români, precum şi cu un text adăugat de Emil Gnatenco, care face şi regia spectacolului;
Trupa ieşeană, condusă de ieşeanul Emil Gnatenco, a obţinut trofee importante la finalul festivalului, astfel:
- Premiul de excelenţă "Inima Fălticeniului";
- Cea mai bună actriţă (premiu oferite de senatorul Ovidiu Donţu):
Mădălina Florea (Teatrul Club – Tineret Iaşi);
- Premiul al II-lea: Andreea Lungu (Teatrul Club – Tineret Iaşi);
- Premiul pentru regie: Emil Gnatenco (Teatrul Club – Tineret Iaşi).
Pentru publicul ieşean, premierea piesei „Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ” a avut loc sâmbătă, 19 septembrie 2015, în sala mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă. După o prezentare a trupei ieşene făcută, în faţa publicului, de regizorul Emil Gantenco, care a amintit şi contextul socio-politic al Europei în anii din urmă, dar şi în prezent, iar în acest sens motivaţia domniei-sale de a pune în scenă piesa lui Matei Vişniec, a urmat spectacolul propriu în care cele trei protagoniste au fost actriţele Mădălina Florea, Andreea Lungu şi Sorana Eşanu.
În piesă se reflectă ororile războiului din fosta Iugoslavie, iar cele două personaje principale - Dora, o tânără femeie din Bosnia violată de cinci bărbaţi de etnii diferite în timpul războiului şi Kate - medic psihiatru într-un spital militar american - se întâlnesc pe malul lacului Konstance, din Elveţia, în diferite scene de monolog sau dialog uman, cu nuanţe poetice rostite şi de cel de-al treilea personaj, care exprimă de fapt gândurile autorului piesei.
Cu piesa premiată la Fălticeni şi prezentată în premieră şi publicului ieşean, trupa condusă de Emil Gnatenco va fi prezentă şi la Festivalul Naţional de teatru Tanţa şi Costel (ediţia a IV-a), de la Medgidia, din zilele următoare, sub denumirea "Teatru ArtArm" Iaşi.
"După festivalul de teatru cu ocazia zilelor oraşului Medgidia, unde vor fi prezente şi trupe profesioniste, vom prezenta piesa şi la Cercul Militar din Iaşi, cu ocazia Zilei Armatei din luna octombrie, iar apoi este posibil să mergem şi la festivalul de la Timişoara, din luna noiembrie", ne-a mai declarat regizorul Emil Gantenco.
La Medgidia, publicul local va putea urmări piesele „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, „Încurcă lume” de A. Herz, „Oameni moderni” de Aura Buzdugan, „Fluturi, fluturi” de Aldo Nicolaj, „Gunoierul” de Mimi Brănescu, „Câmpul de luptă pentru oameni și pământ” după Matei Vișniec și „Regele Lear, în noaptea revelionului” după Tudor Popescu. Evenimentul din perioada 25-27 septembrie 2015 este organizat de Primăria și Consiliul Local Medgidia, în parteneriat cu Statul Major General, Statul Major al Forțelor Terestre, Garnizoana Medgidia și Cercul Militar Medgidia.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu