luni, 5 noiembrie 2018

Cornelia Prisăcaru-Zota - Conferenţiar universitar doctor, pictor şi poet


Născută la Comăneşti, pe 7 decembrie 1955, Cornelia Prisăcaru-Zota este în prezent, după ce a absolvit în anii din urmă Facultatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Dealul Copoului. După o serie de publicaţii cu caracter ştiinţific, cu specializări în Biochimie şi Toxicologie Alimentară la IUT din Angers (Franţa) şi Facultatea de Farmacie din Valencia (Spania), Cornelia Prisăcaru-Zota se apleacă cu mult succes şi spre latura artistică a sufletului ei de moldoveancă, spre pictură şi poezie.  Este absolventă şi a Şcolii Populare de Artă "Titel Popovici" din Iaşi - clasa prof. Dorin Lehaci, iar dragostea ei spre artele vizuale se manifestă permanent, mai ales prin tehnicile clasice şi printr-o inedită tehnică grafică, desenele sale fiind cuprinse şi în cărţile de poezie pe care le editează.
"Scriu poezie în timpul liber, adică când vin spre mine acele momente fulgurante, mai ales după ce pictez. Chiar şi noaptea aprind veioza şi scriu câte un vers...", ne-a declarat conf. univ. dr. Cornelia Prisăcaru-Zota.
Susţinută mereu de familie, de soţul conf. univ. dr. ing. Gheorghe Prisăcaru (de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi) şi de fiica Irina Prisăcaru (care şi-a lansat recent o carte la sediul Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi), conf. univ. dr. Cornelia Prisăcaru-Zota face pasul spre manifestările culturale cu public, pentru lansarea unor cărţi de poezie pe care le editează la "StudIS" Iaşi, în 2018.
În acest context, duminică, pe 4 noiembrie 2018, pe durata a 4 ore, la sala de spectacole a Cercului Militar Iaşi are loc lansarea cărţilor de poezie "Timpuri şi Anotimpuri" şi "Iubirile toate", de Cornelia Prisăcaru-Zota, în cadrul unui spectacol artistic organizat de Cercul Militar Iaşi (comandant: col. Benone Tiron), Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova (preşedinte: Corina Matei-Gherman şi vicepreşedinte: Dan Teodorescu), Uniunea Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi (preşedinte: Calistrat Robu), Asociaţia Culturală "Dor de Acasă" (preşedinte: Rodica Ioniţă-Grosu) şi Cenaclul de Pictură şi Literatură "Octav Băncilă" a CMI.
Cele două volume supuse dezbaterii publice au fost prezentate de scriitoarele Corina Matei-Gherman (care a fost şi moderatorul evenimentului) şi Liliana Tirel, iar despre activitatea pictorului Cornelia Prisăcaru-Zota a vorbit Calistrat Robu, cuvintele de laudă fiind la ordinea zilei.
În continuare, jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu a făcut o trecere în revistă a manifestărilor culturale organizate în acest an la sala mare de spectacole a Cercului Militar Iaşi, acolo unde parteneriatul dintre organizatorii acestor evenimente, inclusiv cel de sâmbătă, 4 noiembrie, s-a dovedit eficient şi extrem de tentant pentru publicul spectator iubitor de frumos şi civilizaţie la nivel european.
"Vă mulţumesc dumneavoastră, celor din sală, că sunteţi mereu alături de noi la aceste manifestări culturale de excepţie. Fără dumneavoastră, viaţa ar fi mai posomorâtă, iar noi nici nu am exista! Tocmai de aceea, vă invit şi pe 12 noiembrie 2018, la ora 17.00, la Hotelul Moldova Iaşi, acolo unde îmi voi lansa cartea ZECE DE ZECE, de sport şi cultură, în cadrul unui alt spectacol artistic de nivel ridicat, ca cel de astăzi!", a menţionat în alocuţiunea sa, jurnalistul Dan Teodorescu, cel care promovează aceste evenimente culturale de la Iaşi şi nu numai, în mass-media din ţară, dar şi în Germania (la Nürnberg) şi SUA (în Sacramento - California), acolo unde trăiesc mulţi români.
În continuare, au recitat din poeziile Corneliei Prisăcaru-Zota doamnele Sofia Doina Gavrilă şi Rodica Ioniţă Grosu, iar Doina Toma şi Angela Pistol, membre ale Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, au citit din propriile creaţii literare, poezii şi epigrame.
Un reuşit moment al teatrului de animaţie, cu un fragment din "Ucenicul vrăjitor", de Johann Wolfgang Goethe a prezentat în faţa publicului studentul-actor Tudor Andrei Ostafie, iar momentele umoristice din cadrul spectacolului oferit publicului şi autoarei Cornelia Prisăcaru-Zota au fost susţinute de Sofia Doina Gavrilă, Valeriu Rudolf şi Mariana Buzdugan.
Muzica populară a fost la ea acasă pe scena Cercului Militar Iaşi, prin apreciatele recitaluri folclorice oferite de Rodica Ioniţă-Grosu şi Diana Crăcană, invitata de onoare - "Vocea Diasporei" - fiind solista Mariana Căueşteanu-Răciulă, care domiciliează acum în Italia, după mai mulţi ani petrecuţi în Grecia şi care duce în Europa tradiţiile româneşti, la cote înalte.
Corala "Seniorii celor Şapte Coline" (dirijor: Elena "Nuşa" Apostol) a susţinut un reuşit program artistic, iar Rodica Murgu a recitat în faţa publicului, una din propriile creaţii literare din domeniul poeziei.  
În final, studenţii de la "Agronomie" ai doamnei conf. univ. dr. Cornelia Prisăcaru-Zota, înregimentaţi în Ansamblul Folcloric "Mugurelul" (instructor artistic: Cătălin Hiliţanu) au oferit un splendid recital de dansuri populare din zona Moldovei, iar solista Andreea Lupu a încântat asistenţa cu melodii populare.
Cei care au contribuit la reuşita spectacolului de la Cercul Militar Iaşi, cu ocazia lansărilor celor două volume de poezie ale doamnei conf. univ. dr. Cornelia Prisăcaru-Zota, au primit diplome de excelenţă din partea organizatorilor.
Pe 17 sau 18 noiembrie 2018 (încă nu s-a stabilit exact data), sala de spectacole a Cercului Militar Iaşi va găzdui o nouă manifestare cu public, o şezătoare literar-folclorică, cu ocazia lansării cărţii de proză "Sufletul unui om păcătos", de Rodica Ioniţă-Grosu, un binecunoscut rapsod popular din comuna Vânători - judeţul Iaşi, care face şi naveta dintre România şi Japonia, pentru a-şi vedea din când în când copiii români şi nepoţii româno-japonezi din "Ţara Soarelui Răsare".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu