miercuri, 15 ianuarie 2014

SECVENŢE EUROPENE, o inedită expoziţie internaţională la Iaşi, de Ziua Unirii

În perioada 24 ianuarie-22 februarie 2014, galeria TOP ART de la Casa Cărţii din Iaşi (etajul 2), de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 67, va găzdui o inedită expoziţie cu participare internaţională a unor oameni de cultură din Germania, Israel şi România. Vor expune Robert Barth (din Passau, Germania – fotografie artistică), Eduard Mattes (din Haifa, Israel – fotografie artistică), Dan Teodorescu (Iaşi, România – fotografie reportaj), Gabriela Cucinschi (din Iaşi, România – pictură), Cristian Topan (din Bucureşti, România – grafică satirică), iar pe ultima sută de metri va fi prezent pe simezele galeriei TOP ART şi debutantul de 27 ani Ovidiu Degeratu-Cucinschi (din Iaşi, România – pictură).
Expoziţia de la Casa Cărţii este organizată sub egida Primăriei Municipiului Iaşi, a Uniunii Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR), for afiliat la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (Fédération Internationale des Sociétés Artistiques et Intellectuelles de Cheminots / FISAIC), cu sediul central în Franţa, la Paris şi a revistei de sport şi cultură “Sport Fan Club”, editată de jurnalistul ieşean Dan Teodorescu. Firma PIM Iaşi (manager: Marius Petrariu; director: Cleopatra Ilaşcă) a fost şi ea alături de organizatori, în editarea unor materiale documentare.
Vernisajul expoziţiei SECVENŢE EUROPENE va avea loc pe 24 ianuarie 2014, la ora 16.00, exact de ZIUA UNIRII, în cadrul galeriei TOP ART de la Casa Cărţii din Iaşi.
Vernisajul expoziţiei SECVENŢE EUROPENE nu a fost ales întâmplător pe 24 ianuarie 2014, de Ziua Unirii, deoarece noi vom încerca să facem la Iaşi o unire prin artă, pe plan european.
Voi pătrunde şi eu în acest univers magnific al culturii europene, alături de oameni importanţi ai artei contemporane din Germania, Israel şi România. Eu expun fotografie tip reportaj, din cadrul vizitelor mele prin Europa cu ocazia unor competiţii sportive la care am fost prezent şi sper să nu mă fac de râs cu ele ! Şi să nu uit, fotografiile mele sunt şi din România, ţară soră cu celelalte ţări europene, o ţară frumoasă şi bogată şi poate vom învăţa pe viitor să o promovăm cât mai bine pe meridianele lumii ! Oricum, întodeauna, pentru mine, ROMÂNIA este ACASĂ, dar m-am simţit foarte bine şi în GERMANIA, probabil şi pentru faptul că bunica mea Ştefania, născută la Cernăuţi, era de origine germană, dar a trăit mulţi ani la Iaşi, iar străbunicii mei din partea mamei, pe care eu nu i-am cunoscut niciodată, au trăit mulţi ani în GERMANIA! De asemenea, mulţi prieteni buni din liceu şi facultate trăiesc acum în ISRAEL, iar prietenia mea cu ei rămâne veşnică !
”, a menţionat Dan Teodorescu, unul dintre principalii organizatori ai expoziţiei, care a mai adăugat: “Ca unul dintre organizatorii expoziţiei vreau să mulţumesc foarte mult partenerilor care au fost alături de noi în derularea acestui proiect, în speţă Primăriei Municipiului Iaşi, Uniunii Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România, publicaţiei Sport Fan Club şi colegilor din mass-media locală, naţională şi internaţională! Mulţumim de asemenea firmei PIM Iaşi pentru sprijinul acordat. Vă aşteptăm cu mult drag la vernisajul programat de Ziua Unirii, în capitala unirii românilor de pretutindeni, deoarece colegii noştri din Germania şi Israel, Robby Barth şi Edy Mattes s-au născut de fapt în România, primul la Sibiu, al doilea chiar la Iaşi, chiar dacă de mulţi ani trăiesc pe alte meleaguri!”.

* Cuvinte de salut din Germania şi Israel

În contextul debutului peste puţine zile a expoziţiei SECVENŢE EUROPENE, acolo unde intrarea publicului va fi liberă, am consemnat următoarele “declaraţii” ale expozanţilor din spaţiul european:
- Robert Barth (Germania): “Pentru mine este o deosebită onoare şi cinste, de a avea posibilitatea să expun un nou set de fotografii la Iaşi, în unul din cele mai mari oraşe ale României, dar mai ales, un puternic Centru European al Culturii, în compania doamnei Gabriela Cucinschi (pictură), domnilor Cristian Topan (grafică-caricatură) şi Dan Teodorescu (fotografie-reportaj), dar mai ales a “mentorului” meu, domnul Eduard Mattes, din Israel!
Este o zi realmente importantă pentru România nu doar din punct de vedere istoric, ci şi cultural, este Ziua Unirii! Motiv pentru mine de a încerca, prin fotografiile mele, realizate în Olanda, Austria şi Germania, să aduc un „aer istoric“ prin primele fotografii, iar apoi, să trecem prin „tunelul timpului“ până în contemporaneitate. A se vedea natura, tehnica, dar şi personajele, masculine si feminine… Vreau să menţionez doar o singură lucrare, denumită “Amfiteatru”, fotografie care poate reprezenta orice formă de cultură.  Spectatorii – între “agonie şi extaz”… Iar artiştii sunt reprezentaţi de chibriturile care “ard”…
În ultima zi a acestei expoziţii de la Iaşi, deci pe 22 februarie 2014, bunica mea din partea tatălui, care acum ne priveşte de dincolo, ar fi împlinit exact 80 de ani! Ea s-a născut pe 22 februarie 1934, la AMNAŞ, în judeţul Sibiu. Se poate spune că, expoziţia de la Iaşi este o dedicaţie…
”. 
- Eduard Mattes (Israel): “Parcă ieri mă aflam aici, la Iaşi, la deschiderea unei expoziţii colective la care participa şi actuala noastră colegă de expunere, doamna Gabriela Cucinschi. Şi parcă tot ca ieri deschideam la Bucureşti expoziţia de fotografie “Frânturi de texturi” la cinematograful “Patria”, pentru care le mulţumesc şi pe această cale prietenilor mei Cristian Topan şi Gabi Boholţ. Acum mă prezint din nou în faţa dumneavoastră prin lucrările mele, care sper să mă reprezinte şi să vă transmită toată dragostea mea. Mulţumesc din nou, pentru a nu ştiu câta oară, domnului Dan Teodorescu care mă surprinde mereu, o dată în plus, prin uriaşa sa bunăvoinţă, prietenie caldă şi sinceritate cu care mă îmbrăţişează de fiecare dată, cu fiecare nou proiect, cu fiecare nouă idee şi cu fiecare articol nou semnat “DanTe” pe Internet! Lui îi datorăm şi acest proiect şi-l îmbrăţişăm mulţumindu-i! Şi tot prin “DanTe” l-am cunoscut şi pe ziaristul german originar din Sibiu, Georg Barth, al cărui fiu, Robert, deosebit de talentat, expune alături de noi! Doar pe Cristi Topan l-am cunoscut înaintea domnului Dan Teodorescu şi a fost un moment binecuvântat acela care ne-a adus faţă-n faţă! Deleg sufletul meu pentru a vă fi alături, imaginaţia mea pentru a vă îmbrăţişa pe toţi şi fotografiile mele, pentru a vă oferi, pe cât posibil, o aventură în lumea esteticului, precum ceilalţi colegi de expunere pe care-i felicit şi-i iubesc! Vă doresc un an nou grozav, cu sănătate şi realizări deosebite!”.

* Pictoriţa Gabriela Cucinschi, de "trei ori femeie"!

Pictoriţa Gabriela Cucinschi, în viaţa de zi cu zi salariată la Regionala CFR Infrastructură Iaşi, este din noiembrie 2013 membră în Uniunea Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR – preşedinte: Florin Dobrescu; vicepreşedinte: Sorin Flutur), for afiliat la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (Fédération Internationale des Sociétés Artistiques et Intellectuelles de Cheminots / FISAIC).
Tot din noiembrie 2013 a devenit membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din Iaşi, România (Association of Fine Artists, Iaşi, România), specialitatea Pictură.
Doresc ca prin vizualizarea lor, lucrărilor mele să emane în ochii privitorului PACE şi LUMINĂ!”, ne-a declarat pictoriţa Gabriela Cucinschi, cea care, având trei “urmaşi” alături de ea (Andrei-29 ani, Ovidiu-27 ani şi Ioana-25 ani), putem spune că este “De trei ori femeie !”.
Mai mult chiar, trăind într-o familie de artişti plastici şi moştenind talentul bunicului şi părinţilor, fiul Gabrielei Cucinschi, tânărul Ovidiu Digeratu-Cucinschi (care va împlini 27 ani pe 3 iunie 2014) va debuta în expoziţia colectivă de la galerie TOP ART, cu câteva tablouri pictate cu multă sensibilitate.

* Cristian Topan - un nume de referinţă în grafica satirică din România şi Europa

Preşedintele UNIUNII CARICATURIŞTILOR DIN ROMÂNIA şi al “FEDERATION OF CARTOONISTS ORGANISATIONS-ROMÂNIA” este Cristian Topan, care este şi membru al UNIUNII ARTIŞTILOR PLASTICI din ţara noastră.
Născut la Bucureşti, pe 19 octombrie 1963, Cristian Topan a debutat în mass-media în 1980. El a devenit de-a lungul timpului caricaturist la “România Liberă”, ”Caţavencu”, ”Evenimentul Zilei”, “Curentul”, “Realitatea Românească”, în reţeaua “Ghimpele”. Cristian Topan este director artistic al Trustului de presă “MaximPress”, colaborator la “Courier International” şi ca ilustrator colaborează cu editurile Cartea Românească, Sigma, Trei, Semne. A cucerit numeroase premii la expoziţiile de grafică satirică din Polonia, Portugalia, Germania, Ungaria, Turcia, Coreea de Sud, Serbia, Taiwan, Bulgaria, Macedonia şi România.
În 2007, Cristian Topan este laureat cu premiul III la WORLD PRESS CARTOON SINTRA, în Portugalia. În 2008 câştigă marele premiu la Danilovgrad, în Muntenegru, iar în 2010 obţine premiul II la Rotterdam.
În cariera sa, caricaturistul român Cristian Topan a fost membru în juriile a mai multor festivaluri internaţionale, precum: “Nasredin Hoca” - Turcia (1995, 2002); Krakujevac – Serbia (2005); Skopje – Macedonia (2004); Sofia – Bulgaria (2005, 2007); Krusevac –Serbia (2003); Suceava (2002-2006); Călăraşi (1998-2008); Tulcea (2002-2003), Belgrad – Serbia (2010), Haifa – Israel (2010), Berlin - Germania (2011).
Are expoziţii personale de grafică satirică în Bucureşti (1984), Gabrovo (2003), Călăraşi (2006), plus expoziţie de “ceramic cartoons” la castelul Het Markiezenhof din Bergen op Zoom, din Olanda. Este participant la “Rencontres Internationales du Dessins de Presse” 2010, Carquefou şi St. Joust le Martel (2003-2006) – din Franţa. Participă la simpozioanele pe teme de teoria graficii satirice de la Ankara.
În cariera sa, Cristian Topan a devenit şi organizator al saloanelor internaţionale de caricatură de la Călăraşi şi Tulcea (cu participări din 56 de ţări), în 12 ediţii. A organizat şi 8 expoziţii bilaterale de caricatură româno-slovace.
A fost managerul proiectului social “Fii deştept ! Fii antidrog” (concurs de caricaturi, desenele premiate fiind expuse apoi în sălile de sport şi în grupurile sanitare din şcoli), finanţat de UNDP în 2006. De asemenea, Cristian Topan a fost şi managerul proiectului internaţional “Combaterea sterotipurilor si prejudecăţilor prin caricatură”, proiect finanţat de Comisia Europeană pentru Educaţie şi Cultură, în 2004. De remarcat faptul că a fost şi curatorul expoziţiei internaţionale cu tema “Corupţia”, la Institutul “Goethe” din Bucuresti, proiect realizat în parteneriat cu Pactul de Stabilitate din Balcani, în 2002.
Împreună cu Comisia UNESCO - România, a fost organizatorul Taberei de creaţie Buşteni 2001 şi 2007, precum şi al Taberei şi Expoziţiei internaţionale itinerante “Omul şi pădurea / Omul sau pădurea”, fiind şi managerul proiectului cultural internaţional “Omul şi Vinul”, cu participanţi din 25 de ţări.
A organizat, împreună cu Confederaţia Sindicală ATLAS, Tabăra internaţională de caricatură “Omul şi energia”, în 2003.
Bucureşteanul Cristian Topan, expozant acum şi la Iaşi - 2014, în cadrul “Secvenţelor Europene” de la galeria TOP ART, este autor de postere şi artă decorativă şi are lucrări expuse în muzeele din Istanbul, Gabrovo, Torino, Ankara.

* Preşedintele AAP Iaşi, Gheorghe Bălăceanu, va realiza prezentarea expoziţiei

Prezentarea expoziţiei ieşene va fi realizată de doctorul în psihologie Gheorghe Bălăceanu, care este preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici (AAP) din Iaşi. În timpul vernisajului din 24 ianuarie 2014 va avea loc şi un spectacol cultural-sportiv, cu demonstraţii de dans sportiv, recitaluri de epigrame, poezie şi nu numai. După vernisaj şi vizionarea expoziţiei, va avea loc şi o mică “serată” prietenească, la un pahar de vorbă şi aduceri aminte!
Pe parcursul derulării manifestării, vizitatorii sunt invitaţi să-şi noteze impresiile în “Cartea de Onoare” a expoziţiei internaţionale SECVENŢE EUROPENE, de la Iaşi, din străvechea capitală a culturii româneşti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu