vineri, 3 august 2018

Sinagogile "zburătoare" au ajuns la Mitropolia din Iaşi



Joi, pe 2 august, Sala "Iustin Moisescu" din cadrul Muzeului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei Iaşi a găzduit vernisajul expoziţiei de fotografie "Temple şi Sinagogi din România", din patrimoniul evreiesc naţional şi internaţional, cu menţiunea că respectiva expoziţie va fi deschisă publicului larg până pe 16 august 2018.
Evenimentul de însemnătate istorică din centrul Iaşului este organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, Secretariatul de Stat pentru Culte, Arhiepiscopia Iaşilor - Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Comunitatea Evreilor din Iaşi.
În prezidiul manifestării ieşene, acolo unde publicul a umplut până la refuz sala "Iustin Moisescu", s-au aflat Dr. Aurel Vainer - preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, Ing. Dipl. Abraham Ghiltman - Preşedintele Comunităţii Evreilor din Iaşi, ÎPS Teofan - Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
În sală s-au mai regăsit prefectul Marian Şerbescu, episcopul romano-catolic de Iaşi Petru Gherghel, parlamentarii Corneliu-Mugurel Cozmanciuc şi Petru Movilă,  Robert Schorr - Director al departamentului cultură, artă, media şi Dr. Irina Spirescu - din Bucureşti, apoi localnicii Martha Eşanu, Albert Lozneanu, Solo Rotenstain - de la Comunitatea Evreilor Iaşi, Dr. Adrian Fiterman, Moshe Groper - colaborator la Centrul de Istorie a Evreilor şi Ebraistică "Dr. Al. Şafran" Iaşi, Dr. Aurica Ichim - director coordonator al Muzeului Unirii Iaşi, Vasile Tiron (director la Primăria Municipiului Iaşi), cât şi Mihai Caba, Vasile Larco, Angela Pistol şi Dan Teodorescu - de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi.
Prin această expoziţie de fotografie, realizată cu ajutorul maestrului George Dimitriu, Federaţia Comunitătii Evreieşti din România a dorit să scoată în relief relaţia istorică specială între români şi evrei, la baza căreia stau convieţuirea şi valorile comune culturale şi economice.
După ce Abraham Ghiltman a mulţumit public, pentru primirea făcută în acest spaţiu al spiritualităţii ortodoxe a reprezentanţilor cultului mozaic, mulţumind în primul rând ÎPS Teofan pentru găzduirea expoziţiei în superba sală a Muzeului Mitropoliei ieşene, am consemnat următoarele luări de cuvânt:
- ÎPS Teofan: "Salut iniţiativa Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - cultul mozaic, pentru organizarea acestei expoziţii, care este astfel prezentată şi publicului ieşean. O leg de contextul aniversării Centenarului Unirii, când România a luat conturul dorit de atâta vreme. A fost o dorinţă de găzduire pe acest pământ a majorităţii populaţiei româneşti, precum şi a minorităţilor etnice şi religioase existente atunci şi astăzi în spaţiul românesc. Am văzut prima dată expoziţia la Palatul Patriarhiei, din Bucureşti, în toamna lui 2017. Privind acum exponatele aici de faţă, m-am oprit pentru o clipă la două din ele ce privesc mai mult regiunea noastră, fotografia Sinagogii din Iaşi şi a celei din Piatra Neamţ. Iar cea din Piatra Neamţ seamănă cu o biserică ortodoxă. Sunt lucruri definitorii pentru convieţuirea între români şi evrei. Sinagoga din Iaşi a fost zidită cu câteva veacuri în urmă, cam în aceeaşi perioadă cu construcţia Bisericii Trei Ierarhi, ceea ce arată şi vechimea comunităţii evreieşti în această ţară, în Moldova, cu evenimente frumoase dar şi tragice, mai ales cele din preajma celui de-al doilea Război Mondial. În prezent, românii merg din ce în ce mai des în Ţara Sfântă, iar grupuri din Israel vin la Iaşi, pentru a revedea locurile din tinereţe sau locurile unde au trăit părinţii sau bunicii lor".
- Dr. Aurel Vainer: "Bună Ziua! Shalom! Pace! Sunt bucuros de spiritul de conlucrare şi prietenie între noi toţi! Istoria îndelungată a poporului evreu, care se apropie de 5.800 ani, este una extrem de bogată şi de vie. Poporul evreu a ajuns în anul 5778 şi are istorie pentru că s-a născut odată cu istoria omenirii. Referirea la istoria noastră este un moment absolut necesar. Nimeni nu trăieşte fără istorie în spate. Noi suntem elemente ale istoriei. Astăzi noi facem istorie vie, readucem evenimente istorice la lumea de astăzi. Istoria poporului evreu vorbeşte adeseori de minuni. 25 de tablouri şi-au luat zborul, iată o minune! 25 de tablouri înfăţişând 25 de sinagogi au început să călătorească şi asta vrem să facem noi. Am făcut ca ele să aibă aripi şi să se apropie de oameni. Mai avem 86 de sinagogi în România. Şi vrem să le ducem către oameni. În final, vreau să mulţumesc ÎPS Teofan pentru că a dat undă verde ca aceste
<<clădiri zburătoare>> să ajungă la Mitropolia din Iaşi şi să fie văzute de oameni. Mulţumesc pentru prezenţă celor din sală. Aşa să ne ajute Dumnezeu! Shalom!".
În continuare, Robert Schorr şi dr. Irina Spirescu s-au referit la partea tehnică a acestei expoziţii, menţionând:
- Robert Schorr: "Am făcut până acum cinci expoziţii, două la Bucureşti, una la Râmnicu Sărat, una la Suceava şi asta de la Iaşi. Mulţumim Secretariatului de Stat pentru Culte pentru sprijinul acordat. S-a editat şi un album, broşuri explicative, care descriu Sinagogile. Vom edita şi un album bilingv. În doar 2 luni şi jumătate am realizat această expoziţie, cu ajutorul colegilor mei!";
- Dr. Irina Spirescu: "A fost un proiect greu, pentru albumul realizat a fost foarte greu în selectarea fotografiilor făcute de George Dumitriu. Am încercat să surprind diversitatea arhitecturală a Sinagogilor. Întâlnim şi influenţa factorilor locali. Cea mai veche Sinagogă din România este cea din Piatra Neamţ, care este din lemn!".
La această ultimă afirmaţie, Ing. Dipl. Abraham Ghiltman a intervenit şi a spus: "Aş dori să o contrazis puţin pe doamna Irina Spirescu, cu permisiunea dumneavoastră. Nu! Cea mai veche Sinagogă din România nu este cea din Piatra Neamţ, ci cea din Iaşi. A fost din lemn şi a ars!".
În continuare, Dr. Aurel Vainer a mai spus: "Vreau să vă transmit un salut foarte călduros de la Patriarhul Daniel, pentru că organizaţi la Iaşi acest eveniment. Să ne respectăm valorile. Două valori sunt pentru evrei primordiale: memoria şi recunoştinţa!
În continuare, acelaşi Dr. Aurel Vainer înmânează câte un Brevet - Medalie de onoare de prieten al Comunităţii Evreieşti din România pentru IPS Teofan - Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi pentru Bujor Prelipceanu - Director general al Filarmonicii din Iaşi.
Un certificat - Medalie de merit primeşte şi Albert Lozneanu,
pentru activitatea formaţiei muzicale "Nigun" a Comunităţii Evreilor din Iaşi.
Iar solistul vocal al formaţiei de muzică klezmer "Nigun", jr. Albert Lozneanu a declarat: "Am avut onoarea şi privilegiul de a primi, din partea domnului preşedinte al FCER - Dr. Aurel Vainer, şi a domnului director al departamentului cultură, artă, media dl. Robert Schorr, o distincţie deosebită, constând într-o diplomă şi o medalie de merit pentru activitatea formaţiei muzicale Nigun a Comunitătii Evreilor din Iaşi, pe care am reprezentat-o la vernisajul Temple şi Sinagogi din Romania, găzduit excepţional de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi având în mijlocul nostru pe Înalt Prea Sfinţitul TEOFAN - Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Mulţumesc inimoşilor mei colegi din formaţia Nigun: dl. prof. Romeo Luchian, d-na prof. Tania Luchian, dl. Uri Ferenbac, dl. Sergiu Antonese, Daniela şi Mihaela Luchian".
A urmat un coktail al prieteniei, în care jurnalistul Dan Teodorescu a avut privilegiul şi bucuria să strângă mâna şi să vorbească câteva minute bune, despre cultură şi editarea propriilor cărţi, cu ÎPS Teofan, care i-a spus: "Vă felicit domnule Dan Teodorescu pentru editarea cărţii viitoare, <<Născut pe Lăpuşneanu>>, şi pentru faptul că sunteţi un apropiat al părintelui Dumitru (NR - Merticariu), de la Biserica Banu. În carte vorbiţi şi despre strada Lăpuşneanu, o stradă a culturii ieşene. Vă doresc mult succes la lansarea acestui volum, la manifestarea de la Muzeul Unirii! Doamne ajută pe mai departe!".  
DAN TEODORESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu