vineri, 21 martie 2014

A debutat Campionatul Universitar de Tenis de la arenele CFR Iaşi



Primul turneu zonal al Campionatului Universitar de Tenis din România a debutat vineri, 21 martie, la arenele CFR Iaşi, cu participarea a patru formaţii, două de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), una de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) şi una de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), toate fiind din Iaşi.
Surprinzător, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi nu a prezentat nici o echipă în concurs şi credem că doar o sincopă organizatorică i-a privat pe viitorii ingineri de o competiţie atractivă de tenis de câmp, alături de colegii lor de generaţie.
Fiecare universitate participantă în competiţie a prezentat o echipă formată dintr-un sportiv şi o sportivă, care se întrec în probele de simplu masculin, simplu feminin şi dublu mixt, după sistemul “Cupei Hopman”.
Arbitrul principal al turneului ieşean organizat de Asociaţia Student Sport, în parteneriat cu FR Tenis şi CS CFR Iaşi este Dan Bosoiu, ajutat de Vergil Aghion (ambii din Iaşi) şi Alex Berbec (din Bucureşti).
Vineri, la festivitatea de deschidere a competiţiei de la arenele CFR Iaşi, coordonată de Dan Teodorescu, directorul sportiv al grupării feroviare, au luat cuvântul în faţa participanţilor Adrian Socaciu şi Alex Berbec (din partea Asociaţiei Student Sport), Mihai Pleşiţă (consilierul preşedintelui George Cosac, de la FR Tenis), prof. Bogdan Anton (UMF Iaşi), arbitrii Dan Bosoiu şi Vergil Aghion, dar şi unul dintre studenţii sportivi participanţi, care a menţionat: “Avem posibilitatea să jucăm tenis într-o arenă de top internaţional şi să facem performanţă la nivel universitar. Să câştige cel mai bun !”.
Din partea CS CFR Iaşi, Dan Teodorescu a oferit diplome de excelenţă şi câteva materiale documentare de ordin turistic despre municipiul Iaşi Asociaţiei Student Sport, Federaţiei Române de Tenis şi ambasadoarei tenisului universitar Simona Halep.
După cum a menţionat acelaşi Dan Teodorescu, Clubul Sportiv CFR Iaşi organizează an de an, în propria arenă de tenis, care cuprinde patru terenuri pe zgură de cea mai bună calitate, două turnee (feminin şi masculin) din circuitul mondial ITF, denumite Trofeul Municipiului Iaşi, acolo unde au evoluat de-a lungul timpului românii Victor Ioniţă, Marius Copil, Florin Mergea, Petru Luncanu, Bogdan Apostol, Teodor Leahu, Victor Crivoi, apoi Mădălina Gojnea, Diana Enache-Buzean, Alexandra Zmău, Raluca Platon, Patricia Maria Ţig, Alexandra Damaschin, Ştefania Hristov, alături de tenismeni de valoare din toată lumea, care au jucat apoi şi la turneele de Grand Slam de la Wimbledon, Roland Garros, Australia Open şi US Open.
Plus că, tot la arenele CFR Iaşi, au efectuat reuşite demonstraţii de tenis, alături de tinerii sportivi ieşeni, renumiţii Andrei Pavel şi Victor Hănescu.

* Simona Halep, ambasadoarea Campionatului Universitar de Tenis

Ambasadoarea competiţiei este nimeni alta decât Simona Halep, cea care ocupă locul 5 mondial în acest moment, această performanţă fiind cea mai bună clasare a unei românce în clasamentul WTA. Simona Halep îi îndeamnă pe studenţi să facă sport, pentru că sportul este o activitate sănătoasă, ajutând individul să se dezvolte, dar şi să se relaxeze. „Vă încurajez să participaţi la acţiunile Student Sport, în special la tenis. Este un sport frumos. Acest proiect este o iniţiativă deosebită de care este nevoie pentru promovarea sportului. România are nevoie de un sistem sportiv universitar, susţin acest demers”, a declarat Simona.
Preşedintele FR Tenis, George Cosac, a subliniat şi el importanţa Simonei Halep pentru acest proiect: „Acceptul Simonei Halep de a deveni ambasadorul acestei întreceri sportive va avea cu siguranţă ca rezultat o competiţie de calitate şi va garanta promovarea tenisului ca un mod plăcut, distractiv şi sănătos de petrecere a timpului liber”.

* Primele rezultate de la turneul ieşean de tenis de câmp

Cele patru echipe participante la turneul zonal de la arenele CFR Iaşi vor juca în sistem “şah”, fiecare cu fiecare, pe durata a 3 zile, pe 21, 22 şi 23 martie 2014. Prima clasată va promova apoi la turneul final la nivel naţional.
Vineri, după aproape 5 ore de concurs, prima rundă a competiţiei ieşene a consemnat următoarele rezultate:
- UMF Iaşi – USAMV Iaşi I 3-0
Cornel Mircea – Răzvan Bâra 7-6 (4), 6-2;
Mirela Roşca – Cristina Cărăbăţ 6-0, 6-2;
Cornel Mircea / Mirela Roşca – Răzvan Bâra / Cristina Cărăbăţ 6-1, 6-1.
- UAIC Iaşi – USAMV Iaşi II 2-1
Gabriel Buzatu – Silviu Nanu 6-0, 6-0;
Beatrice Păduraru – Mihaela Lungu 2-6, 2-6;
Gabriel Buzatu / Beatrice Păduraru – Silviu Nanu / Mihaela Lungu 7-5, 6-2.
Sâmbătă, de la ora 11.00, va debuta runda cu nr. 2, care programează, pe terenurile 3 şi 4 ale arenei CFR Iaşi partidele: UMF Iaşi – USAMV Iaşi II şi UAIC Iaşi – USAMV I Iaşi.
Duminică, în ultima etapă a turneului se vor juca meciurile UMF Iaşi – UAIC Iaşi şi USAMV Iaşi I – USAMV Iaşi II.
De menţionat că, celelalte trei turnee zonale de tenis vor avea loc la Timişoara (28-30 martie), Bucuresti (4-6 aprilie) şi Cluj (11-13 aprilie 2014). Câştigătoarele turneelor zonale vor promova la turneul final la nivel naţional, unde va ajunge şi câştigătoarea zonei moldave, ea fiind cu siguranţă o echipă a unei universităţi de top ieşene.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu