duminică, 13 septembrie 2015

O nouă şedinţă la ALPI, cu efectivul "redus" de Festivalul Umoristic de la Vama


Participanţii la şedinţa ALPI din 13 septembrie 2015

Georg Barth, din Passau-Germania
Duminică, pe 13 septembrie 2015, sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi a găzduit o nouă şedinţă lunară a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, sub conducerea directorului Mihai Batog-Bujeniţă. Chiar dacă o parte dintre membrii ALPI au participat la acest sfârşit de săptămână la Festivalul Internaţional de Literatură Satirico-Umoristică de la Vama, din judeţul Suceava şi nu au putut fi prezenţi şi la manifestarea de la Iaşi, şedinţa lunară de la ALPI a avut loc în condiţii optime, chestiunile discutate fiind de real interes.
În deschiderea adunării de la "BJ", comandorul Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat ultimele evenimente la care membrii ALPI au fost prezenţi, precum teza de doctorat în istorie a prof. Monica Luminiţa Cozmei, lansarea cărţii "Mizaţi pe NeVe - Nicolae Viziteu 70" de la Vaslui, lansarea cărţilor "În nopţile cu heruvimi sălbatici" şi "Meridianele Sportului Ieşean" ale lui Dan Teodorescu, cu două spectacole artistice de ţinută oferite de prietenii autorului la Pensiunea Aristocrat din zona Bucium. Au fost prezentate apoi unele cărţi şi reviste de cultură în care membrii ALPI au contribuit cu scrierile lor, precum La porţile Cotnariului, Antologia de poezie pe 2014 (Uniunea Scriitorilor), Cugetul (de la Craiova), Surâsul Bucovinei (de la Vama), Convorbiri Literare, Meridianul Cultural Românesc (nr. 2, de la Vaslui). Au mai fost prezentate cărţile părintelui Vasile Ungureanu şi volumul "Itinerar celest" de Eugen Deutsch, dar şi ziarul "Curierul de Iaşi", cu un articol de sinteză semnat de Mihai Caba.   
S-a mai menţionat faptul că BJ Iaşi a deschis o nouă filială în cartierul ieşean Frumoasa, iar directorul Mihai Batog-Bujeniţă a invitat pe membrii ALPI să facă o donaţie de carte către acest nou lăcaj de cultură.
În continuare, cei prezenţi au citit din ultimele lor creaţii literare, printre cei care au recitat în faţa colegilor poezii, epigrame, aforisme sau au lecturat ultimele lor articole publicate în mass-media locală fiind Corneliu Carp, Mihai Caba, Doru Melnic, Dan Teodorescu, Eugen Deutsch, Vasile Unguraşu, Cristinel Cojocaru, Ioan Hodaş, Constantin Profir, Alina Petronela Hulubei, Mihai Stancu, Nicolae Viziteu şi Mihai Batog-Bujeniţă, ultimul menţionat analizând cu multă diplomaţie şi unele fragmente literare expuse în public de membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), cu rugămintea expresă de "A se evita atacul la persoană !".
Dan Teodorescu a expus colegilor şi câteva acţiuni care au avut loc la Festivalul Umorului de la Vama, acolo unde au fost prezenţi, printre alţii, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc (directorul Festivalului), Val Andreescu, Emil Gnatenco, Ioan Mugurel Sasu, Rodica Rodean, Vasile Diacon, Vasile Vajoga, George Marici, dar şi maestrul Dorel Vişan şi omul de televiziune Dumitru Graur (care este şi preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din România).
Directorul ALPI, Mihai Batog-Bujeniţă şi acelaşi Dan Teodorescu au invitat colegii să trimită cărţi la prietenul şi colegul Georg Barth, din Passau (landul Bavariei / Germania), care le "expediază" mai departe la Biblioteca Română din Freiburg, acolo unde toate volumele sunt catalogate şi oferite apoi publicului din diasporă, cu mulţumirile de rigoare şi din partea directorului bibliotecii, dr. Mihai Neagu.
Sâmbăta viitoare, pe 19 septembrie 2015, de la ora 17.00, membrii ALPI sunt invitaţi în sala mare de spectacole de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, la premierea piesei de teatru „Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ”, un colaj după piesa „Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”, de Matei Vişniec şi pe versurile unor poeţi români, precum şi cu un text adăugat de Emil Gnatenco, care face şi regia spectacolului. Piesa menţionată a cucerit numeroase premii la recentul Festival Internaţional de Interpretare şi Creaţie „Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni, acolo unde Emil Gnatenco (membru ALPI) a câştigat şi marele premiu pentru regie.
O nouă şedinţă "în plen" la ALPI va avea loc duminică, pe 11 octombrie 2015, tot la ora 10.00 şi tot în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu