luni, 20 aprilie 2015

"Universiada de Vară 2021 în România” a ajuns în dezbaterea ieşenilor !




La Biblioteca Centrală Universitară „Mihail Eminescu” din Iași, în  Sala „B. P. Hașdeu", Asociațiile “Student Sport România” și “Vasile Tomoiagă” au organizat la începutul acestei săptămâni o dezbatere publică pe tema “Universiada de Vară 2021 în România – Proiect de țară”.
Să menţionăm că, România se află la un pas de depunerea candidaturii pentru organizarea Universiadei de Vară în 2021, termenul limită fiind la sfârşitul lunii aprilie 2015.
În septembrie 2014, țara noastră a primit, din partea domnului Eric Saintrond, Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar (FISU), invitația oficială de a candida pentru organizarea Universiadei din 2021.
Până în prezent, Asociațiile “Student Sport România” și “Vasile Tomoiagă”, inițiatorii proiectului “Universiada de Vară 2021 în România”, au reușit să obțină susținerea Președintelui României, Klaus Iohannis, a Primăriei Municipiului București, a Ministerului Educației și Cercetării Științifice, a numeroaselor organizații sportive și de tineret și a unei importante părți a mediului de afaceri românesc. Mari sportivi ai României precum Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Elisabeta Lipă, Mihai Covaliu, Corina Ungureanu, Maricica Puică și mulți alții și-au exprimat susținerea pentru organizarea Universiadei de Vară din 2021, în țara noastră.
Proiectul mai are nevoie doar de acordul Premierului Victor Ponta și de semnătura finală a Ministrului Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu.
Evenimentul de la BCU din Iaşi a fost realizat cu sprijinul Quartz Media Production, Atelierul de Grafică,Universitatea Petre Andrei din Iaşi, Liga Studentilor din Universitatea Petre Andrei Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, în prezidiul manifestării luând loc Adrian Socaciu
(preşedintele „Student Sport România”), fosta mare gimnastă Corina Ungureanu şi Răzvan Timofciuc, consilierul preşedintelui CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.
Răzvan Timofciuc a prezentat în faţa publicului Scrisoarea de susţinere a organizării Universiadei de Vară 2021 în România, semnată de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei.  
În cuvântul său de deschidere, Adrian Socaciu a menţionat: „Am fost la Bucureşti şi Cluj, azi suntem la Iaşi, vom merge din nou la Bucureşti şi dacă va mai fi nevoie la Craiova şi Timişoara, pentru a susţine şi dezbate oportunitatea ca România să organizeze Universiada sportivă în 2021. Am prezentat un memorandum către forurile decizionale, am primit impresii pozitive şi negative. În 1981, Universiada a fost în România, după 40 ani ne propunem să o aducem din nou în ţara noastră, la Bucureşti şi Cluj. În prezent, nu avem obiective îndrăzneţe pentru a ne ţine tinerii în ţară. Avem însă o şansă istorică acum, pentru a aduce acest eveniment major, Universiada 2021, în România. Este o şansă să atragem şi fonduri europene în acest caz şi suntem pe ultimii metri în a ne depune candidatura. Numai că, undeva, lucrurile stagnează !”.
În continuare, fosta campioană mondială şi europeană Corina Ungureanu, în prezent antrenoare de gimnastică artistică la Ploieşti, a completat: „Ca fost sportiv, îmi doresc ca Universiada din 2021 să fie în România. Ţara noastră are nevoie de obiective clare şi cred că suntem capabili să organizăm această competiţie de mare anvergură. Sportul ne scoate în faţă, iar mediul politic nu-şi are rostul aici !”.
În cuvintele lor, consilierul Răzvan Timofciuc, jurnalistul Dan Teodorescu, prof. Mihai Haivas, consilierul Ionel Popa (Primăria Municipiului Iaşi), rectorul Doru Tompea, prof. Daniel Şandru, reprezentanţii Ligiilor Studenţilor din Iaşi - Dinu Sidor (UPA) şi Silvian Emanuel Man (UAIC) au susţinut şi dezbătut oportunitatea ca România să organizeze în 2021, Universiada de vară. Se aşteaptă acum şi răspunsul guvernanţilor români, terenul limită de depunere a candidaturii ţării noastre la FISU fiind 30 aprilie 2015, deci peste puţine zile ! Pentru organizarea Universiadei 2021 în România, ţara noastră se va „bate” cu Turkmenistan, Ungaria, Polonia, Mexic, dar „duşmanul nr. 1” poate deveni, la un moment dat, „mediul politic” dâmboviţean !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu