luni, 20 august 2018

Liliana Tirel, o poezie scrisă cu inima, către alte inimi!



 
Sala Mare de spectacole a Cercului Militar Iaşi (ex-Casa Armatei) a găzduit duminică, 19 august 2018, ediţia cu nr. 12 a Cenaclului Literar-Artistic "Ia'şi Scrie", aflat acum sub tutela Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Moldova. În prim planul manifestării s-a aflat lansarea cărţii de poezie "Păşind prin Univers", de Liliana Tirel, volumul fiind prezentat de Emilian Marcu, Corina Matei-Gherman, Constantin Anton şi Calistrat Robu.
În cuvântul său, poetul Emilian Marcu a menţionat, printre altele, următoarele: "Am primit cartea ieri, pot spune că este o carte interesantă şi provocatoare din punct de vedere spiritual. Cuvintele sunt pătrunse de mirajul iubirii. Poemele se pot înscrie într-o odă a iubirii. Cuvântul este cea mai puternică armă! Arderea sa lăuntrică dă rod în această carte, iar talentul este remarcabil. Această carte de călătorie în universul uman reprezintă un succes în lirica ieşeană".
Constantin Anton (preşedintele Cenaclului "Ia'şi Scrie") a prezentat un scurt CV literar al poetei Liliana Tirel, spunând: "Poezia lui Liliana Tirel se înscrie foarte bine în lirica feminină contemporană".
Moderatorul evenimentului, Corina Matei-Gherman, care este şi preşedintele Filialei Iaşi-Moldova din cadrul Ligii Scriitorilor Români a mai menţionat: "Un univers în timp şi spaţiu, cu asta vine Liliala Tirel în acest volum. Drumul Lilianei Tirel este cu ardere adâncă. Sunt poezii scrise cu inima, pentru alte inimi!".
Calistrat Robu, care este şi preşedintele Uniunii Creatorilor de Artă Iaşi (UCA) vede o legătură între titlul de pe copertă şi versurile din carte. "Este o carte extraordinară!", a spus domnia sa, care a mai menţionat că Liliana Tirel şi Eugen Andronic "D. Nicanor" au fost pe aceeaşi lungime de undă şi în execuţia coperţii volumului pus în dezbatere publică! "Când Liliana Tirel a văzut opera lui Eugen D. Nicanor a apărut şi coperta cărţii!", a declarat Calistrat Robu.
În continuare, au recitat din poezia lui Liliana Tirel actorul Geo Şfaiţer, Doina Guriţă şi Rodica Ioniţă-Grosu, cu toţii în acompaniamentul muzical al cantautorului Adi Gegiuc, ultimul delectând publicul şi cu un reuşit recital de muzică folk. Au susţinut frumoase recitaluri de muzică populară Maria "Măriuca" Lincu şi Rodica Ioniţă-Grosu.
Ca de obicei, corul "Seniorii celor Şapte Coline" (dirijor: Elena "Nuşa" Apostol; manageri: Rodica Murgu şi Mihai Vieru) au prezentat un reuşit program muzical, iar Valeriu Rudolf (membru al Asamblului Folcloric "Speranţa" Iaşi, coordonator: Doina Sofia Gavrilă) a fost de această dată responsabil cu umorul!
Au mai vorbit despre volumul de poezie al Lilianei Tirel scriitorii Dan Teodorescu şi Nina Gonţa, care au invitat asistenţa şi la următoarele lor lansări de carte. Sâmbătă, pe 1 septembrie 2018, de la ora 11.00, la Muzeul Unirii din Iaşi va avea loc lansarea cărţii "Născut pe Lăpuşneanu", de jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu, iar a doua zi, pe 2 septembrie 2018, de la ora 12.00, la Cercul Militar Iaşi, scriitoarea Nina Gonţa va avea o triplă lansare de carte, cu invitaţi din România, Republica Moldova şi Israel.
În cuvântul de final, autoarea Liliana Tirel a mulţumit asistenţei pentru prezenţă, menţionând: "Vă mulţumesc că aţi venit aici, la Cercul Militar, la un eveniment cultural şi la lansarea cărţii mele, <<Păşind prin Univers>>. Este foarte bine să ne cunoaştem pe noi înşine. Se spune că <<Unul este tot şi tot este unul!>> Cu siguranţă este vorba şi de globalizarea propriei persoane!".
Ca un preşedinte care se respectă şi care îi respectă pe "subordonaţi", Constantin Anton a prezentat publicului următoarele manifestări care vor fi organizate în cadrul Cenaclului Literar-Artistic "Ia'şi Scrie", menţionând şi cazul social al compozitorului Teodor Munteanu, cel care a compus imnul cenaclului şi care trece acum printr-o perioadă mai puţin fastă în activitatea sa zilnică. Iar ajutorul semenilor pentru Teo Munteanu, ar fi extrem de binevenit în zilele care urmează...

Manifestarea culturală duminicală din Dealul Copoului a fost organizată de Cercul Militar Iaşi, Cenaclul Literar-Artistic "Ia'şi Scrie", Uniunea Creatorilor de Artă Iaşi şi Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Moldova.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu