miercuri, 12 martie 2014

“Filatelistul Feroviar”, o revistă de top în mass-media românească!




* Publicaţia editată de Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România, cu sediul central la Clubul ieşean CFR de la Râpa Galbenă, va împlini 19 ani de existenţă în 2014.

Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România, cu sediul central la Clubul CFR Iaşi de pe strada Râpa Galbenă nr. 12, face parte din Uniunea Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR), for afiliat la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (Fédération Internationale des Sociétés Artistiques et Intellectuelles de Cheminots / FISAIC), cu sediul central în Franţa, la Paris.
Înfiinţată în 1995, Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România (AFFR) împlineşte 19 ani de existenţă în 2014. În aceşti ani, asociaţia ieşeană a editat şi revista Filatelistul Feroviar, cu apariţie trimestrială, care a ajuns acum la numărul 74. Ultimul număr, cel de pe trimestrul I / 2014, apărut în urmă cu puţine zile, este de fapt o carte din domeniul culturii şi istoriei feroviare, care numără nu mai puţin decât 70 pagini, editate în condiţii grafice de excepţie !
Sufletul asociaţiei ieşene este preşedintele ei, ing. Gabriel Mărgineanu (74 ani, pensionar din sistemul CFR, unde a lucrat 32 de ani, din care 20 ani a fost şeful Depoului CFR Suceava), ajutat de secretarul asociaţiei, ing. Ionel Iacob, de ing. Dan Caramfil (acum pe post de casier) şi Aurel Maxim (preşedintele Comisiei de Cenzori). De menţionat că asociaţia de la Iaşi numără în prezent 61 de membrii activi, nu numai din România, dar şi din Anglia, Germania şi Italia.

* ”Numărul 74 / 2014”, o ediţie de excepţie a revistei „Filatelistul Feroviar”

În ultimul număr al revistei Filatelistul Feroviar (nr. 74 / 2014), care nu este doar o revistă cu profil filatelic, ci în publicaţia ieşeană se abordează teme variate din ţară şi străinătate din domeniul feroviar, ediţia se deschide cu articolul aniversar „130 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă Sighetu Marmaţiei-Coştiui” (autor: ing. Tiberiu Lörincz, din Satu Mare), plus o prezentare a unui eveniment de excepţie, atunci când, pe 19 decembrie 2013, Domnul Dr. Cristian Andrei Scăiceanu a primit premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române pentru lucrarea „Istoria mişcării filatelice din România”.
În cele 70 de pagini ale revistei ieşene amintite, care este de fapt Buletinul Informativ al Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din România, mai putem lectura şi alte articole interesante, unele alături de reprezentări şi reproduceri filatelice, cu autori din ţară şi străinătate, astfel:
- Locomotivele cu abur care au circulat pe linia Sighetu Marmaţiei-Coştiui (autor: Gabriel Mărgineanu, din Iaşi);
- Oraviţa-Anina, linie de cale ferată turistică după 150 de ani de activitate ! (Gabriel Mărgineanu);
- Aniversarea liniei de cale ferată Leorda-Dorohoi (Gabriel Mărgineanu);
- Linia de cale ferată Cenad-Sânnicolau Mare după 110 ani de la inaugurare (Gabriel Mărgineanu);
- Aniversarea Depoului de locomotive Simeria (Gabriel Mărgineanu);
- 130 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Pădureni-Grăniceri (Tiberiu Lörincz);
- Poşta Moldovei pe timpul lui Ioniţă Sandu Sturdza (1822-1828; de Aurel Maxim, din Iaşi);
- The Blue Flea (Partea I - Blocada Berlinului; de Radu Dănăilă, din Iaşi);
- O monedă pe... planeta Marte ! (Horia Dan Mitroiu, din Iaşi);
- Aniversarea clasei A4 de locomotive cu abur (Jim Ballantyne, din Marea Britanie);
- Documente cartofile industriale inedite din Bacăul de altădată (Helmut Kulhanek, din Germania);
- Funicularele feroviare de la Soci (Gabriel Mărgineanu);
- Funicularul feroviar din Budapesta (Gabriel Mărgineanu, cu fotografii actuale realizate de Dan Teodorescu).
Mai sunt prezentate în publicaţia ieşeană diverite reviste cu profil feroviar din Germania şi Luxemburg, plus articole despre realizări filatelice, literatură filatelică, câteva aspecte din activitatea asociaţiei ieşene din ultima perioadă, dar şi trimiteri spre obiectivele şi acţiunile care vor urma.
Membrii Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din Români sunt invitaţi în perioada următoare la cel de-al 27-lea Congres al CIP-FISAIC, de la Poitiers (Franţa), din 1-4 mai, când va avea loc şi Expoziţia Ferphiles 2014, acolo unde revista ieşeană „Filatelistul Feroviar” va fi expusă la loc de cinste, la clasa „literatură”.
                                                                                                  
* Regretatul Rudolf Kalinca s-a ocupat de înfiinţarea Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din România !

Conform celor menţionate de preşedintele ing. Gabriel Mărgineanu, propunerea înfiinţării unei asociaţii filatelice a căror membri sa aibă tema feroviară ca principal obiectiv de colecţionare a fost lansată la Congresul esperantiştilor feroviari europeni care a avut loc la Galaţi, în perioada 9-10 septembrie 1995. La acel congres au participat delegaţi din partea Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (FISAIC) care au făcut cunoscut că în unele din ţările europene există asfel de asociaţii afiliate la FISAIC, putându-se astfel stabili o fructuoasă colaborare într-o pasiunea comună.
Din partea conducereii Regionalei CFR Iaşi, delegaţia care a participat la acel congres de pe malurile Dunării a fost de acord cu propunerea FISAIC şi s-a oferit ca sediul să fie la Iaşi, iar ing. Rudolf  Kalinca, cunoscut filatelist în tematica feroviară, a fost nominalizat să se ocupe de înfiinţarea unei astfel de asociaţii.
Astfel, Rudolf Kalinca a format grupul de iniţiativă şi s-a preocupat astfel încât în luna noiembrie 1995 a fost editat primul buletin informativ intitulat "Filatelistul Feroviar", păstrând denumirea scrisorilor din anii 1984-1989, prin care s-a lansat ideea înfiinţării asociaţiei sub denumirea "Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România".
Din păcate, la începutul lunii ianuarie 1996 inima inginerului Rudolf Kalinca a încetat să mai bată, dar partenerii din colectivul de iniţiativă i-au continuat acţiunea căreia i se dăruise cu ardoare. În luna februarie 1996 s-a editat şi cel de-al doilea număr al buletinului informativ în care au fost expuse pe larg scopul, acţiunile şi obiectivele asociaţiei care se dorea a se înfiinţa.  Ca urmare, la 23 martie 1996 a avut loc la Clubul Salariaţilor CFR din Iaşi adunarea de constituire a Asociaţiei Filateliştilor Feroviari din România şi s-a aprobarea Statutul asociaţiei, după care s-a depus documentaţia pentru acordarea personalităţii juridice aferente. Aceasta a fost acordată la 24 martie 1997 prin sentinţa Tribunalului Iaşi nr. 15 / PJ din această dată, după care AFFR a fost afiliată la Uniunea Asociaţiilor Artistice şi Intelectuale a Feroviarilor din România (UAAIFR), care este afiliată la Federaţia Internaţională a Societăţilor Artistice şi Intelectuale ale Feroviarilor (FISAIC), precum şi la Federaţia Filatelică Română.
„Putem aprecia de la bun început că, desfăşurarea activităţii asociaţiei în care membrii săi sunt din 18 localităţi din ţară şi pe parcurs au aderat şi 3 membri din alte ţări, a ridicat o serie de dificultăţi, pe care treptat le-am depăşit, reuşind ca, pornind de la cei 21 de membri care au participat la adunarea de constituire, să se ajungă în prezent la 144 de colecţionari. Activi sunt în prezent 61 membri, majoritatea lipsind datorită cauzelor naturale, plecaţi din ţară sau unii au renunţat la filatelie în general.
Considerăm că, editarea buletinului informativ "Filatelistul Feroviar" şi distribuirea acestuia membrilor în contul cotizaţiei de numai 28 lei / an, este principalul obiectiv care a asigurat desfăşurarea activităţii noastre în cei 18 ani care au trecut de la iniţiativa înfiinţării asociaţiei”, ne-a declarat ing. Gabriel Mărgineanu, care a mai adăugat: „Buletinul are apariţie trimestrială în lunile februarie, mai, august şi noiembrie a fiecărui an, păstrând astfel lunile în care au apărut primele numere. Nu a fost uşoară editarea acestui buletin în decursul anilor, mai ales până prin anul 2004, când au fost apariţii întârziate faţă de programare, cu aspect grafic de calitate slabă, în special a imaginilor, căutând însă ca tratarea subiectelor să fie atrăgătoare. Şi pe membrii asociaţiei noastre i-au influenţat cursul descendent al activităţilor filatelice generale, unii renunţând la clasica filatelie, îmbrăţişând apoi în primul rând cartofilia, numismatica şi în ultimul timp, colecţionarea fotografiilor, documentelor din domeniul feroviar. Treptat şi în materialele publicate s-a reflectat această orientare a membrilor noştri. Se menţin materialele care tratează evenimentele din activitatea feroviară, marcate filatelic de membrii din asociaţia noastră sau din alte asociaţii din ţară, la care s-au alăturat studiile de istorie poştală, ample studii şi cercetări de cartofilie, informaţii despre unele activităţi feroviare din ţările europene ilustrate atât cu ajutorul cartofiliei dar şi cu al fotografiilor realizate de unii membri din asociaţie. Am publicat materiale din domeniul marcofiliei şi în ultimul timp, din domeniul mecanoteliei”.

* În august 2007, primul număr cu copertă color !

Pe lângă îmbunătăţirea calităţii conţinutului buletinului, asociaţia ieşeană de profil (AFFR) a depus eforturi pentru a îmbunătăţi şi prezentarea grafică.  "Filatelistul Feroviar" nr. 48 (din august 2007) a fost primul număr cu coperta color, nr. 50 (februarie 2008)  a fost singurul număr complet color, iar  nr. 59 (mai 2010),  primul număr cu 4 pagini A5 cu imagini color în interior.
În continuare, acelaşi Gabriel Mărgineanu detaliază: „Am reuşit să edităm şi aşa numitul  "Supliment" la  numerele 44 - 47 ale buletinului "Filatelistul Feroviar", în care s-a publicat integral volumul "Trimite-mi o vedere !" (circa 220 pagini în format A5) a regretatului membru al asociaţiei noastre, Mircea Ursac (din Canada), decedat în ianuarie 2010. Lucrarea a fost difuzată gratuit membrilor asociaţiei prin suplimentele editate. Pentru a uşura colaborarea între membrii asociaţiei am realizat 3 ediţii conţinând  "Anuarul membrilor AFFR" - în anii 2000, 2006 şi 2010.
În cei 18 ani de activitate am întreprins şi alte activităţi pe care le voi prezenta succint: am organizat împreună cu asociaţiile filatelice judeţene, la Botoşani şi Iaşi, expoziţii filatelice tematice, apoi am prezentat buletinul "Filatelistul Feroviar" la expoziţiile filateliştilor feroviari europeni denumite "Ferphilex" în anii  2002 (în Belgia), 2004 (în Elveţia), în 2008 (în Franţa), 2010 (în Germania) si ne vom prezenta şi în luna mai 2014, la Poitiers,  în Franţa. Am mai prezentat buletinul la expoziţia mondială "EFIRO 2008" Bucureşti (bronz), la ediţiile "EFIRO" din 1998 (argint), din 2004 şi 2009 (ambele argint mare) şi la alte 7 expoziţii naţionale sau regionale din ţară. Din rândul membrilor remarcăm pentru obţinerea unor distincţii onorante la expoziţii filatelice internaţionale pe ing. Călin Marinescu (Bucureşti), Aurel Maxim (Iaşi), Ioan Catană (Bacău), Gheorghe Vasiliu (Bârlad)”.

* Colaboratori importanţi la realizarea revistei „Filatelistul Feroviar”
 
La editarea buletinului informativ „Filatelistul Feroviar” şi-au adus o contribuţie însemnată atât membrii asociaţiei cât şi colaboratorii ei. Putem remarca la acest capitol pe ing. Gabriel Mărgineanu (Iaşi), ing. Mircea Pătrăşcoiu (Bucureşti), prof. Helmut Kulhanek (Germania), dr. ing. Marcel Şapira, ing. Lörincz Tiberiu (Satu Mare), ing. Radu Bellu (Braşov), ing. Călin Marinescu  (Bucureşti), Aurel Maxim (Iaşi), Jim Ballantyne (Marea Britanie), ing. Mihail-Cezar Săvulescu (Bucureşti), ing. Şerban Lacriţeanu (Bucureşti), ec. Corneliu Bristan (Iaşi), ing. Petre Covacef (Constanţa) şi mulţi alţii. „Am primit şi o scrisoare de apreciere care ne onorează, din partea celui care a fost dr. Liviu N. Cristea, alias Radu Pârvan, din Germania”, ne-a mai informat Gabriel Mărgineanu.
Pe lângă pasiunea pentru filatelie, cartofilie sau istorie poştală, unii membri AFFR au editat şi alte publicaţii de specialitate feroviară sau domenii literare, ei fiind: ing. Ilie Popescu (Bucureşti), ing. Şerban Lacriţeanu (Bucureşti), ing. Petre Covacef (Constanţa), Simion Tavitian, ing. Gabriel Mărgineanu (Iaşi), ing. Mircea Dorobanţu (Bucureşti), George Timu (Vatra Dornei).
De menţionat că ing. Gabriel Mărgineanu, preşedintele AFFR încă din 1996, s-a născut la 23 septembrie 1940, la Dorohoi. Este licenţiat al Facultăţii de Transporturi Bucureşti (1962), iar pasiunile sale extra-profesionale se îndreaptă către filatelie, cartofilie, fotografii din domeniul feroviar şi istorie feroviară. Poate fi contactat la adresa de email: margineanu.gabriel@yahoo.com sau la telefon 0332.802224 cu menţiunea că un membru al AFFR nu trebuie să fie neapărat provenit din mediul profesional feroviar, deci oricine poate adera la Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România sau publica articole de bună calitate în revista „Filatelistul Feroviar” !
DAN TEODORESCU





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu