sâmbătă, 29 aprilie 2017

Ieşeanul Lucian Filip, fizician şi maestru internaţional în "sportul minţii"!




La Campionatele Mondiale Şcolare de Şah de la Iaşi, din România, la categoria "Open 9 ani", absolventul Facultăţii de Fizică din Dealul Copoului, Lucian Filip (36 ani) este arbitru de concurs. Antrenor la CS Micul Şahist Iaşi, Lucian Filip are emoţii multiple la acest "Mondial" de la Palatul Culturii din Iaşi, deoarece copiii săi, Gabriel Filip şi Andrei Filip concurează la categoriile de vârstă 7 ani şi respectiv 11 ani.
Pe teme şahiste, pe 28 aprilie 2017, în timpul rundei cu nr. 7 de la competiţia ieşeană menţionată, interviul cu tatăl Lucian Filip se derulează în cele ce urmează:
- Lucian Filip este un nume cunoscut în şahul ieşean, de mai mulţi ani. Care au fost însă primii paşi în "sportul minţii" pentru Lucian Filip?
- Am avut norocul să mă înveţe şah doamna Margareta Perevoznic, la Clubul Sportiv Politehnica Iaşi, în perioada 1994-1999. În familie, am avut meciuri de şah cu tata, Ioan Filip şi cu sora mea Minodora Filip, devenită Minodora Scorţanu după căsătorie, mai mare cu 3 ani decât mine. Amintiri frumoase pentru mine...
- Ce înseamnă acest "Mondial" Şcolar de Şah de la Iaşi, pentru arbitrul, de data aceasta, Lucian Filip?
- Este o mare onoare să arbitrez acest "Mondial" şi să sprijin comunitatea ieşeană. De fapt, ca un element inedit, tânărul şahist Cosmin Roşanu, de la categoria 13 ani, ne-a spus recent că el ar dori ca acest "Mondial" să nu se termine niciodată!  
- Ajută şahul în dezvoltarea copiilor?
- Cu siguranţă, da! Şahul ajută pe un copil să gândească independent, să fie obiectiv şi îi dezvoltă memoria.
- Ce fel de capitală este Iaşul în acest moment, pe probleme de şah?
- Prin turneul organizat la Palatul Culturii, Iaşul este capitala şahului mondial. În privinţa organizării de competiţii la nivel de juniori, putem spune că Iaşul este şi capitala României în şah. În prezent, însă, ne-au copiat ca model organizatoric în şah mai multe oraşe, precum Galaţi, Cluj, Satu Mare, Bucureşti, Arad, Ploieşti, Constanţa şi nu numai.
- Ce şahişti s-au remarcat la categoria de vârstă pe care o arbitraţi la acest Campionat Mondial Şcolar de la Iaşi?
- După primele şase runde, la Open 9 ani, mongolezul Azjargal Erdenebat avea 6 puncte din 6 posibile. De fapt, Mongolia a venit foarte bine pregătită la băieţi şi fete, la categoriile vârstă 7 ani şi 9 ani.
- Când va mai avea România un campion european la şah?
- România a avut deja un campion european la şah, pe Dieter Nisipeanu. E posibil să mai aibă, numai că trebuie să mai vină juniori buni din urmă. Dacă ai o bază largă de selecţie, poate să apară şi un campion european, nu doar o speranţă.
- Lucian Filip este şi jucător de şah, nu numai antrenor şi arbitru. Ce performanţe notabile puteţi menţiona din cariera dumneavoastră de şahist profesionist?
- Ca şahist, am câştigat Open Bucureşti în 2006, deşi eram atunci doar favoritul nr. 20. În 2015 am câştigat Petra Open de la Satu Mare. În Spania am cucerit primul loc la un turneu în Campados, iar în Franţa la Plancoët. Am avut clasări bune, pe podium sau imediat în vecinătatea lui la Festivalul Mihail Sadoveanu de la Iaşi, la Open Predeal, la Arad, la Balkan Open - Grand Prix, la finala din 2011, de la Podgorica, din Muntenegru. Sunt maestru internaţional în şah, iar la turneul de la Plancoët, din Franţa, din 2015, am cucerit o primă normă de mare maestru internaţional.
- Cel mai mare coeficient ELO al dumneavoastră care a fost?
- În 2012, am avut un ELO de 2492.
- Lucian Filip, vă dorim să deveniţi cât mai repede şi mare maestru internaţional de şah, să fiţi astfel primul şahist ieşean în această nobilă şi onorantă postură.
- Vă mulţumesc.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu