vineri, 16 noiembrie 2018

Moldovenii din stânga Prutului au ajuns la Palas Mall Iaşi



Într-o zi friguroasă de noiembrie, cu doar 2 grade Celsius în termometre, pe traseul Sala Voinţa - Palatul Culturii - Biserica Sf. Nicolae Domnesc (unde a avut loc şi o slujbă de pomenire a teologului de talie europeană Dumitru Stăniloae, la 115 ani de la naştere) - Palas Mall, semnatarul acestor rânduri a ajuns şi în zona ATRIUM, din Palas Mall Iaşi, pentru o vizită la fraţii de peste Prut!
În perioada 16-18 noiembrie 2018, la ATRIUM funcţionează Târgul "Fabricat în Republica Moldova", acolo unde sunt lucruri interesante şi expozanţi amabili, majoritatea vorbind între ei doar în... limba rusă! Unii dintre producătorii moldoveni ştiu însă şi limba română, alţii au chiar şi... "translatori", dintre tinerii care studiază în România, dar până la urmă "toată lumea" se înţelege cu "toată lumea", bani să fie că ai ce cumpăra!!!
După cum am aflat de la organizatori, peste 70 de companii din Republica Moldova prezintă în cele trei zile de târg o gamă largă de produse agricole și produse alimentare procesate (la standurile respective văzând afluenţă de public, deci tot mâncarea este la putere...), uleiuri vegetale naturale, îmbrăcăminte și încălțăminte, articole din piele și accesorii, mobilier, tehnologii și utilaje, sisteme de informare și dezvoltare IT.
Am putut admira piese de mobilier, decorațiuni, articole din piele și accesorii, vinuri sau produse alimentare autentice, dar i-am descoperit la târg şi pe producătorii de vinuri și fructe uscate, pe cei de la Ronți şi Chişinău, cu pâine de secară cu fructe. I-am putut admira şi pe cunoscuții designeri vestimentari din capitala Republicii Moldova, precum Alina Bradu, Olga Parubina, Irina Calancea, companiile Iuvas, Maicom sau Carpeta și Covoare Ungheni, cu multe covoare de calitate.
Un exemplu concret de produse ecologice, căutate de gospodinele de pe cele două maluri ale Prutului, îl oferă "Agrotorginvest Grup" SRL - Întreprindere de producere a conservelor de fructe şi legume şi a murăturilor - care a expus spre vânzare castraveţi muraţi, tomate murate, usturoi marinat, varză murată, varză cu sfeclă, ardei iute marinat, mere murate, adjika originară, vinete umplute coapte şi congelate, vinete cu usturoi şi ceapă.
Iar firma "King of Fruits - Dried Fruit" (frunte uscate) din Chişinău ne-a oferit caise uscate în ciocolată neagră, caise uscate cu miez de migdale dulce în ciocolată neagră, prune uscate în ciocolată neagră, prune uscate cu miez de nucă în ciocolată neagră, mere uscate în ciocolată neagră, miez de nucă în ciocolată neagră, vişine uscate în ciocolată neagră, cireşe urcate în ciocolată neagră.
Firma MC "Mango", care şi-a început activitatea în 2002, în Republica Moldova, la Chişinău, are pe rafturi condimente, nuci, fructe uscate, jeleuri cu gusturi de ananas, kiwi, căpşuni, zmeură, portocale, lămâi, de bună calitate, plus o servire excelentă.
Societatea Comercială "Aprional-Grup" SRL din satul Cărpineni, raionul Hânceşti - Republica Moldova, are numai produse naturale, care nu conţin aditivi. Ea produce dulciuri orientale, kozinaki crocanţi şi batonaşe din diverse cereale şi frunte uscate. Se remarcă produsul kozinak cu susan, cu susan cu fructoză  (fără zahăr), din seminţe de floarea soarelui, din seminţe de floarea soarelui cu fructoză, cu seminţe şi arahide, cu seminţe şi arahide cu fructoză, cu seminţe de bostan şi in, cu seminţe de bostan şi in cu fructoză, baton muesli.
Firma "Aliment - Ulei" SRL, din satul Pîrîta, raionul Dubăsari - Republica Moldova, a prezentat ieşenilor uleiuri vegetale naturale marca comercială "Lacrima de Aur", din seminţe de dovleac, seminţe de struguri, de nuci şi de porumb.  
La "Fruvit" am găsit mere în glazură de ciocolată, caise în ciocolată, caise cu migdale în ciocolată, prune în ciocolată, prune cu miez de nucă în ciocolată, prune dezhidratate fără sâmburi.
De remarcat şi excelenta broşură editată de Consiliul Raional Hînceşti, în limba română şi limba engleză, cu iniţiativa de promovare a produselor locale, în care sunt puşi pe tapet întreprinzătorii moldoveni, după cum urmează: Tronciu Nicolae (din domeniul: agricultură şi viticultură). SRL "Tanix Com" (Prelucrarea şi păstrarea fructelor şi a cerealelor), SA Vinăria Hînceşti (producerea vinului), I.I. Onuţă Adrian (olărit), SRL Fragolino (creşterea strugurilor de masă şi producerea vinurilor), SRL Cioara (producere de cereale şi legume, creşterea culturilor oleaginoase şi extragerea uleiurilor eterice: levănţică, mărar, fenic, isop, salvie, mentă), SA Romaniţa (fabrică de confecţie a încălţămintei, genţi, rucsacuri, alte articole din pânză şi înlocuitori din piele; producerea de uniforme profesionale moderne), SRL Rusale PASTE (producerea de paste făinoase), AO "Dancu Tabita" (producerea produselor lactate. în primul rând a "caşcavalului moldovenesc cu gust european"), SRL "Valnisetru" (producerea snakurilor şi a seminţelor de floarea soarelui), SRL Aprional - Grup" (Batoane - musli, din cereale şi fructe), GŢ "Catană Ion" (comercializarea strugurilor), Galanciuc Natalia (croşetatul).      
Printre vizitatorii târgului, cu care am schimbat doar "două vorbe", a fost şi Gabriel Toma, fostul meu coleg de redacţie de la publicaţiile ieşene 24:Ore şi Independentul, azi unul dintre întreprinzătorii ieşeni.
Târgul de la Iaşi este organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România, Tehnopolis Iași și Palas Mall Iași.
Scopul evenimentului economic din Moldova din dreapta Prutului este de a sprijini și facilita relațiile comerciale dintre producătorii din Republica Moldova și partenerii de afaceri din România, precum și de identificare a potențialilor investitori români.
În România, în noiembrie 2018, târgul „Fabricat în Republica Moldova” se află acum, la Iaşi, la a patra ediție, precedentele evenimente desfășurându-se la Iași (în anul 2016), Ploiești (în 2017) și Brașov (în iunie 2018).
Conferința de deschidere a Târgului "Fabricat în Republica Moldova" s-a desfășurat vineri, 16 noiembrie 2018, în Sala mare "Vasile Pogor" a Primăriei Municipiului Iași, cu participarea organizatorilor. Agenda conferinței de deschidere a cuprins și un Forum Bilateral de Afaceri Moldo-Român, la care au participat numeroşi agenți economici de pe cele două maluri ale Prutului.
Tot cu acest prilej, a fost semnat și un Protocol de colaborare între Primăria Municipiului Iași, Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord-Est și Camera de Comerț Bilaterală România - Republica Moldova. Acest protocol are ca scop dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri, prin implementarea de mecanisme de sprijinire a investitorilor locali, start-up-uri, investitori străini și a tinerilor viitori antreprenori.
Printre oficialităţile prezente la târgul de la Palas Mall se află Sergiu Harea - Preşedintele Camerei de Comerţ din Republica Moldova, Paul Butnariu - Preşedintele Camerei de Comerţ a Judeţului Iaşi, Excelenţa Sa Mihai Gribincea - ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.
Pe durata târgului, numeroşi artişti din stânga Prutului au încântat asistenţa prin momentele de folclor autentic susţinute la Palas Mall din Iaşi. Intrarea la târgul de la Palas Mall Iaşi este liberă.
Anul viitor, Târgul "Fabricat în Republica Moldova" va fi organizat şi în alte judeţe din România, dar şi în Germania.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu