vineri, 2 noiembrie 2018

TVR Iaşi, la 27 ani de existenţă


Vasile Arhire
Cu prilejul împlinirii a 27 de ani de existenţă, Studioul TVR Iaşi a învitat  publicul de toate vârstele în zilele de miercuri, 31 octombrie, la Muzeul Unirii şi joi, 1 noiembrie 2018, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, la vizionarea a patru filme documentare semnificative despre viaţa de ieri şi de astăzi a românilor, sub genericul “Ineditul filmului documentar”. 
De la Cazul Ţuculescu, celebru pictor deopotrivă ignorat si metamorfozat în adevărat mit cultural, la oamenii pentru care singurătea asupra izolării în munţi înseamnă de fapt viaţa de zi cu zi. De la drumul anevoios al bobului de grâu de la poalele Călimanilor la visul de aur şi coroana de oţel, visul de unitate al romanilor.
Au fost tot atâtea repere ale unei călătorii într-o mereu, altfel de Românie. Câteodată surprinzătoare, de multe ori fardată de prejudecăţi, adeseori cu adevarat uimitoare, niciodată aceeaşi, dar intotdeauna fascinantă.
Din cele patru puncte cardinale ale ţării realizatorii TVR de la Timişoara, Craiova Tg. Mureş şi Iaşi şi-au dat întâlnire, de loc întâmplător în anul rostuirii unui veac de la Unire, în clădiri cu o istorie semnificativă.
Dan Teodorescu
De aici, de la Muzeul Unirii din Iaşi a început exerciţiul unui itinerariu virtual de  redescoperire  a României, prin  decupajul unei foi de parcurs, ale cărui borne au fost patru documentare reprezentative din studiourile teritoriale ale televiziuniii române.
Am putut viziona următoarele filme documentare:
Miercuri, 31 octombrie 2018, ora 17.00, Muzeul Unirii:
- CAZUL ŢUCULESCU - regia Mirela Giodea -  TVR Craiova, durata 59 min.
Ion Ţuculescu este unul dintre cei mai importanţi pictori români ai secolului XX, atât prin opera sa, cât şi prin influenţa pe care a exercitat-o asupra generaţiilor următoare de artişti. În anul 1965, anul marii expoziţiei retrospective Ţuculescu, artistul devenea, dintr-odată, la puţin timp după moartea sa, primul mit cultural al noului regim comunist.
De ce artistul constituie un caz ? Răspunsul vine în urma unei remarcabile investigaţii culturale a echipei craiovene.
Filmul a fost prezentat în cadrul Târgul de Artă Artsafari de la Bucureşti.
- IZOLAŢI ÎN ROMÂNIA - regizor Dite Dinesz - TVR Timişoara - durata 30 min.
Trăiesc o viaţă în munţi, la capătul unor poteci. Nu au nimic din ce avem noi, drum, magazin sau medic. Dar trăiesc după propriile lor puteri şi după bunul plac al muntelui. Un an întreg am umblat pe poteci în căutarea lor. I-am găsit în munţii  României din Caraş până în Maramureş, şi din Suceava  până în Neamţ.
Romania, aşa cum era ea, înainte de a învăţa reguli impuse de lumea modernă, e Romania izolată. Aceasta e ultima generaţie de oameni care mai ştiu să trăiască singuri pe un munte.
Joi, 1 noiembrie 2018, ora 10.00, în Aula B.C.U.:
- VIS DE AUR, COROANĂ DE OŢEL - regia Gabriela Baiardi - TVR Iaşi, durata 90 min.
Este un film-eveniment sau un film-document necesar oricărei generaţii de români, pentru că „spiritul trecutului nostru trăieşte aici mai viu şi mai bogat decât oriunde aiurea”, după cum spunea, despre Iaşi, marele istoric Nicolae Iorga.
Documentarul „VIS DE AUR, COROANĂ DE OŢEL” rememorează capitole importante din trecutul nostru: de la revoluţia paşoptistă şi până după Marea Unire. Cine sunt românii, de ce îşi doreau să trăiască în graniţele unui singur stat, cu ce sacrificii au întregit patria şi de ce nu a rezistat proiectul de la 1918. Un vis de aur peste care a strălucit o coroană de oţel.
Filmul a fost distins cu premiul „CENTENAR”, în august 2018, la Festivalul Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi „Simfest” Târgu Mureş.
- DRUMUL BOBULUI DE GRÂU - regia Vasile Braic - TVR Tîrgu Mureș, durata 30 min.
Documentarul Drumul bobului de grâu vă propune o călătorie în timp, în satul ardelean de la mijlocul secolului trecut, unde cea mai grea îndeletnicire era obținerea pâinii... Documentarul reprezintă un proiect inedit care reconstituie, pas cu pas, drumul anevios al bobului de grâu în satele de la poalele Călimanilor, pe vremea când pîinea nu era cea de toate zilele... 

* Primarul Mihai Chirica, alături de TVR Iaşi

Mihai Chirica şi Horia Gumeni
Joi, 1 noiembrie, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” a avut loc „Întâlnirea Aniversară TVR IAȘI 27”, la care a participat și primarul Iașului, Mihai Chirica.
„Toți angajații TVR Iași formează o adevărată echipă și cred că acest spirit, de unitate, a fost cel care a păstrat cel mai înalt nivel de prezentare a Studioului TVR Iași. De la reporteri, realizatori de emisiuni, prezentatori până la șoferi, portari, toți contează la fel de mult, și astfel succesul TVR Iași este unul garantat. Referitor la momentul important pe care îl parcurgem în acest an, Jubileul Centenarului Marii Uniri, acesta reprezintă cel mai important moment din viața noastră istorică sau politică. Trăim aceeași emoție, ca și cum am avea în față capitolele de istorie ce s-au scris în urmă cu 100 de ani. Este foarte important cum ne raportăm la aceste repere și ce putem lăsa moștenire noi, față de patrimoniul istoric pe care au reușit să ni-l transmită înaintașii noștri. Datorită lor, România este un stat independent, suveran și are simbolurile sale distincte, recunoscute la nivel mondial. Revenind la momentul aniversar, în egală măsură, vreau să îi felicit și pe colaboratorii Studioului TVR Iași, care s-au implicat și au dedicat experiența lor realizării unor emisiuni profesioniste și utile tuturor generațiilor. La mulți ani, TVR Iași! La mulți ani, echipei TVR Iași!”, a spus primarul Mihai Chirica.
Primarul Mihai Chirica a oferit TVR Iaşi şi o plachetă de excelenţă, primită de Horia Gumeni, care a anunţat că TVR Iaşi are acum un nou sediu, în Bulevardul Independenţei nr. 1.
Tot în Gala de joi, din zona Fundaţiei ieşene, moderată de Vasile Arhire şi acolo unde s-a menţionat că Horia Gumeni a devenit "Number One" la TVR Iaşi, au mai rostit interesante cuvântări Alex Vasiliu (decanul de vârstă), Irina Păcuraru (care a ajuns la sediul central din Bucureşti, după mulţi ani petrecuţi la TVR Iaşi), prof. Gheorghe Iacob (prorector UAIC), Mircea Neacşa (director la TVR 3), Aurica Ichim (directorul Muzeului Municipal Iaşi). Vasile Arhire a mai menţionat câteva persoane din sală, precum primul director la TVR Iaşi - Grigore Ilisei, prof. Daniel Şandru (Primăria Municipiului Iaşi), Victor Chirilă (vicepreşedintele CJ Iaşi), Lucian Vasiliu (Directorul Editurii Junimea Iaşi), dr. Grigore Tinică, Carmen Ghercă, jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu etc.
După întâlnirea aniversară, publicul a fost invitat să participe și la proiectarea celorlalte două filme documentare din cadrul Galei de Film „Ineditul Documentarului de Televiziune”: „Vis de aur, coroana de oțel”, regia Gabriela Baiardi-TVR Iași, respectiv „Drumul bobului de grâu”, regia Vasile Braic-TVR Tîrgu-Mureș. Programul zilei de 1 noiembrie a fost completat cu spectacolul folcloric „TVR Iași-Cernăuți-Chișinău”  organizat la Casa de Cultură a Studenților Iași.
Vă mai informăm că, pe 2 noiembrie 2018, Radio România Iaşi împlineşte 77 ani de existenţă, cu felicitări!
DAN TEODORESCU (prelucrare după sursele TVR Iaşi, Curierul de Iaşi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu