miercuri, 31 mai 2017

Nume noi la manifestarea de lansare a cărţii "Regi şi Regine la Palat", de jurnalistul ieşean Dan Teodorescu


Eduard Mattes şi Mariana Stratulat

“Regi şi Regine la Palat“, a şaptea carte în ultimii doi ani elaborată de jurnalistul şi publicistul ieşean Dan Teodorescu, vede lumina tiparului la editura PIM Iaşi. Este o carte dedicată “sportului minţii”, cu reportaje de la recentul Campionat Mondial Şcolar de Şah de la Palatul Culturii din Iaşi, acolo unde ieşeanca Miruna-Daria Lehaci a devenit campioană mondială, cu alte amintiri de neuitat din lumea şahului ieşean, naţional şi internaţional, de la importantele momente din viaţa unei mari şahiste ieşene, Alina L'Ami (ex-Motoc, fostă campioană mondială în anii din urmă în Brazilia, când avea doar 10 ani) şi până la vizita la Iaşi a multiplului campion mondial Anatoli Karpov. Vor mai fi însă şi alte relatări de la competiţiile europene şi mondiale de şah organizate în "Dulcele Târg al Ieşilor", cât şi de la turneele juvenile din cadrul secţiunii "Şah în şcoală şi grădiniţe".
Un alt capitol al cărţii îl reprezintă reportajele autorului în urma manifestărilor culturale din lunile aprilie şi mai 2017, la care a participat.
Volumul în cauză numără 230 pagini, iar în prefaţa şi postfaţa lui sunt editorialele semnate de oameni importanţi din lumea şahului românesc, precum Vasile Manole şi Ştefan Axinte, respectiv Vladimir Danilov. Pe coperta 4 se găsesc însemnările literare ale scriitorului Eugen Deutsch şi un sonet dedicat prietenului Dan Teodorescu, alias "DanTe".
Lansarea cărţii va avea loc sâmbătă, pe 24 iunie 2017, de la ora 11.00, în saloanele Pensiunii Aristocrat din Iaşi (manager: Romeo Hamăn), din Şoseaua Bucium nr. 51 G, în cadrul unui spectacol artistic şi sportiv de zile mari!
Faţă de ultima relatare, nume noi au fost înscrise pe lista invitaţilor, tocmai ca acest eveniment cultural să fie la cote cât mai înalte.
În cadrul acestei manifestări vor fi prezenţi epigramiştii şi poeţii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (director: Mihai Batog-Bujeniţă), interpreţii de muzică populară Vasile Iftimie, Alexandru Ursache, Karla Ursu, dar şi membrii Ansamblului Flocloric "Flori de Primăvară" (coordonator: prof. Romeo Luchian), din cadrul Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi.
Vor fi în recital şi tinerele interprete de muzică uşoară din cadrul Palatului Copiilor Iaşi: Denisa Bârzu şi Alexandra Cojocariu (de la clubul Minivox, clasa prof. Cristina Cozma), apoi Denisa Creţu, Giulia Sîrbu şi Daria Grigoraş (de la cercul Melos, clasa prof. Gabriela Nechita).
Din păcate, mica vedetă ieşeană Maia Mălăncuş (recenta câştigătoare a trofeului „Vocea României Junior“, de la Pro TV, antrenor: Marius Moga) nu va putea fi prezentă la eveniment, fiind plecată în acea perioadă în Italia, dar prin tatăl ei ne trimite un gând bun şi de succes!
Va mai concerta în faţa publicului violonista Ştefania Turcu, iar Ina Paladi, originară din Bălţi (Republica Moldova), va fi din nou alături de oamenii de cultură din Iaşi, printr-un recital actoricesc.
Momentele sportive vor avea în prim plan pe multipla campioană Claudia Teofana Postu (gimnastică ritmică), cât şi pe fraţii Tudor Mihalache şi Cosmin Mihalache (taekwondo WTF).
Tot în cadrul manifestării din 24 iunie se va organiza şi un vernisaj expoziţional colectiv, pe două "segmente" artistice:
- Expoziţia de caricatură portretistică "Actori români de ieri şi de azi", de Eduard Mattes (Israel);
- Expoziţia de pictură "Suflet şi culoare", de ieşeanca Mariana Stratulat (membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România).  
Moderatorii evenimentului vor fi Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu. (REDACŢIA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu