sâmbătă, 15 iunie 2019

1969-2019: 50 ani de la absolvirea Colegiului Naţional Iaşi


Pe 14 iunie 2019, la Biblioteca Colegiului Naţional din Iaşi (ex-Liceul nr. 1 Mihail Sadoveanu), 50 de oameni au aniversat 50 de ani de la terminarea liceului. 48 de absolvenţi din promoţia 1969 şi doi profesori (Valerian Amălinei şi Maria Teleagă-Vornicu) au răspuns prezent la acest eveniment de suflet, cu oaspeţi din SUA, Franţa şi Israel. Fostii elevi ai liceului, care trăiesc la Los Angeles (Alexandru Dan Serianu), Paris (Mihai Budescu)  şi în mai multe oraşe din Israel (Moni Leiba, Marius Vitner, Bebi Avramovici, Isa Leibovici etc) au abandonat treburile lor cotidiene, au trecut peste mări şi ţări şi au ajuns în oraşul tinereţii lor, alături de foştii colegi de la "Sadoveanu". Printre participanţi s-au mai aflat poetul Valeriu Stancu şi Marinel Mandache (fratele actriţei Rodica Mandache), mulţi ingineri, profesori, avocaţi, medici şi nu numai, ceea ce denotă din nou faptul că "Sadoveanu", mereu la concurenţă cu "Negruzzi", a scos pe bandă rulantă oameni de mare caracter şi buni profesionişti în domeniul lot de activitate, inclusiv oameni care au făcut sport de performnţă (handbal, baschet, volei, fotbal, lupte libere) încă de pe băncile liceului. Toţi absolvenţii au primit şi o carte a generaţiei 1969, dar şi alte cărţi beletristice şi de publicistică oferite de foştii absolvenţi şi actualii scriitori şi jurnalişti Valeriu Stancu şi Dan Teodorescu.
A urmat apoi o slujbă de pomenire la Biserica Banu, în memoria foştilor elevi şi cadre didactice care ne privesc acum din ceruri, dar şi masa festivă găzduită de restaurantul "La Castel" din Breazu, în Salonul Regal.
Sâmbătă, pe 15 iunie, generaţia '69 a făcut un tur al Iaşului cu tramvaiul de epocă şi au depănat apoi amintiri la Casa Vânătorului, din Parcul Expoziţiei. De duminică, foştii elevi vor pleca şi într-un sejur de patru zile în Ardeal, într-o excursie mai puţin de studiu şi mai mult de distracţie! Deh, chiar şi la 69 ani de viaţă, cu ajutorul organizatorilor, lumea se mai distrează, nu ca în tinereţe, dar oricum voia bună este la ea acasă la orice vârstă...
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu