sâmbătă, 10 noiembrie 2018

Horia-Roman Patapievici, scriitorul anului 2018 în România



În seara zilei de vineri, 9 noiembrie 2018, pe durata a trei ore şi jumătate, Sala Chopin din cadrul complexului ieşean Palas Mall a găzduit "Gala Scriitorii Anului", în organizarea Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi a Primăriei Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi.
În debutul Galei, amfitrionul Adi Cristi a prezentat "ordinea de zi" a manifestării la care au asistat peste 250 de oameni de cultură din Iaşi şi din România şi Republica Moldova, la eveniment fiind prezenţi primarul Mihai Chirica şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.
Scriitorul Adi Cristi a mai menţionat: "Suntem la ediţia a treia şi avem aici coloana vertebrală a scriitorilor din România! Şi tot aici avem şi Gala Naţională a Scriitorilor Anului din România!".
În continuare, au urcat pe scenă şi au luat loc în aşa zisul "prezidiu" al Galei, scriitorii Nicolae Manolescu (preşedintele USR, care a fost şi moderatorul evenimentului) şi Gabriel Chifu (preşedintele Juriului).
"Poanta serii" s-a petrecut la invitarea la microfon a primarului Mihai Chirica, la următorul dialog:
- Nicolae Manolescu: "Domnule primar Mihai Chirica, ne vorbiţi sau citiţi?"
- Mihai Chirica (râzând): "Am să citesc din... memorie!".
Am mai consemnat următoarele luări de cuvânt, adresate celor prezenţi:
- Nicolae Manolescu: "Bine aţi venit la noi, cum şi noi am venit la voi! A fost multă lume aici, în zilele de 8 şi 9 noiembrie, iar din această cauză am putut face şi o şedinţă de Consiliu Director al USR, la Iaşi. Suntem la ediţia a treia, iar un lucru care nu formează tradiţie, se uită. Dar facem ediţia a treia şi cred că o vom putea face şi pe a patra. Iaşul este acum centrul literaturii române, este buricul târgului! USR este o instituţie privată, nu primim bani de la buget. Dar însă avem destule capitale de judeţ, precum Iaşul, care ne ajută să facem evenimente, aceste Gale Naţionale. Vă mulţumim!".
- Mihai Chirica: "Artistul român de astăzi practică <<cerşetoria>> în mod legal sau chiar ilegal, bate pe la uşi pentru a demonstra valoarea culturii româneşti. Din punct de vedere cultural, suntem o singură naţiune, iar poporul român se dezvoltă prin cultură".   
Cei doi oficiali ieşeni, primarul Mihai Chirica şi preşedintele CJ, Maricel Popa, au oferit apoi invitaţiilor şi câteva distincţii în anul Centenarului Marii Uniri, cei premiaţi fiind preşedintele Nicolae Manolescu, actorul Ion Caramitru, clarinetistul Aurelian Octav Popa, toţi din Bucureşti.      
Juriul "Galei" a fost format din scriitori și critici literari de renume din România, precum Gabriel Chifu (președinte), Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Ion Simuț, Răzvan Voncu.
Pentru început, din perioada noiembrie 2017 - octombrie 2018, pentru operele editate şi contribuţia avută la dezvoltarea literaturii române contemporane, juriul menţionat a ales pe cei 12 scriitori ai lunilor respective, ei fiind Alex Ștefănescu (pentru luna noiembrie 2017), Mihai Zamfir (decembrie 2017), Irina Petraș (ianuarie 2018), Lucian Vasiliu (februarie 2018 - este directorul Editurii Junimea Iaşi), Liviu Ioan Stoiciu (martie 2018), Dan Stanca (aprilie 2018), Vasile Dan (mai 2018), Nicolae Prelipceanu (iunie 2018), Ioan T. Morar (iulie 2018), Horia Gârbea (august 2018), Sorin Lavric (septembrie 2018) şi Horia-Roman Patapievici (octombrie 2018).
Fiecare premiant a fost prezentat de către un membru al juriului, printre cei care şi-au prezentat colegii de breaslă fiind şi criticul ieşean Ioan "Puiu" Holban.
În final, prin vocea lui Nicolae Manolescu (preşedintele Uniunii Scriitorilor din România) şi Gabriel Chifu (preşedintele juriului) s-a anunţat şi scriitorul anului 2018, acesta fiind Horia-Roman Patapievici.
"Dedic acest premiu criticilor literari români! Înainte de '89, citind o cronică de specilitate a unui critic literar, erai parcă mai liber, acolo se puteau spune multe lucruri care nu erau cenzurate!", a menţionat Horia-Roman Patapievici.
În partea a doua a manifestării din Sala Chopin, a urmat un extraordinar recital actoricesc al maestrului Ion Caramitru, acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa, sub denumirea "Dor de Eminescu".
Cu o "pregătire fizică" de sportiv de mare performanţă, la peste 70 ani ca vârstă, Ion Caramitru a "povestit" despre sentimente, atitudini, convingeri, în versuri şi proză, din poezia şi filosofia lui Mihai Eminescu.
În final, la rugămintea unui confrate, Ion Caramitru a recitat în aromână poezia populară "Mioriţa", în aplauzele publicului.
"A fost o seară de vis! Mi-ar fi părut rău să nu fiu prezentă la acest eveniment poate unic în viaţa unui om!", ne-a declarat Angela Pistol, membră a Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova şi a Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu