luni, 19 noiembrie 2018

Primul Ministru a ajuns la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă



Într-o sală de spectacole arhiplină, în cadrul Cenaclului Artistic "George Topîrceanu", clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a găzduit sâmbătă, 17 noiembrie 2018, o premieră cu piesa de teatru "Protecţia animalelor", de scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, nimeni altul decât directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) şi membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi.
Piesa de teatru în care grotestul acţiunilor guvernanţilor din ţara noastră este în prim plan, a fost regizată de Emil Gnatenco, cel care joacă şi în rolul principal al Prim Ministrului, cel care taie şi spânzură în propriul guvern şi îşi îndepărtează subordonaţii care devin uneori incomozi şi mai deştepţi decât cel în cauză! Ministrul "Fane", prietenul său din copilărie, este trimis în final ambasador în Insulele Fiji, la mii de kilometri de România, iar tânărul "Norocel", şcolit în străinătate, este "promovat" director în raiul forestier din Nord-Est, pentru a aduce bani la partid, dar şi pentru a nu deveni la un moment dat o alternativă la un post important din cadrul guvernului!
Ca în orice minister, există şi un veteran "Anghelache", care a rămas pe poziţie trecând prin toate partidele politice de-a lungul carierei sale profesionale, dar care nu poate avansa în posturile superioare, chiar dacă "plecăciunile" sale în faţa şefilor sunt la ordinea zilei.   
Singura apariţie feminină în piesă este, bineînţeles, cea a "Secretarei", care se comportă extrem de familial cu Primul Ministru, pe care îl slujeşte cu devotament din toate punctele de vedere, dar fiind foarte dură cu subordonaţii acestuia!
Titlul piesei este dat şi de vizita în ţara noastră a "babelor" de la Uniunea Europeană, cele care reclamă peste tot că bietele animale din Carpaţi nu sunt protejate, nu există o lege în acest sens, iar guvernul trebuie să rezolve chestiunea cu pricina în cel mai scurt timp. Problema este apoi pasată din mână în mână în cadrul guvernului, iar în final ajunge la berbantul "Norocel", cel care o rezolvă în stilul său caracteristic, dând soluţii de adormit electoratul şi Uniunea Europeană!
Distribuţia a cuprins cinci personaje, după cum urmează:
- Prim-ministrul – EMIL GNATENCO;
- Ministrul moralei publice "Fane"  – GEORGE MARICI;
- Anghelache – MIHAI CABA;
- Norocel – TUDOR ANDREI OSTAFIE;
- Secretara – INA COCUZ.
După cum am mai menţionat, regia artistică este semnată de  EMIL GNATENCO, iar regia tehnică de LAURENŢIU COCUZ.
La finalul spectacolului, Dan Teodorescu, membru în colectivul de conducere al Cenaclului Artistic "George Topîrceanu" Iaşi a înmânat în faţa publicului opt diplome de excelenţă celor implicaţi în buna desfăşurare a evenimentului cultural din zona istorică Râpa Galbenă, următorilor: Mihai Batog-Bujeniţă, Emil Gnatenco, George Marici, Mihai Caba, Tudor Andrei Ostafie, Ina Cocuz, Laurenţiu Cocuz şi Paul Zamfir (directorul clubului CFR Iaşi, o gazdă extrem de primitoare pentru toată lumea).
Dramaturgul Mihai Batog-Bujeniţă a mai făcut următorul anunţ: "Acum a fost premiera piesei, dar spectacolul de gală va avea loc pe 8 decembrie 2018, de la ora 17.00, tot la clubul CFR Iaşi, în cadrul Festivalului Teodorenii, cu oaspeţi din toată ţara! Personal, aş dori să zâmbim în fiecare zi, pentru ca să trăim mai mult! Vă aşteptăm cu mare drag şi la spectacolul de gală!".
Iar la "Repriza a III-a", jurnalistul Dan Teodorescu a mai declarat: "Povestea piesei trebuie continuată cu alte aspecte cotidiene şi acest lucru l-am comunicat şi dl. comandor Mihai Batog-Bujeniţă, care nu a zis NU... Sper ca în viitorul apropiat să nu mă văd detaşat cu serviciul de presă în Insulele FIJI, unde va trebui să promovez Asociaţia Literară Păstorel Iaşi şi Cenaclul Artistic George Topîrceanu Iaşi, din care fac parte, peste mări şi ţări... Vă mai informez că între Iaşi şi Fiji este o distanţă de 15.803,04 km. O bagatelă...".
Prin piesele domniei sale, păstrând proporţiile de rigoare, putem spune că scriitorul ieşean Mihai Batog-Bujeniţă este un demn urmaş al marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale!
Iar piesele de teatru ale scriitorului din Dealul Copoului trebuie să ajungă pe scenele naţionale şi nu numai, pentru a demonstra tuturor că şi municipiul Iaşi poate da dramaturgi de valoare! Doamnelor, Domnişoarelor şi Domnilor, poftiţi la teatru! (REDACŢIA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu