luni, 26 noiembrie 2018

Marea Unire s-a înfăptuit la BCU "Mihai Eminescu" din Iaşi!

Asociaţia GISU din Iaşi (preşedinte: Andrei Grozavu), care se traduce în "Grupul de Iniţiativă al Studenţilor Unici" are un crez... GROZAV: "Investeşte în EDUCAŢIA ta!". GISU este o organizaţie cultural-educaţională înfiinţată în anul 2014, care organizează diverse activităţi pentru cei tineri şi mai puţin tineri, precum: cursuri de dans, cursuri de limbi străine, traininguri, teambuildinguri, tabere, precum şi alte evenimente culturale la nivel naţional şi internaţional. GISU mai realizează proiecte de promovare ale culturii româneşti, precum şi de cunoaştere şi colaborare cu alte culturi din toată lumea.
În acest context, în seara zilei de 24 noiembrie 2018, în Aula de la Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi, GISU a prezentat publicului larg, din România şi Republica Moldova, evenimentul cultural denumit ”Note pe portativul vieții”. Această manifestare a împletit armonios lansarea cărții "R(o)ămân IA Lui Hristos", publicată la editura "Pontos" din Chişinău, în 2018, de profesoara şi poeta din Bălţi (Republica Moldova) Veronica Rusu-Bucico, în cinstea aniversării Centenarului Marii Uniri, cu pictura magică a vestitului pictor ieșean Alexandru David, înaureolate fiind de vocile inconfundabile ale marilor cântăreți din stânga Prutului, Valentin Uzun (din Chişinău, revenit recent dintr-un turneu din Marea Britanie) și tenorul Oleg Herescu (din Bălţi).
Într-un spectacol moderat de Andrei Grozavu, seara culturală din zona Fundaţiei ieşene a devenit una de creație, unde publicul larg a putut savura din seva frumoaselor arte: cântec - muzică uşoară şi folk (cu multe melodii lansate pe versurile prof. Veronica Rusu-Bucico), pictură și poezie, condimentate cu aer academic inedit.
În anul Centenarului Marii Uniri (1918-2018), spectacolul eveniment a transmis şi un mesaj puternic de reconectare spirituală şi naţională, în care fraţii din stânga şi dreapta Prutului şi-au dat întânire în Aula de la BCU, acolo unde, la un moment dat, spectatorii au ridicat şi fluturat deasupra capului cele două drapele ale României şi Republicii Moldova, iar cu toţii au rostit şi cântat "Tatăl Nostru", în prim plan fiind părintele Dionisie, aflat în rândul publicului. Venită din Ungheni - din stânga Prutului, doamna Nadia Pleşca, sora poetei Veronica Rusu-Bucico, a oferit apoi publicului un minunat colac sfinţit şi înmiresmat cu busuioc, împărţit în sală chiar de folkistul Valentin Uzun.
A vorbit laudativ despre cartea de poezie lansată de prof. Veronica Rusu-Bucico jurnalistul ieşean Dan Teodorescu, care  a menţionat, printre altele, următoarele: "Doamna Veronica este o bună creştină şi româncă, care scrie poezie cu inima, sufletul şi cu mult talent. Ea dedică aceste poezii familiei sale, prietenilor şi României, mai ales prin poezia R(o)ămân IA Lui Hristos, care dă şi titlul volumului. La manifestarea de astăzi m-am simţit ca la Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu, Dumnezeu să-l ierte, acolo unde, în Sala Polivalentă din Iaşi, erau peste 3.000 de spectatori prezenţi la evenimentul respectiv! Păstrând proporţiile de rigoare, pot să spun acum că doamna Veronica Rusu-Bucico a devenit, pentru mine cel puţin, doamna... Adriana Păunescu şi îi doresc mult succes în tot ceea ce va face pe viitor în cultura din Basarabia şi România. Şi să nu uităm nici Bucovina din Cernăuţi, acolo unde a trăit şi învăţat mulţi ani bunica mea, Ştefania von Kotowski, devenită Ştefania Radu după căsătoria cu răzeşul şi bunicul meu din Şerbeşti - judeţul Neamţ, Ilie Radu, şi care a avut mare grijă de copilăria mea de pe istorica stradă Lăpuşneanu, din Iaşi".
În continuare, Dan Teodorescu a recitat poezia "R(o)ămân IA Lui Hristos", secondat de Veronica Rusu-Bucico, iar o voce din public a exclamat: "Eu cred că Unirea s-a făcut deja, deoarece noi, cei din Basarabia suntem aici, la Iaşi, iar românii pot veni oricând în Basarabia. Noi, oamenii de rând, ne-am unit deja şi asta contează în primul rând...".
De menţionat că, evenimentul cultural de la BCU a avut și o componentă caritabilă, prin care s-a încercat să se dea o mână de ajutor pentru construirea a două case noi, pentru două familii de-o parte și de alta a Prutului, proiect inițiat de Asociația "Glasul Vieții".
"Încercăm, cu mila lui Dumnezeu şi cu bănuţii dumneavoastră, să aşezăm la casa lor copiii Mariei din Costulenii Basarabiei, iar în partea dreaptă, pe celebra noastră Denisa cu frăţiorii ei, în numai puțin celebrii Medeleni", ne spune Dan Damaschin, preot misionar la Biserica Maternității Cuza Vodă din Iași, care este şi președintele Asociației ,,Glasul Vieții”, care a mai adăugat: "Ce altă modalitate mai bună de a ne arăta recunoștința față de celebrarea darului vieții în pragul sărbătorii centenarului Marii Unirii, decât prin a ajuta două familii de români aflate de-o parte și de alta a Prutului, ar mai putea exista? Vă așteptăm cu inima deschisă. Doamne ajută!
Îndemnul părintelui Dan Damaschin a fost adus în cadrul manifestării de la BCU Iaşi de tânărul Adrian Tarniţă - un reprezentant al Asociaţiei "Glasul Vieţii", iar publicul a înţeles mesajul, contribuind după forţele financiare ale fiecăruia la acest demers caritabil, contribuţia minimă fiind de 20 lei de persoană.
În final, să menţionăm şi cuvintele poetei Veronica Rusu-Bucico (absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii de Stat "Alecu Russo" din Bălţi, cu studii de specialitate la Piatra Neamţ - România şi Tianjin - China), de pe coperta a patra a cărţii lansate sâmbătă. 24 noiembrie 2018. la Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi, cu sprijinul Asociaţiei GISU: "O Lumină blândă şi tainică, Leac mântuitor al sufletului nostru, jertfă vie a Marelui Adevăr, preschimbă răul în bine şi noaptea în zi... Viaţa e şansa de a împleti albastrul imens şi verdele mustos, condimentat cu un ,,tu" universal, pentru a o transforma într-o mare Dragoste - translaţie a gândului nostru spre Divinitate".
Istoricii ne mai spun: "La început a fost unirea Basarabiei cu România - pe 27 martie 1918, mai apoi, unirea Bucovinei cu România - pe 28 noiembrie 1918, iar la final, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România - pe 1 decembrie 2018. Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918. În anul 2018, celebrăm Centenarul Marii Uniri". Suntem doar la câţiva paşi de Centenarul Marii Uniri, de la 1 Decembrie 2018...
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu