luni, 11 iulie 2016

Moldoveanca Alexandra Perper, vedeta turneului de tenis "Trofeul Municipiului Iaşi"


Alexandra Perper, în finala turneului de la arenele CFR Iaşi

Născută la Chişinău, în Republica Moldova, pe 29 iulie 1991, tenismena Alexandra Perper va împlini peste puţine zile un sfert de veac, adică frumoasa vârstă de 25 ani. Fiica lui Mihail Perper şi Elena Berdes, Alexandra Perper a absolvit Liceul Tehnologic din Chişinău şi mai apoi cursurile facultăţii de business din cadrul Mississippi State University (SUA), acolo unde a şi evoluat în competiţia "College Tennis", alături de colega de echipă Giorgiana Pătraşc (România).
Printre adversarele Alexandrei Perper în campionatul de tenis din cadrul colegiilor americane s-a aflat şi ieşeanca Ştefania Hristov (de la CS CFR Iaşi), dar şi constănţeanca Cristina Stancu, ambele de la echipa Texas AM University.  
La începutul lunii iulie 2016, primind un wild-card în calificări din partea organizatorilor de la CS CFR Iaşi, moldoveanca din stânga Prutului, Alexandra Perper (locul 493 WTA) a evoluat cu mult succes în cadrul Trofeului Municipiului Iaşi la tenis, turneu internaţional din cadrul calendarului mondial ITF, cu premii totale de 10.000 dolari.
Rând pe rând, Alexandra Perper şi-a "spulberat" adversarele întâlnite şi după 7 victorii consecutive a cucerit trofeul pus în joc, primind 12 puncte WTA şi un premiu impozabil de 1568 dolari.
Rezultatele Alexandrei Perper în proba de simplu, de la arenele CFR Iaşi, au fost următoarele:
În calificări (pe tabloul de 32):
- Turul I: 6-1, 6-2 cu Andreia Beberechi (România);
- Turul al II-lea (finalele din calificări): 6-0, 6-0 cu Barbora Kijasova (Cehia).
Pe tabloul principal de "32":
- Turul I: 6-3, 6-4 cu Marianna Natali (Italia);
- Optimi de finală: 6-2, 3-6, 7-6 (3) cu Ilona Georgiana Ghioroaie (România);
- Sferturi de finală: 6-3, 6-3 cu Gabriela Talabă (România);
- Semifinale: 7-5, 2-6, 6-2 cu Anastasia Vdovenco (Republica Moldova);
- Finala: 6-3, 6-0 cu Giorgia Marchetti (Italia).
După finala de duminică, 10 iulie 2016, într-o limbă română perfectă, dar cu un uşor accent american, Alexandra Perper ne-a spus:
"Am jucat la acest turneu de la Iaşi primind un wild-card în calificări, am avansat apoi pe tabloul principal şi am câştigat turneul. A fost o săptămână fantastică pentru mine ! ".
- Alexandra, ai avut totuşi cel mai bun clasament mondial WTA şi dacă te-ai fi înscris de la început la turneul de la Iaşi, nu trebuiai să mai joci în calificări...
- Aşa este, dar nu eram sigură că pot ajunge la timp să joc la Trofeul Municipiului Iaşi, făcând naveta dintre SUA şi Republica Moldova. Dar şi aşa a fost bine ! Vreau să mulţumesc conducerii clubului sportiv CFR Iaşi pentru wild-cardul oferit, a fost pentru mine un turneu frumos, cu o organizare foarte bună!
- Ai fost studentă şi jucătoare de tenis la un colegiu universitar din America, cum a fost?
- Am absolvit Mississippi State University din SUA, în specialitatea business. Am jucat şi tenis în echipa Colegiului meu, alături de românca Giorgiana Pătraşc. Campionatul universitar american este unul puternic, cu multe echipe şi jucătoare foarte bune.
- Clubul Sportiv CFR Iaşi are o jucătoare care face universitatea în SUA şi joacă şi tenis, pe Ştefania Hristov...
- Da, o cunosc. Ea joacă pentru Texas AM University, am jucat împotriva ei, este o jucătoare bună.
- Cine e cea mai puternică adversară a ta, pe terenurile de tenis, din Republica Moldova?
- Cu siguranţă Anastasia Vdovenco, am şi jucat cu ea o semifinală aici, la Iaşi, câştigând doar în trei seturi!
- Care sunt jucătorii tăi preferaţi din lumea tenisului mondial, Alexandra?
- Roger Federer şi Serena Williams, care nu mai trebuie prezentaţi, rezultatele lor vorbesc de la sine.
- Vei veni şi anul viitor la Iaşi, pentru a juca la Trofeul Municipiului Iaşi?
- Dacă nu voi ajunge în primele 200 de jucătoare din lume în perioada următoare, voi veni cu mare plăcere şi în 2017 la Iaşi, pentru a-mi apăra titlul câştigat astăzi!
- Succes în carieră, Alexandra Perper!
- Vă mulţumesc foarte mult!
Până în prezent, în turneele ITF de tenis, moldoveanca din stânga Prutului, Alexandra Perper, are 8 titluri câştigate, 3 la simplu şi alte 5 la dublu.
În 2016, Alexandra a câştigat două turnee la Galaţi şi unul la Iaşi în proba de simplu, iar la dublu a cucerit alte 3 titluri, la Hammamet (Tunisia), alături de Nika Kukharckuk (Rusia) şi din nou de două ori la Galaţi, făcând pereche cu Anastasia Vdovenco (Rep. Moldova) şi Ioana Loredana Roşca (România).
Tot la dublu, Alexandra Perper a mai câştigat două trofee în 2015, la Galaţi, cu Daniela Ciobanu (Rep. Moldova) şi la El Kantaoui (Tunisia), în cuplu cu Darya Charnetsova (Belarus).
Să mai menţionăm că Alexandra Perper, care a început tenisul încă de la vârsta de 7 ani, a evoluat în anii din urmă pentru Republica Moldova, în "Fed Cup".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu