joi, 6 iunie 2019

Viorel Vasiliu, pe simezele Muzeului Unirii din Iaşi, la şapte decenii de viaţă şi o zi!


În după-amiaza zilei de 5 iunie 2019, la 70 ani de viaţă şi o zi, pictorul Viorel Vasiliu ne-a invitat la vernisajul expoziţiei sale de la Muzeul Unirii din Iaşi, expoziţia fiind denumită "Hypostasis".
La parterul şi la etajul fostei reşedinţe cuziste şi regale au fost expiuse lucrări mai vechi şi mai noi ale pictorului ieşean de mare talent şi rafinament, care a şi făcut un pas uriaş în UAP, chiar dacă profesia sa de bază este cea de inginer, dar talentul artistic este dominant  în toată activitatea lui Viorel Vasiliu. 
Mai mult chiar, în 1990, inginerul hidrotehnic Viorel Vasiliu a absolvit Şcoala populară de artă Iaşi  - secţia pictură, la clasa profesorului Ghiţă Leonard, iar din 2015 este licenţiat al Facultăţii de arte vizuale şi design din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi. În 2017, Viorel Vasiliu devine şi membru stagiar al Uniunii Artiştilor Pastici din România - Filiala Iaşi.
La vernisajul din 5 iunie 2019, de la Muzeul Unirii din Iaşi, în faţa unui public numeros, a reporterilor de radio, televiziune şi presă scrisă, expoziţia în sine şi activitatea pictorului Viorel Vasiliu a fost prezentată de criticul de artă Felicia Acsinte, de coordonatorul expoziţiei Constantin C. Lupaşcu, de binecunoscul pictor ieşean Mihai Coţovanu, de jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu, dar şi de profesorul Ghiţă Leonard.
Printre invitaţi s-au aflat şi membrii Filialei Iaşi - Nord Est România din cadrul Ligii Scriitorilor Români, care au apreciat lucrările expuse pe simezele expoziţiei şi au stabilit relaţii noi de colaborare cu cei prezenţi la vernisaj.
În final, pictorul Viorel Vasiliu a tras "concluziile" şi a mulţumit pentru prezenţă. Acelaşi Viorel Vasiliu a mai declarat: "Pentru mine arta pe care o abordez prin culoare este o terapie salvatoare care îmi linişteşte sufletul şi îmi îmbogăţeşte sensibilitatea. Prin ea intru în frumos, în armonie şi echilibru. În viaţă este bine să laşi urme...".
Să mai menţionăm că "Hypostasis reprezintă substanţa din spatele materiei, care rămâne neschimbată atunci când forma ei se schimbă", se mai spune în pliantul de prezentare al expoziţiei lui Viorel Vasiliu, care va fi deschisă publicului larg în perioada 5-30 iunie 2019, la Muzeul Unirii de pe istorica stradă Alexandru Lăpuşneanu, la nr. 14, din Iaşi.
În cariera sa artistică, pictorul ieşean Viorel Vasiliu este prezent în 11 expoziţii personale şi are 48 de participări la expoziţii colective în Iaşi, Vaslui, Bârlad, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Suceava şi la Chişinău, în Republica Moldova.
Deţine şi peste 50 de premii şi distincţii şi poate fi contactat de iubitorii de pictură prin email, la adresa viorelvasiliu49
@gmail.com.  
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu