sâmbătă, 20 mai 2017

Vinul şi sonetele lui Constantin Profir au ajuns la "Muzeul Unirii"!



Într-o zi de sâmbătă, 20 mai 2017, cu o zi înainte de marea sărbătoare a românilor şi nu numai, Sf. Constantin şi Elena, un domn... Costică zis şi Profir a ajuns cu trupa sa de amici la Muzeul Unirii din Iaşi, de pe străvechea stradă Lăpuşneanu, la o lansare de carte! Şi nu a fost orice fel de lansare de carte, ci s-a lansat pe "orbita" venită de pe podgoriile din Dealul Copoului volumul de sonete "Râu de scântei", autorul lui fiind chiar impricinatul, adică nea Costică zis şi Profir, un binecunoscut epigramist din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, dar şi un viticultor de clasă!
Într-un eveniment moderat de doamna Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei "Universul Prieteniei", domnia sa fiind şi un fotoreporter mereu fără astâmpăr, în prezidiul manifestării au luat loc nu... "primi secretari" ca pe vremuri, ci oameni de bine şi cu mult har, precum poetul Emilian Marcu, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă (directorul ALPI) şi să nu-l uităm nici pe nea Costică zis şi Profir, devenit pentru câteva ceasuri "NUMBER ONE" în casa domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
În luările la cuvânt, toate fiind numai de bine că a lipsit acel "Ghiţă Contra" zis şi Creţu, am consemnat:
- Emilian Marcu (cel care a scris prefaţa volumului): "Vă îmbrăţişez cu privirea şi sufletul, mulţumesc că aţi venit alături de noi la lansarea unei cărţi de poezie a unui om deosebit, Constantin Profir (NR - adică Nea Costică zis şi Profir). Rar mi-a fost dat să cunosc un om ca domnul Constantin Profir, deoarece de la el ai mereu ce învăţa. Dl. Profir este un om cu un suflet nobil şi cu un compartament deosebit. Constantin Profir are o familie mult mai mare, de câteva milioane, deoarece în fiecare primăvară dă viaţă butaşilor de vie. Via poate să trăiască şi 100 ani, deci dl. Constantin Profir este aproape veşnic. Mâinile domniei sale mângâie butaşii de vie în toate anotimpurile. El trebuie să fie zi şi noapte alături de copiii lui, să-şi ocrotească copiii de vreme rea. Dar în această trudă imensă reuşeşte să-şi adune gândurile şi să le pună în cărţi. Este la a şasea carte. Aici, în ultima are 33 de sonete. 33 este de fapt un 8 tăiat în două, iar 8 este coloana infinitului".
- Mihai Batog Bujeniţă (care a întocmit postfaţa volumului): "Îi mulţumesc lui Constantin Profir care este la temelia acestui eveniment. Constantin Profir nu este un poet aşa cum ne imaginăm noi, dându-i astfel satisfacţie şi doamnei Profir, deoarece în poezia lui Constantin Profir nu găsim posibilităţile de iubire a femeii, cu unele părţi ale corpului ei şi dacă îl cităm pe Emil Brumaru cu mai multe părţi ale corpului. Dânsul trăieşte senzorial şi ideatic un univers născut cu mult înaintea noastră. Îmbrăcând în poezie această armonie, versurile vin către noi prin cuvintele lui Constantin Profir. Are forma cea mai inspirată de a spune ceea ce simte. Cuvintele nu reuşesc să dea totul, dar aşezate într-un fel, el dă sonetului o rezonanţă de tip imn".
În continuare, au citit epigrame dedicate autorului colegii de breaslă Sorin Cotlarciuc, Doina Toma (care a rostit şi un catren oferit de Gheorghe Bălăceanu), Dumitru Ivas, Mihai Batog-Bujeniţă, Constantin Mănuţă, Vasile Diacon, Petronela Alexa, Sofia Doina Gavrilă, Ion Oprică.
Actorul Emil Gnatenco a oferit publicului un recitat poetic de clasă, din sonetele lui Constantin Profir, epigramele lui Păstorel Teodoreanu şi poezia lui Marin Sorescu.  
Au rostit cuvinte elogioase despre "nea Costică zis şi Profir" colegii de breaslă Viorel Ralea şi Ioan Bădărău , ultimul dând un adevărat recital actoricesc! Iar basarabencele Nina Gonţa şi Elena Mihalachi au "tras cu urechea", dar şi cu aparatele foto din dotare!
În final, Constantin Profir a menţionat: "Am tras la vâsle foarte mult în facultate, pentru a rămâne asistent universitar sau să lucrez în cercetare, dar când am absolvit eu nu au fost posturi decât în producţie! M-am suit atunci în barca producţiei şi am învăţat că meseria mea se face cu sacrificii şi sub sabia cerului. Vinul este o licoare dumnezeiască şi el însufleţeşte multe suflete. Mulţumesc lui Emilian Marcu pentru prefaţă, comandorului Mihai Batog-Bujeniţă pentru postfaţă şi dumneavoastră pentru prezenţă!
Poezia este un lucru dificil şi frumos, iar eu doresc să mă delectez cu vinul poeziei. Citesc Convorbiri literare şi România literară, dar eu fac un lucru minor, pe puterile mele. Nu poţi deveni mai mare poet decât har ai. Am făcut poezie pentru menţinerea capacităţii mele spirituale. Cât timp acest pământ al nostru va zbura prin spaţiu şi vinul va fi lângă om. Mulţumesc vouă şi familiei pentru susţinere!".
Vă mai informăm că ziarul "Vocea Ta", sosit chiar sâmbătă de la Nürnberg (Germania) a fost apreciat de cei prezenţi la evenimentul de la Muzeul Unirii, printre ei fiind şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, în frunte cu directorul Mihai Batog-Bujeniţă.
În final, autorul a oferit autografe personalizate pe cartea sa, "Râu de scântei", iar în grădina muzeului, în aer liber, discuţiile au continuat la un pahar de vorbă, "materia primă" fiind oferită din propriile crame din Copou, de nea Costică zis şi Profir, care toată lumea l-a felicitat şi "tras de urechi" cu ocazia Sf. Constantin şi Elena, de a doua zi.
La mulţi ani şi buni prietenului Constantin Profir, un om de o rară nobleţe sufletească şi un demn "străjer" în Cetatea Vinului de calitate!
DAN TEODORESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu