duminică, 24 iulie 2016

Eveniment cultural de excepţie la Vila Sonet, din Iaşi, în memoria lui Mihai Codreanu




Luni, pe 25 iulie 2016, se împlinesc 140 de ani de la nașterea poetului naţional Mihai Codreanu, iar Vila Sonet din Iaşi va găzdui expoziția temporară „Mihai Codreanu în imagini inedite”.
Conform organizatorilor de la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, "Expoziția face radiografia unei familii de intelectuali din Iași de la sfârșitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. De la ținuta vestimentară, coafură, obiecte prezente în fotografii inedite, documente, se parcurge vizual parte din viața celui care mai târziu va deveni părintele sonetului românesc".
Vernisajul expoziției a avut loc la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet) din Iaşi în ziua de duminică, 24 iulie, expoziția putând fi vizitată până pe 30 septembrie 2016, de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00 - 17:00.
Înaintea vernisajului, membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), în frunte cu scriitorii Mihai Haivas şi Sorin Cotlarciuc, au depus o coroană de flori la bustul poetului Mihai Codreanu, situat vis-a-vis de Vila Sonet, pe str. Rece, lângă celebrul restaurant "Bolta Rece".
La depunerea coroanei au participat majoritatea membrilor ALPI, iubitorii ieşeni de literatură, alocuţiunile fiind rostite de scriitorii Valentin Talpalaru şi Horia Zilieru.
Curatorul muzeului Mihai Codreanu, Beatrice Panţiru şi colaboratorul Florela Dănilă, alături de membrii Asociației „Patrimoniu pentru comunitate” au invitat apoi publicul prezent în incinta Vilei Sonet, acolo unde vernisajul expoziţiei a avut loc în cadrul unei manifestări culturale de excepţie.
În deschiderea manifestării, Beatrice Panţiru a menţionat: "Sărbătoarea de astăzi, 24 iulie, îşi propune descoperirea poetului Mihai Codreanu. A avut o povară grea în viaţă, deoarece la 29 ani vederea i-a fost afectată la ambii ochi şi a fost condamnat la orbire. A scris în memorie sonetele sale, pe care le-a dictat apoi prietenilor. S-a stins din viaţă la 81 ani, după o activitate laborioasă".
Născut la Iaşi, pe 25 iulie 1876, Mihai Codreanu a urmat cursurile Facultății de Drept din Iaşi, în paralel cu cele ale Facultății de Filosofie. S-a înscris și la Academia de artă dramatica, avându-l profesor pe actorul State Dragomir. A fost director la Teatrul Național din Iași (în perioada 1919-1923), profesor și rector (1933-1939) la Conservatorul de Artă Dramatică din Iași și director la revista "Însemnări ieșene". A fost poet, dramaturg, avocat şi traducător şi a trecut în lumea de dincolo pe 23 octombrie 1957.
În cadrul vernisajului au vorbit despre activitatea literară a lui Mihai Codreanu, oameni care l-au cunoscut personal pe marele poet ieşean, precum prof. Ion Arhip (88 ani, fostul director al Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi) şi scriitorul Horia Zilieru. "L-am cunoscut pe Mihai Codreanu pe strada Lăpuşneanu. Mergea cu ochii închişi. De multe ori m-a invitat acasă la el, la Vila Sonet, unde erau organizate adevărate manifestări literare. Din păcate, nu văd acum, la acest eveniment nici un reprezentant al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi şi nici de la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi, unde Mihai Codreanu şi-a pus pecetea! Toţi marii actori ieşeni au fost elevii lui Mihai Codreanu", a menţionat Ion Arhip.
Despre activitatea celui mai prolific sonetist ieşean şi român a mai vorbit şi conf. univ. dr. Magda Ciopraga (Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi), care l-a cunoscut mai mult prin intermediul tatălui său.
A urmat recitalul actoricesc al lui Emil Gnatenco, iar membrii ALPI - Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc, Doina Toma, Georgeta Paula Dimitriu, Mihai Haivas, Eugen Deutsch - au citit din operele lor. A mai fost prezent în faţa publicului şi epigramistul Vasile Vajoga.
În cadrul vernisajului au fost prezenţi şi elevii Andrei Moraru, Matei Moraru şi Sammy Abou Ainain (recital de vioară, de la Colegiul Naţional de Artă Octav Băncilă), solistele vocale Andreea Iosub şi Elena Chiriac şi micul pianist Ştefan Tănase (de la Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Iaşi), prof. Lăcrămioara Matei.  
Vă mai informăm că Mihai Codreanu a primit numeroase distincţii în viaţa sa, precum: Premiul "Năsturel Herescu" al Academiei Române, Marele Premiu Național de Poezie (1925) şi Legiunea de onoare a Franței pentru traducerea piesei de teatru Cyrano de Bergerac, a lui Edmond de Rostand. A fost
membru corespondent al Academiei Române (1942) şi Cavaler al Academiei Franceze.
Evenimentul de la Muzeul Mihai Codreanu din Iaşi, prin grija redactorului Valentin Talpalaru, va putea fi audiat în zilele următoarele şi la postul de Radio România Iaşi, probabil în ziua de marţi, 26 iulie 2016, de la ora 21.00. 
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu