marți, 9 mai 2017

Fosta tenismenă ieşeană Nona Chiriac câştigă un concurs literar de Ziua Europei




Epigrama este o creaţie literară demnă de luat în seamă şi mai este şi "pilula sănătăţii mentale, gustată din plin, care nu dăunează în niciun fel”, ne spunea cândva Tudor Nedelcea, în revista "Epigrama", nr. 59, din martie 2012.
În acest context, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași și Asociația Literară „Păstorel” Iași (ALPI) le-a propus elevilor din "dulcele târg" un concurs de epigrame pe teme europene, în spiritul promovării valorilor continentului nostru alături de impulsul dezvoltării abilităților literare.
Competiția a fost organizată cu ocazia Zilei Europei, iar festivitatea de premiere a avut loc chiar pe 9 mai 2017, în sala de lectură din cadrul Filialei "Ion Creangă" a Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași, sală aflată în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor.
Juriul concursului a fost alcătuit din scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Haivas şi Bogdan Mihai Mandache, primul dintre cei menţionaţi spunând următoarele în deschiderea evenimentului: "Dragi elevi, vă mulţumesc pentru participare, aţi venit cu o producţie bună! Este impresionant efortul dumneavoastră. Tinerii, pe care o parte dintre noi, adică noi, moşnegii, îi acuzăm că nu citesc nimic, ne-au demonstrat că ne înşelăm iar aceste afirmaţii sunt nişte nerozii. Aţi ştiut să faceşi poezie, aveţi cultură politică, la nivel de Uniunea Europeană. Fenomenele europene sunt bine prinse în poeziile dumneavoastră. Aveţi o subtilitate critică şi asta înseamnă ştiinţă şi cunoştinţă de sine. 50 % din creaţiile dumneavoastre, prezentate la concurs, sunt bune. La alte concursuri, de oameni maturi, 80 % din lucrările prezentate pot fi aruncate la gunoi! Între o notă de 9,00 şi alta de 8,77 nu este o mare diferenţă. Dacă cu 8,77 nu se intră la premiere, nu trebuie să dezarmăm, ci să muncim mai departe. Veţi apărea şi în revista Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, pe care a edităm şi care se cheamă Booklook. Aveţi potenţial, aveţi cunoştinţe, vă mai trebuie exerciţiu! Apoi, epigrama e greu de făcut. Pentru a scrie epigrame îţi trebuie mai multe lucruri, o porţie de răutate, afurisenie pot spune, dar asta vine cu timpul!".  
Nona Chiriac
În continuare, directorul Mihai Batog-Bujeniţă şi secretarul general Mihai Haivas, ambii din cadrul ALPI, au înmânat următoarele menţiuni şi premii, elevilor de gimnaziu şi liceu, laureaţi ai concursului de la Iaşi:
- MENŢIUNI: Smaranda Epure, Dragoş Zapodeanu, Alexandra Prisacariu, Andreea Raluca Macarie.
- PREMIUL III: Cătălina Cârmaciu.
- PREMIUL II: Geanina Mădălina Borhan.
- PREMIUL I: Nona Chiriac (17 ani, elevă la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" Iaşi şi care timp de 10 ani a practicat şi tenisul de câmp la arenele de nivel internaţional CS CFR Iaşi, acolo unde s-a pregătit sub conducerea antrenorului Vergil Aghion).
Au fost şi două premii speciale acordate de Asociaţia Literară Păstorel Iaşi şi oferite elevelor Geanina Mădălina Borhan şi Nona Chiriac.
Câștigătorii au primit diplome și premii ce au constat în cărți și materiale informative europene.
La manifestarea din Sala "Ion Creangă" au fost prezenţi şi o parte dintre membrii Asociaţia Literară Păstorel Iaşi, iar în afară de Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Haivas şi Dan Teodorescu, au recitat epigrame în faţa auditoriului Angela Pistol, Vasile Larco, Doina Toma, Corina Matei Gherman. Gazdele de la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi Iaşi au fost reprezentate de Mihaela Morariu, Elena Zanet şi Bogdan Mihai Mandache.
Fotografia colectivă de final a încununat o după-amiază reuşită, pusă pe altarul literaturii de bună calitate, de Ziua Europei, sărbătorită şi la Iaşi, pe 9 mai 2017!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu