miercuri, 26 aprilie 2017

Ieşeanul Gheorghe Pancu, un bun arbitru şi şlefuitor de talente în "Sportul minţii"!



Campionatele Mondiale Şcolare de Şah de la Iaşi sunt în plină desfăşurare. Marţi, pe 25 aprilie 2017, la etajul I al Palatului Culturii din străvechea Capitală a Moldovei se jucau partidele rundei cu nr. 4, sub stricta supraveghere a arbitrilor şi a secretarului general al FR Şah, Vladimir Danilov. Pe "baricade" se mai aflau arbitrul principal Dinu Nicula, din Bucureşti şi directorul de turneu, ieşeanul Vasile Manole.

La categoria 7 ani fete concurează 28 de mici şahiste din România, India, Mongolia, Turkmenistan, Kazakhstan, Zimbabwe, Malaysia, Sri Lanka, Azerbaidjan, Turcia, iar
sportiva Singh Ziana (ELO 1133) concurează sub egida FIDE.
La această categorie de vârstă arbitrul de concurs este ieşeanul Gheorghe Pancu (59 ani), maestru în şah şi fost component al echipei Politehnica Iaşi în anii din urmă. Dialogul ce a urmat ne arată de şahul este la el acasă la Iaşi, iar Gheorghe Pancu este un interlocutor extrem de amabil.
- Domnule Gheorghe Pancu, ce reprezintă acest Campionat Mondial Şcolar pe Şah pentru dumneavoastră?
- Această competiţie este un eveniment major în viaţa şahistă a Iaşului şi pentru mine este o onoare să fiu aici!
- Au trecut primele patru runde de la categoria 7 ani fete, unde sunteţi singurul arbitru. Pe cine remarcaţi de la mesele de joc?
- Pe mica şahistă Maral Bat-Ulzii, din Mongolia, care are 4 puncte din 4 posibile.
- Se spune că Iaşul este în prezent Capitala şahului din România, deoarece la FR Şah sunt patru ieşeni în conducerea federaţiei: preşedintele Sorin Iacoban, vicepreşedintele Vasile Manole, secretarul general Vladimir Danilov şi mai este şi Vlad Ungureanu, preşedintele Comisiei Şah în Şcoală. Plus că la Iaşi s-au organizat în ultimii ani multe competiţii la nivel mondial...
- Sunt perfect de acord că Iaşul este capitala şahului în România în acest moment. Plus că, în 2012 şi acum, în 2017, Iaşul a găzduit şi găzduieşte Campionatul Mondial Şcolar de Şah. Iar la Iaşi există şi o echipă de performanţă de şah în Superligă, tot la Iaşi au fost şi Campionatele Mondiale de Şah pentru Amatori.
- La conferinţa de presă de la Primăria Municipiului Iaşi, care a deschis competiţia din acest an, preşedintele Sorin Iacoban a anunţat că FR Şah şi-a depus candidatura ca să organizeze din nou "Mondialul" de Şah pentru Amatori, cel din 2019.
- Ar fi din nou un eveniment sportiv foarte frumos pentru municipiul nostru.
- În afară de arbitraj, cu ce vă mai ocupaţi în viaţa de zi cu zi, în lumea şahului ieşean?
- Eu sunt mai mult pe partea tehnică. Pregătesc concursurile de şah şi predau şahul la Şcoala Gimnazială nr. 22 "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Iaşi.
- Ce performanţe aveţi în şah, domnule Gheorghe Pancu?
- M-am remarcat în primul rând prin elevii mei: Andrei Murariu, plecat din Bârlad şi care acum are un club de şah cu numele lui în Bucureşti, ieşeanca Camelia Ciobanu, plus cei de la clubul Philidor Iaşi, Mihail Ştefanachi, Ciprian Hociung şi Adrian Grigore.  
- Dar o performanţă personală în "sportul minţii"...
- Am fost vicecampion naţional la şah prin corespondenţă, cu echipa Alehin Iaşi. Alături de mine s-au aflat Lucian Filip, Vlad Ungureanu şi mulţi alţii.
- Ce vă place să faceţi în şah?
- Îmi place să stau în spate, nu să mă afişez!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu