sâmbătă, 22 aprilie 2017

Scriitori bucovineni au pus stăpânire pe Muzeul Unirii din Iaşi!




Sâmbătă, 22 aprilie 2017, timp de trei ore, sala "Dublei Alegeri" din cadrul Muzeul Unirii din Iaşi a găzduit o întâlnire cu  scriitorii bucovineni Ioan Mugurel Sasu şi Sorin Cotlarciuc, ambii din comuna suceveană Vama. Primul menţionat şi-a lansat în public volumul "Robinetul", iar "doctorul" a pus pe tapet a 12-a carte personală, care se numeşte "Magia haimanalelor".
Întâlnirea cu numerosul public ieşean, organizată şi moderată de Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei "Universul Prieteniei", a fost denumită "Scriitorii bucovineni la Iaşi", iar în prezidiul manifestării s-au aflat personalităţi ale lumii culturale ieşene şi bucovinene, precum Luminiţa Ignea, Cella Negoiescu, Mihai Batog-Bujeniţă, Emilian Marcu, Vasile Larco, Angela Paveliuc-Olariu, Horia Zilieru, alături de cei doi autori de carte, Ioan Mugurel Sasu şi Sorin Cotlarciuc.
În sală s-au mai aflat Nicolae Creţu, Valentin Talpalaru, Mihai Zaborilă, Liviu Apetroaie, Teodor Stamate, Dumitru Rădăuceanu, George Marici, Vasile Vajoga, Valeriu Stancu, Angela Paveliuc-Olariu, Felicia Oblesniuc, plus membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, precum Gheorghe Bălăceanu, Mihai Haivas, Eugen Deutsch, Cornelia Ursu, Vasile Diacon, Dan Teodorescu, Elena Mândru, Angela Pistol, Mihai Constantin, Doina Toma, Corina Matei-Gherman.  
În cuvântul său, Cella Negoiescu a menţionat: "Mă bucur că mă găsesc în acest sanctuar al istoriei, devenit acum un lăcaş al cărţilor. Proza lui Ioan Mugurel Sasu este una excepţională, volumul se citeşte uşor şi este alcătuit din secvenţe, ca un scenariu de film. Deoarece regizorul Cristian Mungiu este de aici, din Iaşi, o peliculă după scenariul domnului Sasu ar putea ajunge din nou la Cannes. La Ioan Mugurel Sasu, personajele sunt duioase, se autocondamnă, se autoflagelează, iar autorul are un umor stilat!".
Despre opera medicului stomatolog şi omului de cultură şi sport Sorin Cotlarciuc, poetul Emilian Marcu a spus: "Despre poetul şi umoristul Sorin Cotlarciuc am scris de mai multe ori. Am scris cu generozitate pentru că merită. El are ştiinţa scrisului!".
În continuare, scriitorul Valentin Talpalaru a menţionat: "Am citit această carte a domnului Sorin Cotlarciuc, sper să nu fie cea mai bună din carieră. Cea mai bună să fie următoarea! Este o carte interesantă şi dinamică şi ea seamănă mai mult cu un jurnal personal!".
Printre numeroşii oameni de litere care au vorbit despre cărţile puse în dezbatere, cel mai "critic" a fost prof. univ. dr Nicolae Creţu, care a spus: "Cartea lui Ioan Mugurel Sasu este una scrisă în registrul ironic. La aceste lansări de cărţi nu trebuie însă să-i lăudăm prea mult pe autori, ca să nu se creadă genii! Ironia este foarte greu de practicat. În ironie intri uşor, dar e mai greu să ieşi din ea. Numai că la Sasu este o ironie cuminte, poate prea cuminte...". Despre cartea "Magia haimanalelor", acelaşi Nicolae Creţu a menţionat: "Multe dintre prozele lui Sorin Cotlarciuc sunt inspirate din navetism, din circulaţia cu trenul pe ruta Vama-Iaşi. El este în miezul activităţii culturale de la Vama, dar şi aici, la Iaşi, face acelaşi lucru. Titlul cărţii mă duce la proza lui Rebreanu şi cred că Sorin Cotlarciuc are nevoie de Şcoala lui Cehov!".
Cei doi autori de carte au fost "săgetaţi" şi pe epigramiştii Vasile Vajoga, Mihai Haivas, Vasile Larco, dar şi de Nicolae Creţu.   
O prezenţă inedită la cele două lansări de carte de la Muzeul Unirii a fost Raluca Voinea, care în 2005, la Miss World din China a reprezentat România, unde s-a clasat pe locul 14, din 114 naţiuni participante. "Îi felicit pe cei doi scriitori pentru operele lor. Nu am citit aceste cărţi din scoarţă în scoarţă, dar promit că fac acest lucru când mă întorc acasă, la Bucureşti. Azi văd altfel lucrurile, faţă de cum le vedeam în 2005. Acum sunt mamă şi cred că ce ai în suflet e cel mai important lucru. Trebuie să vedem la fetele tinere din România nu numai frumuseţea lor!", a declarat Raluca Voinea, o fostă bucovineancă ajunsă cu 12 ani în urmă pe scenele frumuseţii mondiale.    
În finalul manifestării, tradiţiile bucovinene au fost prezentate de dr. etnograf Angela Paveliuc-Olariu şi exemplificate muzical de interpreta Felicia Oblesniuc, membră a grupului „Huţulca” din Moldoviţa, păstrătoare a tradiţiei huţulilor în Bucovina. Ea a interpretat şi un cântec religios, spunând: "Unde este Dumnezeu este şi bunătate! Nu trebuie să ne pierdem credinţa!".
Organizatorii evenimentului din străvechea capitală a Moldovei au fost Asociaţia "Universul Prieteniei” Iaşi, Cenaclul "Nectarie" Vama - Bucovina, din judeţul Suceava şi Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi - Muzeul Unirii.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu