vineri, 24 mai 2019

Profesorul universitar dr. Mircea Ciubotaru a conferenţiat la Muzeul Municipal Iaşi

La Muzeul Municipal Iaşi, pe 23 mai 2019, a avut loc conferinţa cu tema "Nume de străzi şi cartiere ieşene. Desluşiri etimologice (partea I)". În faţa unui public numeros aflat în sala "Gheorghe Ghibănescu" a conferenţiat cu mult profesionalism, prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru.

Moderatorul a fost directoarea muzeului ieşean, dr. Aurica Ichim, cea care a deschis manifestărea cu următoarele cuvinte: "Ne aflăm în sala Gheorghe Ghibănescu, cel care a fost primul care a înfiinţat Muzeul Municipal din Iaşi, care în curând, se va numi şi Regina Maria. Astăzi, profesorul Mircea Ciubotaru va avea prima parte a unei conferinţe extrem de interesante. Domnia sa este un om extrem de modest şi mă bucur că a acceptat acum să iasă în public. Iaşul a avut norocul şi are norocul să aibă oameni de certă calitate, cum este domnul profesor Mircea Ciubotaru".
În continuare, în faţa microfonului, profesorul Mircea Ciubotaru a prezentat o conferinţă ştiinţifică cu o temă incitantă şi extrem de interesantă, principalele repere fiind următoarele:
- Gheorghe Ghibănescu a fost un istoric marcant al Iaşului.
- Despre tema conferinţei de astăzi eu am publicat 55 de episoade în revista "Cronica veche", iar în toamnă s-ar putea să scot şi o carte.
- Trebuie să facem diferenţa dintre toponimia populară şi cea oficială.
- În trecut existau şi 2-3 străzi cu aceeaşi denumire...
- După 1989 a fost o "răfuială" şi foarte multe străzi cu denumiri de pe vremea comuniştilor li s-au schimbat numele.
- Din păcate, în demersul de a face un studiu pe tema conferinţei, oficialităţile locale nu m-au ajutat cu nimic!
Domnul prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru a dat şi multe exemple concrete pe tema conferinţei, de unde vin numele actualelor străzi şi cartiere ieşene (Ex. Păcurari, Tătăraşi, Manta Roşie etc) şi a răspuns la întrebările venite din public.
Cuvântul de final al doamnei dr. Aurica Ichim, care a remarcat mai multe personalităţi culturale aflate în sală, în rândul spectatorilor şi fotografia de grup au încheiat o minunată seară de istorie ieşeană.

* O nouă manifestare la Muzeul Municipal Iaşi

Domnul preşedinte dr. Vasile Diacon ne invită la o nouă manifestare culturală, tot la Muzeul Municipal Iaşi, după cum urmează:  
"Dragi prieteni ai Bucovinei,
Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina - Filiala Iași, organizează cea de-a XC-a Amiază culturală bucovineană, având ca subiect Istoricul Gică Manole și cărțile sale, punându-i în discuție o parte a lucrărilor publicate în ultima perioadă de timp, plecând de la volumul Mihai Eminescu despre Bucovina și Basarabia.
Întrunirea va avea loc în ziua de sâmbătă, 25 mai 2019, ora 11, în sala "Gheorghe Ghibănescu" a Muzeului Municipal Iaşi, situat pe Strada Zmeu, la nr. 3, și va fi moderată de profesorul Victor Iosif.
Despre personalitatea și cărțile lui Gică Manole vor vorbi conf. univ. dr. Alexandru Amititeloaie și dr. Vasile Diacon.
Vă așteptăm cu brațele deschise, în funcție de timpul dumneavoastră disponibil".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu