duminică, 13 martie 2016

Păstorel Teodoreanu, comemorat în "ALPI"!



Pe 13 martie 2016, sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi a găzduit şedinţa lunară a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), acolo unde s-au comemorat 52 de ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului Alexandru Osvald "Păstorel" Teodoreanu, tatăl spiritual al grupării moldave.

După un moment de reculegere în memoria lui "Păstorel" şi după ce Mihai Haivas a făcut o trecere în revistă a vieţii marelui scriitor român, plecat în lumea umbrelor pe 15 martie 1964, a urmat un reuşit program de lieduri, în interpretarea solistei Elena Bălinişteanu (studentă la Universitatea de Arte George Enescu Iaşi şi colaborator al Operei Române din Iaşi), acompaniată la pian de conf. univ. Cezara Petrescu.  
Au fost interpretate trei piese compuse de Clemansa "Mansi" Barberis-Plăcințeanu (născută la 12 martie 1899, la Iași şi decedată la 11 octombrie 1986, la București), pe versurile lui Păstorel Teodoreanu, ele fiind Trandafirii mint, Indiscreţii şi Vânătoarea.
Directorul ALPI, comandorul Mihai Batog-Bujeniţă, a prezentat în continuare evenimentele la care au participat, în ultima lună, membrii asociaţiei, precum:
- Inaugurarea Pieţii Prieteniei Româno-Israeliene din Iaşi, de lângă Sinagoga Mare din Tg. Cucului, în prezenţa  ambasadorului statului Israel, Excelenţa Sa Tamar Samash.
La eveniment au mai luat parte Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Aurel Vainer, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Iaşi, Abraham Ghiltman, primarul interimar Mihai Chirica, alături de membri ai comunităţii evreieşti din Iaşi, dar şi autorităţi venite din Israel.
- Manifestarea de la Botoşani, în cadrul cenaclului Ion Pilat şi întărirea relaţiilor de prietenie cu membrii grupării menţionate.
- Participarea la manifestarea "Povestea unei femei de succes", de la Muzeul Unirii din Iaşi, printre cele patru doamne de mare succes în viaţa profesională fiind şi dr. Cornelia Ursu.
- Participarea la evenimentele organizate de Asociaţia Universul Prieteniei (preşedinte: Rodica Rodean) la LIBREX 2016 şi participarea membrilor ALPI la deschiderea oficială a Târgului de Carte de la Palas Mall din Iaşi.
- Întâlnire cu autorii de romane poliţiste şi SF în cadrul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" Iaşi.
- Participarea la tripla lansare de carte în cadrul manifestării "Amiază culturală bucovineană" de la Muzeul Unirii din Iaşi, cu dr. Sorin Cotlarciuc în prim plan. Printre invitaţii evenimentului de talie internaţională au fost şi scriitorii Claudio Pozzani (Italia) şi Drazen Katunaric (Croaţia).
În continuare, în cadrul şedinţei ALPI a fost prezentat Raportul de activitate al asociaţiei pe 2015, cu menţiunea că scriitorii ieşeni au scos pe piaţă anul trecut un număr de 30 cărţi şi au obţinut 64 de premii, campionii la acest ultim capitol fiind, printre alţii, Emil Gnatenco şi Vasile Larco.
Raportul de activitate a fost aprobat în unanimitate de membrii ALPI, alături de propunerea făcută de Dan Teodorescu, de a se înfiinţa un departament de relaţii internaţionale, pentru promovarea asociaţiei ieşene pe tot mapamondul şi în primul rând în Europa!
Directorul Mihai Batog-Bujeniţă a făcut propunerea ca doamna Martha Eşanu să fie membră de onoare în ALPI şi a nominalizat în continuare pe membrii seniori ai asociaţiei.
"Promovăm cu mare plăcere oameni noi în Asociaţia Literară Păstorel Iaşi. Avem pentru ei şi revista Booklook, dar putem avea colaborări şi în revistele Rapsodia (din Sibiu) şi Meridianul Cultural Românesc (Iaşi-Vaslui-Bacău). Trebuie să atragem tineretul, mergând noi către el. Să promovăm creaţiile noastre în faţa tinerilor. De fapt, am primit şi propunerea de a înfiinţa o revistă culturală în cadrul ALPI", a mai menţionat directorul şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă.
După recitalul actoricesc al lui Emil Gnatenco, membrii ALPI au venit în faţa publicului pentru a recita poezii şi epigrame, în aplauzele celor prezenţi. Au ieşit la rampă Doina Toma, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc, Aura Zota, Mihai Caba, Aurel Baican, Anica Tănase, Ioan Negoiţă, Dumitru Ivas, Constantin Profir, Georgeta Paula Dimitriu (veterana asociaţiei, la 86 ani), Olguţa Luncaşu-Trifan, Val Andreescu, Vasile Unguraşu, Elena Mândru, Ion Hodaş, Vasile Diacon, Mihai Stancu, Nina Gonţa, Corneliu Carp.
Următoarea şedinţă ALPI va avea loc duminică, pe 10 aprilie 2016, la ora 10.00, tot la sala mare a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" Iaşi.
Sâmbătă, pe 16 aprilie 2016, de la ora 11.00, la Pensiunea Aristocrat din zona rezidenţială Bucium, jurnalistul ieşean Dan Teodorescu îşi va lansa un nou volum, "Cultură şi Sport în Dealul Copoului", în cadrul unei manifestări cu public care va cuprinde şi un spectacol muzical-literar şi de dans sportiv.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu