luni, 13 mai 2019

Aniversare în ALPI: Uzina de Lumină - 120, Nea MIŞU doar 77!



Pe 6 mai 2019, "Uzina de Lumină" de la Iaşi (fostul IREI) a împlinit 120 ani de existenţă, iar inginerul energetician şi scriitorul Mihai Caba a aniversat 77 ani de viaţă.  Aceste două evenimente de suflet s-au regăsit şi pe "ordinea de zi" a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) la evenimentul cultural cu public organizat în ziua de duminică, 12 mai 2019, la sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din "Dulcele Târg".     
Pentru început, după tradiţionala "fotografie de grup", directorul ALPI, comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă a trecut în revistă ultimele manifestări la care au participat şi scriitorii din... subordine, prima amintită fiind cea organizată de Mihai Caba cu ocazia aniversării a 120 de ani a "Uzinei de Lumină", cu o conferinţă pe această temă găzduită de Sala Henri Coandă de la Palatul Culturii din Iaşi, Tot în acea zi de 6 mai 2019, după cum am mai spus, Conu' Mişu Caba a împlinit 77 ani de viaţă şi cu această ocazie domnia sa ne-a "comunicat" următoarele, în momentul tăierii tortului aniversar:



"La ALPI, ştie oricine,
Chiar şi cei neştiutori,
Că tortul se taie bine
De... 77 de ori!
(M. Caba - tăietor)"
În continuare, "Supersonicul MBB" a amintit despre manifestarea organizată la "Bolta Rece", cu ocazia mesei de pomenire în memoria fostului coleg Vasile Unguraşu, în prezenţa soţiei şi fiicei celui plecat prea devreme în "lumea umbrelor", atunci când membrii ALPI l-au omagiat pe Vasile şi au citit din versurile şi catrenele sale.
Au fost prezentate apoi premiile obţinute de membrii ALPI la Festivalurile literare de la Brăila, Buzău, Vişeu şi Sinaia, dar au mai fost menţionate şi excursiile pe teme culturale organizate de jurnalistul Dan Teodorescu, la care au participat şi colegii de la ALPI, în Republica Moldova (unde s-a făcut şi o donaţie de carte la Muzeul de Literatură "Mihail Kogălniceanu" din Chişinău) şi la Bârlad (unde a avut loc întâlnirea... istorică cu primul şi singurul cosmonaut al României până în prezent, generalul dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu).
În continuare, după prezentarea unor reviste şi cărţi cu implicaţii ALPI (cartea de versuri a scriitorului Constantin Profir va fi lansată în public pe 20 mai 2019, ora 12.00, la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a municipiului Iaşi, din parcul Copou), au citit din propriile creaţii literare Doina Toma, Elena Mândru, Cornelia Livia Bejan, Georgeta Paula Dimitriu, Mihai Haivas, Viorica Şerban (care a editat în ultima perioafă şi două noi volume de proză), Mihai Caba, Ioan Hodaş, Gheorghe Bălăceanu, Sorin Cotlarciuc, Constantin Profit, Constantin Munteanu.
Finalul evenimentului de duminică a aparţinut sărbătoritului Mihai Caba, cel care a oferit colegilor o felie de tort din cele 77 tăiate în faţa publicului! La mulţi ani cu fericire şi sănătate, Coane Mişu!
O nouă întâlnire în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, într-o nouă manifestare culturală va avea loc duminică, pe 9 iunie 2019, de la ora 10.00, tot la sediul central al Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi.
DAN TEODORESCU  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu