luni, 24 iunie 2019

Conferinţă la nivel internaţional la Cercul Militar Iaşi


Pe 20 iunie 2019, într-o sală arhiplină, la Cercul Militar Iaşi au debutat lucrările Conferinței internaționale cu tema "Contribuția Armatei României și a elitelor la apărarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri (1919-1920)".
În Garnizoana Iaşi, cu invitaţi de prestigiu din ţară şi străinătate, Statul Major al Apărării a organizat o manifestare de suflet pe durata a trei zile (20-22 iunie), prin Filiala Iași a Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I”. 
După ce un tânăr elev venit din public a recitat poezia lui Mihai Eminescu - "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie" şi după intoinarea Imnului Naţional al României, moderatorul Dan Prisăcaru a mulţumit pubkicului pentru prezenţă şi a rostit următoarele: "Vom cinsti memoria celor care au făcut Marea Unire!".
Conferinţa de la Iaşi a reunit renumiţi istorici, cercetători științifici și experți din Academia Română, Ministerul Apărării Naționale, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, alte instituții științifice, culturale și de învățământ din țară și străinătate, inclusiv reprezentanţi ai Franţei şi Poloniei, dar şi ai bisericii ortodoxe şi romano-catolice din Iaşi.

Prezent la deschiderea oficiala a evenimentului, Preşedintele Academiei Române, ilustrul academician Ioan-Aurel Pop a subliniat faptul că în continuare românii, beneficiind de exemplul și de înfăptuirile înaintașilor, au de luptat pentru a păstra unitatea de neam și de țară. "O ţară fără elite este dortită eşecului. Academia a făcut unirea înainte de unire, iar armata a desăvârşit-o! Aici, la Iaşi, armata s-a pregătit să refacă România întregită!", a mai spus academicianul Ioan-Aurel Pop.
La microfonul din sala de festivităţi a Cercului Militar din Dealul Copoului, reprezentantul Statului Major al Armatei Române, generalul dr. Corneliu Postu a menţionat: "România s-a făcut mare nu doar datorită unui noroc istoric, nu doar datorită dorințelor marilor puteri, cum am auzit uneori spunându-se, ci în primul şi în primul rând datorită opincilor care au luptat pe front, datorită soldaţilor, subofiţerilor, ofiţerilor şi generalilor, politicienilor şi miniştrilor străluciţi, preoţilor, dascălilor. Fiecare, cu partea sa, a contribuit la făurirea aşa-numitei Românii dodoloațe".
După cum am mai menţionat, la deschiderea oficială a Conferinței internaționale de la Iaşi au mai fost prezenți reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ai Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, rostind cuvinte de salut preoţii Ion Vicovan şi respectiv Adrian Blăjuţ.
Din partea Franţei, aliatul de nădejde al României de mulţi ani au rostit mesaje frumoase de salut domnii Vincent Lorenzini - directorul Institutului Cultural Francez Iasi şi colonelul Laurent Falicon.
În sală s-au mai aflat generalul de brigadă Remus Bondor, comandantul Brigazii 15 Mecanizate și șeful Cercului Militar Iasi, col. Benone Tiron, alături de comisarul şef Nicoleta Nistor, directorul Muzeului Municipal "Regina Maria" din Iaşi dr. Aurica Ichim, muzeograful dr. Sorin Iftimi, Petronela Cotea Mihai (reporter la Radio România Iaşi) şi mulţi alţii.
În ultimele două zile ale conferinţei au avut loc
sesiuni de comunicări științifice în plen şi pe secțiuni; o excursie documentară la obiective istorice, culturale și religioase din municipiul și județul Iași.
DAN TEODORESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu