marți, 25 iunie 2019

La CEI: Conferinţă pe tema ,,EVREI FAIMOŞI DE-A LUNGUL ISTORIEI"

Daniel Condurache

Juristul Albert Lozneanu, unul dintre promotorii culturali de la Comunitatea Evreilor din Iaşi şi Directorul JCC ne spunea recent: "Anul şcolar s-a terminat, copiii au început planurile de vacanţă, dar iată că noi, la JCC Iaşi, abia începem studiul, pentru ca duminică, pe 23 iunie 2019, de la ora 11, la Sinagoga Merarilor din Iaşi, să aibă loc cea de-a 14-a ediţie a KESHET (Ziua Studiului Evreiesc) cu tema ,,EVREI FAIMOŞI DE-A LUNGUL ISTORIEI. Ca de obicei, vă garantez o calitate foarte bună a vorbitorilor, surprize nenumărate, invitaţi deosebiţi şi o atmosferă tradiţional evreiască!"
Cuvintele lui Albert Lozneanu au fost transpuse şi în practică, deoarece cei care au vorbit în faţa unei săli arhipline au fost oameni deosebiţi, cu o pregătire profesională de excepţie, precum Prorector prof.univ. dr. DANIEL CONDURACHE; Preşedintele CEI ABRAHAM GHILTMAN; Ing. MARTHA EŞANU, Ing. FILIP PETRARU, Dr. MIRON ITZHAK, Prof. SILVIU LABIŞ.
Cei care au conferenţiat în faţa unui auditoriu extrem de atent şi interesat au vorbit despre viaţa şi cariera lui Albert Einstein, Golda Meir, Şimon Peres, Sigmund Freud, Itzhak Perlman etc, cu menţiunea că peste 30 % din cei care au dobândit Premiul Nobel de-a lungul timpului au fost evrei.
Martha Eşanu
După fotografia de grup, la finalul manifestării dintr-o zi călduroasă de vară, dar canicula de afară a fost "alungată" în cele din urmă de aerul condiţionat din interiorul Sinagogii ieşene, moderatorul Albert Lozneanu a mai menţionat: "Mulţumesc colegilor mei de la JCC Iaşi, pentru reuşita deplină a editiei a XIV-a a Zilei Studiului Evreiesc, dar şi dumneavoastră, dragi prieteni de suflet, care aţi rezistat eroic, timp de 3 ore şi care aţi savurat temele expuse.Numărul mare de participanţi (78 de persoane), ne onorează şi ne dă speranţa că interesul publicului privind cultura evreiască este în creştere. Transmit salutul şi felicitările domnului director JDC - Israel Sabag, care apreciează întotdeauna faptul că la Iaţi, membrii comunităţii şi nu numai, participă în mod activ la activităţile desfăşurate la Centrul Comunitar Evreiesc! Vă mai informez că în paralel a avut loc şi KESHETUL celor mici, coordonat de Benjamina Ides Vladcovschi. Ma simt mai bogat spiritual! Multumesc Iaşi, cetate a culturii! Mulţumesc iubiţi invitaţi!"
Printre invitaţii de la manifestarea culturală din 23 iunie 2019 s-a aflat şi echipa de conducere a Filialei Iaşi - Nord Est România, din cadrul Ligii Scriitorilor Români.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu