duminică, 8 martie 2015

Scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a devenit noul director al Asociaţiei literare Păstorel din Iaşi




Mihai Batog-Bujeniţă
Programată în ziua de 8 martie 2015, şedinţa Asociaţiei literare Păstorel Iaşi a fost dedicată Zilei Femeii, dar a fost şi una în care s-a ales noul director al grupării literare moldave.
După ce vechiul preşedinte Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat raportul anual, votat în unanimitate de membrii asociaţiei, a urmat alegerea noului preşedinte, funcţia care s-a transformat între timp în cea de director. Cu un scor zdrobitor de 19-2, Mihai Batog-Bujeniţă l-a învins pe Mihai Haivas şi a devenit noul director al Asociaţiei literare Păstorel, după ce în anii anteriori distinsul scriitor şi umorist ieşean fusese doar... preşedinte ! Tot la şedinţa de astăzi, a fost aprobată retragerea din funcţia de vicepreşedinte a dr. Sorin Cotlarciuc, la solicitarea acestuia, ocupat până peste cap cu probleme profesionale de medicină stomatologică, cu activităţile sportive de la echipa de popice CFR Olimpia ACB Iaşi, dar şi cu organizarea festivalului internaţional de umor de la Vama, din judeţul Suceava.
Dan Teodorescu
În continuare, Mihai Caba a făcut o trecere în revistă a activităţii ştiinţifice a celui care a fost savantul Dragomir Hurmuzescu, de la care naştere se împlinesc 150 ani. Cu acest prilej, pe 13 martie 2015, de la ora 10.00, în Aula Magna a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Dealul Copoului, în organizarea Facultăţii de Fizică de la UAIC va avea loc o manifestare pe această temă, la care vor conferenţia în faţa publicului conf. univ. dr. Sebastian Popescu, prof. univ. dr. Vasile Işan, acad. Mihai Voicu, prof. dr. ing. Alexandru Stancu, prof. dr. ing. Iulian Ciocoiu, prof. dr. Constantin Baiardi, Mircea Dascaliuc, ing. Lenuţa Chiriţă, ing. Mihai Caba, prof. dr. ing. Alexandru Sălceanu. Manifestarea va dura circa 4 ore, iar în cadrul ei va avea loc şi un miniconcert omagial oferit de Universitatea de Arte „George Enescu” şi se va vizita muzeul Facultăţii de Fizică cu exponate originale Hurmuzescu.
Au citit apoi în faţa colegilor de breaslă, poezii, catrene, sonete şi epigrame Georgeta Paula Dimitriu (decanul de vârstă al Asociaţiei, la vârsta de 86 ani), Ion Mihăilă, Eugen Deutsch, Nicu Stancu, Vasile Larco, Doru Melnic, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Dumitru Ivas, Mihai Stancu, Val Andreescu, Ioan Mugurel Sasu, Dan Teodorescu, Vasile Unguraşu, Mihai Caba, Mihai Batog-Bujeniţă, Aurel Baican, Constantin Profir, iar Emil Gnatenco a oferit un recital actoricesc de excepţie, în care a prezentat şi câteva fragmente literare oferite publicului de Sorin Cotlarciuc.
Membrii Asociaţiei literare Păstorel (Asociaţie înfiinţată în 2011, cu personalitate juridică, care are afiliat şi cenaclul literar numit Academia liberă Păstorel, care a debutat în 1975, după cele menţionate de Mihai Batog-Bujeniţă) au fost invitaţi în perioada următoare la numeroase manifestări literare şi nu numai, după cum urmează:
- Marţi, 10 martie, ora 13.00 (la Casa Corpului Didactic din Iaşi): lansarea revistei „Meridianul Cultural Românesc”.
- Marţi, 10 martie, de la ora 18.00 (la Casa Armatei / Cercul Militar Iaşi, din Copou): reprezentaţie cu piesa IONA, de Marin Sorescu, cu Emil Gnatenco în rol principal, dar şi în rol de regizor.  
- Joi, 12 martie (ora 17.00) şi vineri, 13 martie (ora 16.00), două lansări de carte în cadrul LIBREX 2015, care vor avea loc în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi, acolo unde îşi are sediul şi Asociaţia literară Păstorel. Aceste informaţii au fost oferite de doamna Şef de serviciu proiecte culturale Mihaela Morariu, care a menţionat că biblioteca ieşeană primeşte şi donaţii de cărţi literare, mai ales din fondul Sadoveanu.
- Vineri, 13 martie, ora 10.00 (la Aula Magna a UAIC Iaşi): Manifestarea Dragomir Hurmuzescu – 150 ani de la naşterea sa.
Asociaţia parteneră „Universul Prieteniei” Iaşi (preşedinte: Rodica Rodean) ne invită la următoarele manifestări din cadrul LIBREX 2015 (Târg de carte, artă, muzică, 11-15 martie 2015, la Palas Mall din Iaşi – România), după cum urmează:
- Miercuri, 11 martie (ora 14.30-17.00): Şase lansări de cărţi, întâlnire cu scriitorul Constantin Marafet, Moment artistic (poezie şi muzică);
- Joi, 12 martie (ora 11.00-12.50): Întâlnire cu scriitoarea Violeta Craiu, lansare de carte şi CD Lucia Olaru Nenati;
- Vineri, 13 martie (ora 12.00-12.50): Întâlnire cu scriitoarea şi traducătoarea Nina Gonţa, lansarea volumului „Toamna îndrăgostită”;
- Sâmbătă, 14 martie (ora 10.10-10.55): Întâlnire cu tânăra scriitoare Ana Maria Gîbu (doar 14 ani, din Dorohoi), cu lansarea volumului „Secretul zborului”. Invitaţi: Mihai Batog-Bujeniţă şi Horia Zilieru.

* Sfaturile soacrei în viziunea doamnei dr. Georgeta Paula Dimitriu

Georgeta Paula Dimitriu
Decanul de vârstă al Asociaţiei literare Păstorel (asociaţie cu media de vârstă 68 ani, o vârstă a maturităţii scriitoriceşti) este doamna dr. Georgeta Paula Dimitriu (86 ani), cea care, chiar de Ziua Femeii de 8 martie 2015, a delectat asistenţa din cadrul Bibliotecii judeţene „Gherghe Asachi” Iaşi cu următoarea poezie umoristică:

Sfaturile soacrei adresate nurorei înainte de nuntă:
Să-l menajez în orice fac,
Chiar dacă ţipă, eu să tac
Şi merele să i le rad,
Altfel în ochii dânsei scad...

Să-i ţin paltonul dacă pleacă,
Să-i strecor supa că se-nneacă,
La unghii să îl controlez,
Să-i pun batistă, să-l stimez,
Pantofii să îi lustruiesc,
Să îi arăt că îl iubesc.

Să-i dau papucii imediat
Când văd că s-a înapoiat;
Să-i încălzesc haina de casă,
Să-l aşez binişor la masă,
Dacă îi cald, să îi fac vânt,
Să stau cu ochii în pământ
Şi să-l ascult neapărat
Că mi-i bărbat !

Eu nu-ţi ies soacră din cuvânt:
Îi dau papucii şi-i fac vânt !

De menţionat că viitoarea şedinţă lunară a Asociaţiei literare Păstorel din Iaşi, având în vedere sărbătorile Sf. Paşte care vor urma, va avea loc duminică, pe 19 aprilie 2015, tot în cadrul Bibliotecii judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi. Pictoriţa Gabriela Cucinschi a fost invitată să prezinte atunci un material despre artele vizuale.
DAN TEODORESCU

Un comentariu: