joi, 23 aprilie 2015

Manifestare de suflet la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași !



Pe lângă semnificația religioasă (Sf. Gheorghe), 23 aprilie 2015 a oferit la Iaşi şi nu numai un alt prilej de sărbătoare: Ziua Internațională a Cărții, a Drepturilor de autor și, totodată, Ziua Bibliotecarului din România.
Cu acest prilej, Consiliul Județean Iași a decis organizarea unui eveniment festiv de premiere a celei mai bune biblioteci publice, a celui mai bun bibliotecar pe anul 2014 și acordarea unui premiu de recunoștință pentru un bibliotecar retras din activitate.
Ceremonia a avut loc în Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași, iar în prezidiul manifestării au luat loc consilierii judeţeni Magdalena Lupu (iniţiatoarea proiectului) şi Mihail Pintilei, alături de Valeriu Stancu (directorul adjunct al BJ Iaşi).
La pupitrul tehnic s-a aflat Bogdan Ghiurco, care a prezentat numerosului public nominalizaţii la premiile menţionate.
În deschiderea manifestării, Magdalena Lupu a spus: „Mii de rânduri s-au scris despre bibliotecă şi bibliotecari. Consiliul Judeţean Iaşi, prin preşedintele Cristian Adomniţei, a susţinut şi aprobat proiectul pentru Ziua Bibliotecarului. Din păcate, directorul Dan Doboş nu poate fi prezent la întâlnirea noastră, fiind plecat la Chişinău tot pentru un eveniment asemănător”.
În cuvântul său, adresându-se publicului spectator, Valeriu Stancu a mai menţionat: „Bine aţi venit la propria sărbătoare ! Se aniversează astăzi şi Ziua Internaţională a Drepturilor de autor, dar, din păcate acest drept de autor, în acest moment, constă doar în 10 volume din propria carte. Pot spune că suntem o breaslă elitistă, deoarece avem prilejul să şlefuim sufletele oamenilor ! O carte care nu atrage sufletul cuiva poate să facă mai mult rău decât bine. Bibliotecarii aleg neghina de grâu. O carte este un obiect în care se înzideşte un suflet”.
În continuare s-au făcut nominalizările de rigoare, iar pentru Biblioteca anului 2014 au fost: Biblioteca Publică Cotnari (bibliotecar: Dorin Cazan), Biblioteca Publică Aroneanu (Petronela Fălticeanu) și Biblioteca Publică „Gh. Chirițescu” Bălțați (Rodica Rusu), ultima menţionată reuşind să cucerească premiul de 2.000 lei RON, după 17.739 tranzacţii de împrumut individual.
Nominalizările pentru Cel mai bun bibliotecar au fost: Ramona Teodorescu, Olga Iordache, Gabriela Olariu, Ciprian Miron și Dan Șuvăială, toți de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași.
Premiul de 1.500 lei a revenit bibliotecarei Olga Iordache.  
Diploma de recunoștință pentru întreaga activitate și premiul în valoare de 1.000 lei au fost acordate doamnei Anica Popovici, șef al Secției pentru Copii a Bibliotecii Județene Iași între anii 1962 și 1989.
Manifestarea de la sala de lectură a BJ Iaşi a fost pigmentată cu reuşite momente artistice de bună calitate.
S-a remarcat recitalul de vioară susținut de talentatul Cristian Liviu Scripcaru (16 ani), elev la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, acompaniat la pian de prof. Luiza Botez, cu numeroase premii şi concerte în România şi la New York.
Un moment umoristic de Stand-Up Comedy a fost oferit de Cătălin Mândru, actor la Teatrul Fix din Iaşi, cu „Bărbatul balcanic”.
Un reuşit moment literar a fost derulat de trei membrii ai Academiei Libere „Păstorel” din Iaşi, ei fiind Vasile Larco şi Nicolae Stanciu (epigramişti) şi Dan Teodorescu (care a recitat din propriile poezii).
În final, directorul adjunct Valeriu Stancu a mulţumit publicului pentru prezenţa sa numeroasă la această manifestare, derulată pe parcursul a 2 ore şi 30 minute. Valeriu Stancu a mai precizat: „Dacă ai carte ai parte nu este ceea ce se crede. Această zicere vine din Bucovina de Nord, de pe vremea Imperiului habsburgic şi se referă la faptul că
<dacă ai carte… funciară ai parte de... pământ> !”.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu