luni, 20 mai 2019

Botoşăneanul Viorel Coman şi-a lansat cartea "FASM" la Cercul Militar din Iaşi



Duminică, 19 mai 2019, venit de la Botoşani la Cercul Militar din Iaşi, juristul Viorel Coman şi-a lansat cartea "FASM", în cadrul manifestărilor culturale organizate bi-lunar de către Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova (a se înţelege regiunea Moldova din Nord-Estul României şi nu Republica Moldova din stânga Prutului), alături de partenerii ei tradiţionali.
Cu un titlu destul de neobişnuit, prozatorul explică la finalul volumului sensul termenlui din titlu, care este o creaţie lingvistică personală, din iniţialele următoarelor cuvinte de sorginte latină: fatigatio - istovire, affectio - afecţiune, sper - speranţă, mors - moarte. În prefaţa volumul se regăsesc editorialele şi notele critice ale lui Teodor Pracsiu (din Vaslui) şi Corina Matei-Gherman (din Iaşi), ambii fiind membrii USR - Filiala Iaşi, volumul editat la StudIS, în 2019, fiind atractiv în momentul parcurgerii şi lecturării.
Volumul "FASM" a fost prezentat publicului ieşean, care s-a aflat în sala mare de spectacole a Cercului Militar din Dealul Copoului de către Corina Matei-Gherman (care a fost şi moderatoarea evenimentului), criticul literar Teodor Pracsiu,  Romeo Romila, Viorica Şerban, Calistrat Robu.  
Au prezentat momente folclorice autentice, cu mult talent, interpretele de mizăco populară Eugenia Lăpuşte-Gheban, Karla Ursu, Rodica Ioniţă-Grosu, iar Angela Pistol ne-a descreţit frunţile cu epigrame cu mult tâlc.
În continuare, ansamblul coral "Speranţa", sub conducerea instructorului artistic Sofia Doina Gavrilă a prezentat un recital de mare interes la public.
Cu oarecare emoţie în glas, prozatorul debutant Viorel Coman a mulţumit publicului pentru prezenţă şi a citit un fragment din volumul său, invitând oamenii din sală la lectură.
Fotografia de grup a încheiat o atractivă manifestare culturală, organizată de Cenaclul "Octav Băncilă" din cadrul Cercului Militar Iaşi (comandant; col. Benone Tiron), Filiala Iaşi-Moldova din cadrul Ligii Scriitorilor Români, Uniunea Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (preşedinte: Mihai Batog-Bujeniţă) şi Asociaşia culturală "Dor de acasă".
O nouă lansare de carte, în cadrul unui nou spectacol artistic, va avea loc duminică, pe 9 iunie 2019, de la ora 12:00, tot la Cercul Militar din Iaşi, situat pe Bulevardul Carol I nr. 7..
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu