joi, 13 iunie 2019

Victorie categorică: "80-55" în favoarea maestrului Petru Ciubotaru!


În primii mei 12 ani de viaţă, din perioada 1950-1962, pe strada Lăpuşneanu nr. 15 dib Iaşi, în casa aflată în vecinătatea Bisericii Banu, a Cinematografului Tineretului şi a Muzeului Unirii, cel mai bun prieten a fost Petru Ciubotaru, chiar dacă maestrul scenei româneşti de teatru era cu 11 ani mai mare ca mine.Vârsta conta mai puţin şi cum lui Petrică îi plăcea mult să se joace cu copiii din curtea casei, vecinii lui mai mici, legăturile noastre erau de invidiat, deoarece trotinetele erau la mare căutare pe vremea aceea, jocul de şah, cel de table şi fotbalul de masă cu nasturii bunicii erau o tradiţie, iar cărţile de Eminescu, Creangă, sau Alecsandri  erau citite din scoarţă în scoarţă. Seara, pe treptele de acces în locuinţa mea de la parter, Danuţ Teodorescu şi viitorul medic Emilian Palade, alături de prietenul lor mai mare, viitorul mare actor Petrică Ciubotaru îşi dădeau unul la altul raportul zilnic de activitate, iar în final mergeau cu toţii la cofetăria din susul străzii Lăpuşneanu, unde comandau o prăjitură Amandina cu trei linguriţe alături, pe care o savurau încet-încet, ca să nu se termine prea repede!   
Anii au trecut, fiecare din cei trei s-au mutat la casele lor, au devenit părinţi şi bunici, dar prietenia dintre ei a rămas veşnică şi nealterată.
Şi aşa am ajuns la ziua de 11 iunie 2019, atunci când, maestrul Petru Ciubotaru a împlinit 80 ani de viaţă şi 55 ani de teatru pe scena Naţionalului ieşean.
În seara zilei de 11 iunie 2019, Petru Ciubotaru, care între timp a devenit şi cetăţean de onoare al comunei Ciurea, din judeţul Iaşi, locul său de naştere din urmă cu opt decenii, a fost sărbătorit în sala Teatrului la Cub (Teatru³), iar spectacolul „Trădări. Hamlet”, un studiu Shakespeare în regia lui Ovidiu Lazăr, i-a fost dedicat.
Despre actorul Petru Ciubotaru, societar al Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, regretatul critic de teatru Ștefan Oprea scria în presa vremii: „Este primul actor care a cutezat să abordeze travestiul Chiriţei după dispariţia lui Miluţă Gheorghiu; el se înscrie astfel în linia tradiţională a travestiului Chiriţei deschisă de Matei Millo şi continuată de Mihai Arceleanu, Vasile Boldescu, Miluţă Gheorghiu ... A fost o cutezanţă, dar şi o realizare artistică pe măsură, care îi asigură actorului un loc particular în istoria scenei ieşene şi, evident, în istoria travestiului acestui personaj. Tot o cutezanţă a fost abordarea rolului lui Ştefan cel Mare din «Apus de soare» de Delavrancea, pe care, după izbânda exemplară a lui George Calboreanu, puţini actori au îndrăznit să-l interpreteze”.
În continuare, actuala mea vecină de bloc de lângă fosta sală de sport "Voinţa", Cristina Rădulescu, secretar literar al Teatrului Național ieșean, spune despre Petrică Ciubotaru, următoarele: „Un creator doldora de ideograme. Necruţare şi abandon, rafinare şi eleganţă, râs mustos, linişti şi nelinişti, naturaleţe convertită în meşteşug, fantezie, dezlănţuiri, încrâncenări şi limite, meditaţii , tristeţi şi profunzimi. S-au adunat toate şi altele încă sub aripa harului cu care Petru Ciubotaru îşi binecuvântează publicul la fiecare oficiere sacră. De 55 de ani i s-a dăruit Teatrului. Pe scândura scenei ieşene a trăit peste 250 de vieţi. Cine nu le ştie? Ion Creangă, Jacques fatalistul, Domenico Soriano, Trahanache, Sganarel, Stomil, Knurov, Chiriţa, Piscic, Tocilă,Autolycus, Iordache, Engstrand, Bottom, Ştefan cel Mare, Valaam, regi şi bufoni...într-un complot al imaginarului te-au sedus şi ai capitulat. Firesc. Mărturisit întru aceste destine, el e Actorul care a ştiut să te lase să-l priveşti. Şi să-l iubeşti pe viaţă. Pe o viaţă şi celelalte.”
Iar colectivul TNI îi urează maestrului Petru Ciubotaru un călduros La mulţi ani, alături de toată prețuirea colegilor!

* Spectacole eveniment

Dup cum am mai menţionat, pe 11 iunie 2019, actorul Petru Ciubotaru a sărbătorit 80 ani de viaţă şi 55 ani de activitate neîntreruptă în teatrul ieşean
În acea zi de sărbătoare pentru prietenul meu din copilărie, Petru Ciubotaru a jucat în piesa „Trădări. Hamlet”, un studiu Shakespeare, în regia lui Ovidiu Lazăr.
Alături de Petru Ciubotaru, pe scenă s-au mai aflat actorii Georgeta Burdujan, Daniel Busuioc şi Andrei Sava. Asistenţa de regie a fost asigurată de către Alice Moisă, partea de light design de către Ioan Ursulescu (soţul lui Otilia, fosta mea colegă de la Regionala CFR Infrastructură Iaşi), video mapping-ul a fost realizat de Constantin Dimitriu şi Mădălin Nicolae Ionel, iar sound design-ul de către Adrian Păduraru.
Să ne aducvem aminte că în anul 2014, atunci când Petrică Ciubotaru a celebrat 50 ani de activitate dramatică, artistul a pregătit pentru publicul său un recital memorabil, „Tinereţe fără bătrâneţe şi teatru fără de moarte.
După ce a făcut, la Iaşi, liceul la "Sadoveanu" şi apoi la "Negruzzi", actorul Petru Ciubotaru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1963, la clasa prof. Alexandru Finti - George Rafael. După absolvire, pentru un an, Petrică a fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1964 până în prezent este actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. În perioada 1993-1997 a ocupat funcţia de director adjunct la Naţionalul ieşean şi a mai fost şi consilier în cadrul Consiliului Local din Primăria Municipiului Iaşi.
Între 1991 şi 1997 este profesor universitar la secţia Teatru a Universităţii “Mihaill Kogălniceanu” Iaşi.
A fost şi regizor şi actor al Companiei particulare de teatru BON-TON, acolo unde s-a aflat şi fiica sa, Ozana Ciubotaru-Costin.
Conform ste-ului TNI, Petru Ciubotaru a primit în cariera sa următoarele premii:
- 1971: premiul de interpretare la Decada dramaturgiei originale cu rolul Nik din "Duet" de Andi Andrieş;
- 1987: premiul de interpretare pentru Iacoppo din "Săptămâna patimilor" de Paul Anghel;
- 1992: premiul de interpretare la Festivalul de Teatru de la Bacău pentru "După melci" de Ion Barbu;
- 2002: Ordinul naţional pentru merit în gradul de Cavaler;
- 2014: Premiul UNITER pentru întraga activitate.
Petru Ciubotaru a avut numeroase turnee atât cu Teatrul Naţional Iaşi, cât şi cu trupa BON-TON, în Rusia, Polonia, Germania, Franţa, Republica Moldova.
Crezul lui de viaţă este: “Întreaga lume e o scenă”, parafrazându-l pe William Shakespeare.
"Mă bucur că suntem prieteni de-o viaţă, Dănuţ Teodorescu. De fapt, tu eşti cel mai bun prieten de-al meu de pe vremea copilăriei!", mi-a declarat la 80 ani de viaţă, ca răspuns la urările mele, maestrul Petrică Ciubotaru, un om victorios în tot ceea ce face. Până în prezent, Petrică se impune în meciul vieţii lui cu 80-55 (scor de baschet...) şi mai mult ca sigur că anul viitor, în 2020, va fi 81-56 tot pentru maestrul teatrului ieşean şi românesc. Şi tot aşa şi tot aşa, înainte...
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu