luni, 19 noiembrie 2018

O minunată "Sezătoare Centenară" la Cercul Militar din Iaşi



Pe durata a patru ore, sala mare de spectacole a Cercului Militar din Iaşi a găzduit duminică, pe 18 noiembrie 2018, o minunată şezătoare folclorică, dedicată Centenarului Marii Uniri (1918-2018).
Cu această ocazie au avut loc şi două lansări de carte, autoarele celor două volume fiind Rodica Ioniţă-Grosu - care a editat cartea "Gândurile unui suflet păcătos" şi Maria Lupu - care a lansat în public "Amintiri din vatra satului", ambele la editura "StudIS" Iaşi - 2018.
Cele două cărţi, cu secvenţe din viaţa satului românesc, de-a lungul timpului, au fost prezentate de Corina Matei-Gherman (membră USR - Filiala Iaşi, care a fost şi moderatoarea evenimentului), Ramona Totoki (fiica lui Rodica Ioniţă-Grosu, cea care, după 15 ani de locuit în Japonia, la Osaka, a revenit acasă, în România), Dan Teodorescu (jurnalist şi vicepreşedintele Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova) şi Calistrat Robu (preşedintele Uniunii Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi).
Dacă Rodica Ioniţă-Grosu este şi o binecunoscută interpretă de muzică populară şi culegătoare de folclor autentic, Maria Lupu este şi pictoriţă, de real talent în pictura naivă.
În cuvântul său, Dan Teodorescu a menţionat: "Am citit pe nerăsuflate cartea Rodicăi Ioniţă-Grosu şi pot acum să spun că dacă Iaşul l-a dat lumii întregi pe Ion Creangă, mai pot menţiona că Iaşul o dă acum şi pe Ioana Creangă, alias Rodica Ioniţă-Grosu. Ea povesteşte în carte toată năzbâtiile copilăriei sale şi au fost multe, poate mai multe decât în "Amintirile din copilărie" ale lui Ion Creangă...".
În alocuţiunea sa, scriitoarea Corina Matei-Gherman menţionează: "Maria Lupu vine în faţa noastră cu un nou volum de versuri, după ce ea este cunoscută mai mult ca pictoriţă. Prin versurile ei, Maria ne spune o poveste frumoasă, o poveste a satului nostru românesc, uitat de cei care pleacă din el, dar îndrăgit de cei care se întorc şi redescoperă frumuseţile lui! Vatra satului este un izvor permanent de inspiraţie şi sper ca Maria Lupu să nu se oprească aici pentru că satul românesc de astăzi se zbate între supravieţuire, tradiţie şi speranţă. Să nu uităm că satul românesc a fost iubit de Lucian Blaga, George Coşbuc, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu etc".
Din creaţiile celor două autoare, au citit în faţa publicului Viorica Şerban (din cartea Rodicăi), Corina Matei-Gherman şi Rodica Ioniţă-Grosu (din cartea Mariei).
Au mai fost în recital poetic în faţa unui numeros public, într-o locaţie amenajată special pentru o şezătoare folclorică, atât în sală, cât şi pe scenă, Maria Radu, Georgeta Rusu (venită special din Bacău pentru această manifestare), Doina Toma şi Angela Pistol, ultimele două membre ale Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) şi ale Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova.
Tânăra interpretă Karla Ursu (9 ani), a încântat asistenţa cu un minirecital de muzică populară, iar criticul de artă Mihai Păstrăguş - preşedintele Cenaclului Octav Băncilă, de la Cercul Militar Iaşi, a mai spus: "Această manifestare este o virtute a ţăranului român. Ideea de frumos coincide cu perfecţiunea!".
În cuvântul lor, cele două autoare au menţionat:
- Maria Lupu: "Mulţumesc celor care iubesc arta, fiecare român e poet şi scriitor. Am trecut prin multe greutăţi în viaţă, dar şi prin multe bucurii. Cea mai mare frumuseţe a vieţii este arta! Iar portul popular stă bine la orice femeie. Ce ar fi să mergem cu toţii în port popular pe stradă... Cred că ar fi minunat! De acolo, din vechime, ceva cald vine spre noi. Eu trebuie să mă mişc, să umblu. Dacă mă leagă cineva de un copac, eu mor! Recunosc că nu am fost bună la desen, în şcoală şi nici nu-mi vine să cred că acum, mâna mea pictează!";
- Rodica Ioniţă-Grosu: "Cum am scris, am şi cântat, din inimă şi suflet. Aşa voi face şi acum, în cele ce voi spune. Vă mulţumesc că sunteţi aici! Sunt o înrăită culegătoare de folclor. Am învăţat să preţuiesc în viaţă patru flori: dragostea, iubirea, respectul şi recunoştinţa! În mâinile lui Dumnezeu îmi las sufletul, deoarece au acum râd, eu acum plâng!".
A urmat apoi "Şezătoarea Centenară" de pe scena sălii de spectacole a Cercului Militar Iaşi (comandant: col. Benone Tiron), acolo unde, în prim plan plan s-a aflat Grupul Folcloric de la Ciurbeşti - comuna Miroslava, judeţul Iaşi, condus de prof. Eugenia Stan.
În cadrul şezătorii folclorice duminicale, melodiile populare, cu multe accente patriotice, au fost interpretate de soliştii Diana Crăcană, Andrei Nicăi, Mariana Alexii şi fiul ei Claudiu-Gabriel Alexii, Corina Iosupescu, Eugenia Lăpuşte-Gheban, Iulia Ravac, Mariana Căueşteanu-Răciulă, Rodica Ioniţă-Grosu.
Fetiţa Mălina Furnică, sorbită din ochi de "Vocea Diasporei din Italia", Mariana Căueşteanu-Răciulă, a recitat cu mult talent poezia "Bine e la noi acasă" (de Emilia Căldăraru), iar Corul "Seniorii celor Şapte Coline" (dirijor: Elena "Nuşa" Apostol), împreună cu "Aripa tânără" a grupului, a încheiat "Şezătoarea Centenară" cu un frumos recital muzical.

* Concluziile de a doua zi...

La o zi după acest minunat eveniment cultural din Dealul Copoului şi cu o zi înainte de plecarea într-o voiaj de 3 luni în Japonia, la cei doi copii (Andra şi Bogdan-Constantin) şi patru nepoţii de acolo, Rodica Ioniţă-Grosu a mai menţionat pe un binecunoscut site de socializare, următoarele: "Bună dimineaţa prieteni dragi! Ziua de ieri a fost întâlnirea sufletelor dragi, întâlnirea artiştilor, întâlnirea cu divinitatea. Mulţumesc tuturor celor prezenţi, atât din Iaşi cât şi din alte judeţe, pentru efortul şi bunăvoinţa de a mă onora cu prezenţa la lansarea cărţii mele, în cadrul ,,Şezătorii Centenare''. Mulţumesc domnului Dumitru Şerban - de la Radio Iaşi - o surpriză neaşteptată. Mulţumesc doamnei preşedintă Corina Matei-Gherman, prozatoarei Viorica Şerban, jurnalistului Dan Teodorescu - coleg în ALPI şi LSR, doamnelor Angela Pistol şi Doina Toma, colegele mele în cadrul AlPI, lui Mariana Căueşteanu-Răciulă, Andrei Nicăi, Diana-Elena Crăcană, Mariana Alexii, Gabriel Alexii, Corina Iosupescu, Calistrat Robu, Nelu Vârlan etc. Dacă am uitat pe cineva... îmi cer scuze. Nu în ultimul rând domnului colonel Benone Tiron - Cercul Militar Iaşi şi DJ Bogdan. Respect şi preţuire!".
Să mai menţionăm că "Şezătoarea Centenară" de la CMI a fost organizată de Cercul Militar Iaşi, Uniunea Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi, Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI), Asociaţia Culturală "Dor de acasă", în cadrul Cenaclului de pictură şi literatură "Octav Băncilă". Afişul manifestării a fost conceput şi executat de Eugen D. Nicanor / Eugen Andronic.
Următoarea manifestare culturală la CMI va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie 2018.
DAN TEODORESCU

Un comentariu:

  1. BUNA DIMINEATA ! lA UN AN ,DE LA ACEST EVENIMENT,AM CITIT SI RECITIT CU DOR SI DRAG IN SUFLET ARTICOLUL,BUCURANDU-MA SI RETRAIND ACELE FRUMOASE CLIPE DE ATUNCI. VA MULTUMESC, DOMNULE JURNALIST,PRESIDINTE AL LIGII SCRIITORILOR IASI NORD-EST MOLDOVA,DAN TEODORESCI.CU RESPECT SI PRETUIRE-RODICA IONITA GROSU.

    RăspundețiȘtergere