duminică, 26 mai 2019

Profesorul Gică Manole şi-a prezentat cărţile sale de istorie la Muzeul Municipal Iaşi



Prietenii Bucovinei s-au reunit sâmbătă, pe 25 mai 2019, la Muzeul Municipal Iaşi, în cadrul ediţiei cu nr. 90 a tradiţionalei manifestări denumite "Amiază culturală bucovineană".
La masa prezidiului din Sala "Gheorghe Ghibănescu", alături de dr. Vasile Diacon - preşedintele  Filialei Iaşi a Societăţii pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina s-au aflat conf. univ. dr. Alexandru Amititeloaie, prof. Victor Iosif (moderatorul evenimentului), dar şi Gică Manole, profesor de istorie la Dorohoi.
De fapt, manifestarea s-a numit "Istoricul Gică Manole și cărțile sale", punându-se în discuție o parte a lucrărilor publicate de profesorul Manole în ultima perioadă de timp, plecând de la volumul "Mihai Eminescu, despre Bucovina și Basarabia".
După introducerea şi urarea de bun venit făcută de prof. Victor Iosif, am consemnat următoarele idei principale din luările la cuvânt:
- Dr. Vasile Diacon: "Gică Manole este un istoric cunoscut, cu o prezenţă constantă la posturile de televiziune. Eminescu a scris despre răpirea Bucovinei şi Basarabiei, iar Gică Manole descrie în cărţile sale multe aspecte interesante".
- Conf. univ. dr. Alexandru Amititeloaie: "Gică Manole face un acte de curaj în scrierea cărţilor sale, unde spune lucrurilor pe nume. Îl preţuiesc pe istoricul Gică Manole şi am să le vorbesc studenţilor mei despre activitatea domniei sale".
În cuvântul său, istoricul Gică Manole a remarcat: "În primul Război Mondial am pierdut peste 1 milioan de oameni, care au luptat pentru România întregită. Şi eu mă lupt pentru adevărul istoric, iar cărţile mele reflectă tocmai acest lucru. Cele mai mari crime din istoria omenirii au fost înfăptuite de Stalin şi Hitler. Spun doar adevărul şi eu nu pot fi cumpărat cu nimic!".
 Au mai luat cuvântul în faţa adunării, pe tematica manifestării, adresând în primul rând felicitări istoricului Gică Manole, următorii: Mihai Ştefan Focşa (Liga Culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni), scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu, profesorul Ioan Ciochină Barbu, scriitorul Sorin Cotlarciuc (care a recitat câteva versuri dedicate memoriei românilor ucişi mişeleşte la Fântâna Albă, în aprilie 1941), Neculai Chiţan.
În final, profesorul Gică Manole a acordat doritorilor o sesiune de autografe şi a mulţumit din nou publicului poentru participarea la evenimentul cultural de la Muzeul Muncipal din Iaşi, acolo unde dr. Aurica Ichim, directoarea muzeului este o gazdă extrem de amabilă şi primitoare la toate manifestările organizate de asociaţiile culturale de profil.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu