luni, 29 mai 2017

De la Iaşi la Ierusalim şi înapoi, la matineul cultural de la Sinagoga Merarilor



Duminică, pe 28 mai 2017, la Sinagoga Merarilor din Iaşi a avut loc un nou matineu cultural organizat de "Activitatea de cult YACHAD" şi Comunitatea Evreilor din Iaşi. Matineul cultural a purtat titlul "Iom Ieruşalaim - De la Iaşi la Ierusalim şi înapoi" şi cu această ocazie a fost prezentată şi cartea cu acelaşi titlu, scrisă de regretatul Leon Volovici, republicată de editura Hasefer - Bucureşti, 2015, într-o ediţie îngrijită de Hanna Volovici şi totul porneşte de la un dialog cu prof. univ. dr. Sandu Frunză, de la  Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cel care are contribuții semnificative pe teme de fundamentalism religios, religie și politică, filosofia postholocaust, etică relațională, etica în comunicare, relații publice și publicitate, imaginar religios în publicitate, dezvoltare personală și responsabilitate socială, conform "Wikipedia".

Moderatorii evenimentului ieşean au fost ing. Abraham Ghiltman (preşedintele Comunităţii Evreilor Iaşi) şi ing. Martha Eşanu (redactorul şef al revistei Prietenia), ultima menţionată citind în faţa publicului şi comentariile poetei Ana Blandiana, înscriese pe coperta 4 a cărţii "De la Iaşi la Ierusalim şi înapoi". Iar Ana Blandiana începe comentariul domniei sale cu următoarele cuvinte: "Leon Volovici a fost un mare intelectual, un istoric şi un critic literar de clasă, un gânditor al propriei profesiuni, un înţelept aşa cum găseşti în cărţile evreieşti. Mult peste toate acestea, însă, pentru mine Leon Volovici a fost prototipul omului bun...".
Preşedintele Abraham Ghiltman a mai menţionat: "Sărbătorim astăzi Ziua Ierusalimului şi împlinirea a 50 ani de la unificarea acestui oraş sfânt. Ne bucurăm că Ierusalimul este un oraş unificat! Cu Leon Volovici am fost vecin de scară de bloc la Iaşi, păcat că s-a prăpădit de tânăr, înainte de a arăta în public tot talentul său!".
Manifestarea a continuat apoi un superbul recital al formaţiei de muzică klezmer "NIGUN", condusă de Romeo Luchian, solistul vocal al grupului fiind Uri Ferenbac.

* Dacă nu ai fost vreodată în Ierusalim, înseamnă că nu ai fost nicăieri!

În partea a doua a evenimentului cultural de la Sinagoga Merarilor, acolo unde a participat un public numeros, de mai multe confesiuni religioase, au depănat amintiri în urma excursiile cu scop turistic şi de documentare făcute la Ierusalim lectorul univ. dr. Francisca Solomon, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă şi Cerasela Profiri.
Ideile principale au fost următoarele:
- Francisca Solomon (care l-a cunoscut personal şi pe Leon Volovici): "L-am cunoscut pe Leon Volovici în Israel, iar domnia sa a avut răbdarea de a îndruma pe tinerii cercetători aflaţi la început de drum, spre studiile iudaice. Deşi Leon Volovici ne-a părăsit mult prea devreme, el a lăsat în urma sa multe studii ştiinţifice. Fac în acest context şi referire la volumul <De la Iaşi la Ierusalim şi înapoi>, cu notaţiile lui Hanna, soţia lui Leon, în dialogul purtat cu filosoful clujean Sandu Frunză".    
- Mihai Batog-Bujeniţă: "Am fost cu soţia la Ierusalim, într-o excursie cu scop turistic şi cultural şi când am pus mâna pe Zidul Plângerii m-a curentat şi mi-au dat lacrimile. La fel şi la Mormântul Sfânt. Pot să vă mai spun că toată lumea doreşte să aibă Ierusalimul. De fapt, s-a propus ca Ierusalimul să fie un fel de Vatican, dar pe cine alegem Papă, deoarece numai la creştini sunt acolo vreo 7-8 religii şi mai sunt multe alte religii. Mai pot spune că în Ierusalim toţi muncesc, iar el este un oraş al păcii, chiar dacă mai sunt unele asperităţi! Când Solomon, fiul lui David, ridică Ierusalimul, el devine o mare putere economică, prin comerţ. Iar dacă un oraş dăinuie de peste 3.000 ani şi este un oraş al culturii, Dumnezeu a vrut să fie aşa! Nu ştim însă un lucru: când la Ierusalim se va face adevărata pace?  Dar la acest capitol e stăpân Dumnezeu! Acolo, la Ierusalim te simţi liber şi singur, deşi este multă foială în jurul tău. Şi vă mai spun un lucru: Israelul vinde apă potabilă în fâşia Gaza, acolo unde sunt peste 6.000 de puţuri ilegale!".
- Cerasela Profiri: "Am fost la Ierusalim, am parcurs drumul Crucii, cucerită de frumuseţea zidurilor şi oamenilor. Am văzut şi cel mai bogat cartier din Ierusalim, acolo unde o casă costă circa 2 milioane de dolari, doar în visurile noastre ne mai gândim la aşa ceva! M-au impresionat acolo şi familiile cu mulţi copii. Pot să mai spun că dacă nu ai fost vreodată în Ierusalim, înseamnă că nu ai fost nicăieri!".
Să mai remarcăm şi faptul că printre invitaţii la această manifestare au fost şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, printre ei fiind Mihai Batog-Bujeniţă (directorul ALPI), Cornelia Ursu, Eugen Deutsch, Mihai Haivas, Angela Pistol, Dan Teodorescu, Elena Mândru, Cristinel Cojocariu, Vasile Larco.  
În finalul evenimentului cultural de duminică, preşedintele Abraham Ghiltman a menţionat: "Consider că am avut astăzi o manifestare frumoasă, ceea ce Ierusalimul merita, la 50 ani de la unificarea lui!".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu