marți, 16 mai 2017

Inginerul şi scriitorul Mihai Caba a ajuns la borna "75"!


Mihai Batog-Bujeniţă şi Mihai Caba

Inginerul Mihai Caba este păşcănean prin naştere şi lespezean prin obârşie, urmând cursurile primare şi gimnaziale la Lespezi, în frumoasa localitate de pe malurile Siretului. Trece apoi la Liceul Internat "Costache Negruzzi" din Iaşi, unde devine absolventul promoţiei 1960 - secţia reală. Cinci ani mai târziu, deci în 1965, devine inginer cu acte în regulă, după ce a absolvit Facultatea de Electrotehnică din Dealul Copoului - Secţia Electroenergetică. Lucrează apoi la IRE Iaşi - "Uzina de Lumină", unde ocupă diverse funcţii de conducere, dar pasiunea sa pentru cultura şi literatura ieşeană este mai presus decât orice lucru. Bun recitator de poezie, chiar la "concurenţă" uneori cu actorii vremii de la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, scriitor de nuvele, monografii şi epigramist, Mihai Caba este şi un colaborator de nădejde al mass-mediei ieşene, unde publică numeroase articole cu caracter tehnic, istoric şi literar, mai ales în săptămânalul "Curierul de Iaşi", editat de Primăria Municipiului Iaşi.
Născut pe 6 mai 1942, Mihai Caba a împlinit pe 6 mai 2017 trei sferturi de veac şi acest lucru nu a trecut neobservat colegilor de la Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi şi în primul rând directorului ALPI, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă.
Cu acest prilej, la şedinţa lunară ALPI din 14 mai 2017, domnul Comandor Mihai Batog-Bujenita a dat citire unui deosebit "Uric de Lăudare" şi i-a înmânat colegului Mihai Caba un frumos "Trofeu de Cristal"!
Cu o uşoară emoţie în glas, în faţa unui public numeros şi în cinstea membrului senior Mihai Caba, "Supersonicul MBB" a rostit următoarele:

"URIC DE LĂUDARE
Datu-s-au azi, la curtea noastră din târgul Ieşilor, cea a breslei întocmitorilor de veninoase stihuiri, acest uric lăudătoriu, dumnealui, credinciosul nostru Mihai al lui Caba Lespezeanul pentru faptele sale cele bune făcute până la aceşti ani ai săi în număr de şaptezeci şi cinci.
Căci mai toată viaţa sa fost-au el vrednic străjer al luminii soarelui electric ce multă dragoste slujitu-l-au de-a lungul vremii dar şi după ce încheiat-au el socotelile ca lefegiu tot au scris şi au vorbit despre asta multe istorii, dară şi despre cei cu care au lucrat şi au nevoit prin timp pentru a da lumină semenilor săi. Dară şi dragostea de locurile sale de naştere nu l-au părăsit nicicând că multe şi frumoase cărţi scris-au el despre cei din baştina sa rămasă dragă lui peste vremi.
Iară pentru că toate aste ar fi prea puţine au mai venit el şi cătră cei din tagma întocmitorilor de chisnovatice stihuiri, cea numită a lui Păstorel, fiindu-le lor tare drag şi cu mult respect ascultat, căci de folos le este cu vorba dară şi cu fapta.
Spunem iară că n-au fost el nicicând cu hainie sau cu hiclenie în faţa semenilor şi nice stricăciune sau silnicie n-au făcut nimănui, ci numai cu dreaptă măsură şi bun giudeţu lucrata-au, drept care cu multă bucurie în suflet îi urăm noi lui ca mulţi ani de acum încolo să ne fie alături, iară jupânesei sale cea prea învăţată, precum şi coconilor săi, oameni de ispravă în vestitul nostru târg, multă sănătate le dorim noi în toţi anii ce vor urma de acum înainte.
Dat astăzi, în luna lui florar, de zâua Sfântului şi Dreptului Iov, leat 7526 de la facerea lumii, sub privegherea dumnealui  Mihail, comandorul, vremelnic logofăt al preacinstitei tagme".

În replică, Mihai Caba a recitat cu mult patos, "în premieră" naţională putem spune, rondelul "75", scris cu multă dragoste şi adresat colegelor şi colegilor de liceu, facultate sau literatură, care anul acesta au împlinit sau vor împlini trei sferturi de veac, atingând astfel "borna de hotar 75"! Iată-l:

"75"

La “75” nu-i simplu o bornă de hotar
A anilor ce zboară mai mult sau mai puţin,      
Nici sfertul ce rămâne în drum spre Centenar…
E-o viaţă rostuită în luminos Destin!

Şi cum lăsat-am urme neşterse-n calendar
De fapte bune, spunem cu cugetul senin:
Că “75” nu-i simplu o bornă de hotar
A anilor ce zboară mai mult sau mai puţin.

E viaţa ce-mplineşte demersul temerar
În care doar Lumina ne-a fost şi ţel şi leac,
Şi ne mândrim că nu am trăit-o în zadar,
Când pe răboj înscriem... trei sferturi dintr-un veac!

Căci “75” nu-i simplu o bornă de hotar!

În final, inginerul şi scriitorul Mihai Caba a mai spus: "Alese urări de bine şi dumneavoastră, la această aniversare. Nu am ştiut ce mi se pregăteşte, aţi fost secretoşi! Recunosc că în cadrul acestei şedinte lunare a ALPI, din 14 mai 2017, am avut plăcuta "surpriză" a "marcării" zilei mele de naştere - 6 mai 1942 - când pe răbojul vremii trecătoare am înscris... primele trei sferturi de veac ale vieţii! Pentru toate întâmplate, mulţumesc domnului Comandor Mihai Batog-Bujeniţă şi vouă dragilor colegi breslaşi cenaclişti! Tuturor, sănătate şi urări de bine!".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu