miercuri, 26 iunie 2019

La "Casa Sindicatelor" din Iaşi s-a vorbit despre Păstorel Teodoreanu şi s-a mâncat brioşe cu răvaşe!


Dintre epigramiștii remarcabili ai literaturii române, de la Radu D. Rosetti, I.Gr. Periețeanu la Ionescu Quintus-tatăl, apoi fiul, precum și popularitatea maximă recunoscută prin Cincinat Pavelescu, urmașul acestora a fost Alexandru Osvald Teodoreanu.
Miercuri, pe 26 iunie 2019, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași - Filiala Ion Creangă a organizat evenimentul cultural-educativ ocazionat de împlinirea a 125 de ani de la naștere și 55 de ani de la trecerea în neființă a lui Păstorel Teodoreanu, pe numele de botez Alexandru Osvald care s-a născut în 30 iulie 1894, la Dorohoi și s-a stins pe 17 martie 1964.
A fost primul băiat al avocatului Osvald Teodoreanu şi al renumitei profesoare de pian la Conservator, Sofia (Musicescu) Teodoreanu. I-a avut frați pe romancierul Ionel Teodoreanu, devenit celebru în urma publicării romanelor „Ulița copilăriei” și „La Medeleni”, şi pe Laurenţiu (Puiu) care a murit în 1918, pe front.
Până să devină cunoscut ca epigramist, Alexandru Osvald Teodoreanu a fost judecător la Turnu Severin, iar cariera lui de magistrat s-a curmat brusc, după 1918, în urma respingerii unei acțiuni intentate de către un cetățean a cărui soție părăsise domiciliul conjugal pentru un alt bărbat. Apelativul „Păstorel” era un privilegiu al intimilor, în vremea copilăriei și adolescenței – povestește prietenul său Alexandru Paleologu în prefața cărții: „Epigrame și alte rime vesele”.
Alexandru Osvald Teodoreanu a fost avocat și scriitor român, cunoscut epigramist, gurmand și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. A rămas în literatura română prin epigramele sale. Romanul său cel mai cunoscut este Hronicul măscăriciului Vălătuc, pe care criticul literar George Călinescu îl compară cu Gargantua și Pantagruel.
Conferința de la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi Iași (în fosta Casă de Cultură a Sindicatelor) a avut în public peste 100 de elevi de liceu de la unitățile școlare următoare: Colegiul Tehnic “Gh. Asachi”, Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, Liceul Tehnologic de Transporturi și Construcții, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”și Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, toate din Iași.
După cum ne spunea şi Elena Zanet, gazda evenimentului, scopul proiectului constă în desfășurarea unei activități inovative și atipică de stimulare spre cunoașterea vieții, operei și ariei gastronomice lui Păstorel Teodoreanu cu participarea comunității ieșene.
Programul a cuprins două momente susținute de:
- Asociația Literară „Păstorel” din Iași reprezentat de președintele Asociației, scriitorul Mihai Batog-Bujeniță și alți membri ai Asociației, scriitori de literatură umoristică și epigramiști recunoscuți în România și străinătate, care au susţinut un moment relevant despre contribuția în literatura română a vieții și operei lui Păstorel Teodoreanu la dezvoltarea patrimoniului literaturii universale. În prim plan s-au aflat Angela Pistol, Viorica Şerban, Corina Matei-Gherman, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Mihai Haivas, Vasile Larco, Gheorghe Bălăceanu, Constantin Mihai, intervenţiile fiind consemnate de jurnalistul Dan Teodorescu (membrur senior ALPI).
- Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, prin bibliotecara Mihaela Tatiana Ulman – membru al Asociației Culturale Euro-Est Alternativ (ACEEA), cea mai mare organizație gastronomică din România și cofetar-patiser de 10 ani.  Participanţii au avut prilejul să afle mai multe interconexiuni despre Abecedarul gastronomic al lui Păstorel. La finalul evenimentului, doamna Mihaela Tatiana Ulman a oferit celor prezenţi peste 170 de brioşe cu răvașe (epigrame), spre deliciul elevilor şi nu numai.
DAN TEODORESCU (prelucrare după sursa - BJ Gh. Asachi Iaşi)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu