duminică, 5 mai 2019

Municipiul Iași este oficial Capitala Tineretului din România


Începând de joi, 2 mai, Municipiul Iași este Capitala Tineretului din România. Acest lucru a devenit oficial în urma semnării acordului de cooperare între Municipiul Iași, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS) şi Guvernanța Programului „Capitala Tineretului din România” (Consiliul Tineretului din România, Banca Comercială Română, Federația Tinerilor din Cluj și Grupul PONT), eveniment care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” din cadrul Primăriei Municipiului Iași.
Programul „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020” (ICTR) va fi implementat de FONTIS, structură de tineret formată din 33 de organizații de și pentru tineret, în co-management cu Primăria Municipiului Iași, și se va încheia pe 1 mai 2020.
„Faptul că reușim să preluăm statutul de Capitală a Tineretului din România într-un moment post-Centenar ne onorează foarte mult. Orașul nostru a reușit să atragă atenția de-a lungul istoriei sale fiind Capitală a României, Oraș al celor Trei Uniri, Oraș Regal și, mai nou, Capitală Istorică a acestei țări. Mai avem un statut, nescris, dar recunoscut, de Capitală Culturală a României. Acestea sunt și principalele atribute pe care marșăm când ne promovăm. Astăzi preluăm statutul de Capitală a Tineretului. Acest titlu vine în urma unui efort depus de organizațiile de tineret din Iași. Poate nu întâmplător suntem unul din orașele cu ritmul cel mai mare de întinerire din România, dar și în topul de creștere a populației. Am reușit să conturăm un oraș al tinereții în adevăratul sens al cuvântului. Statutul de Capitală a Tineretului aduce și beneficii pe care trebuie să le exploateze în special tinerii. De aceea doresc ca acest proiect să fie liantul tuturor organizațiilor de tineret din Iași. Sper că ele să clădească împreună un viitor pentru următorul secol, nu doar pentru un an”, a declarat primarul Mihai Chirica, care a subliniat importanța organizării în cadrul ICTR a unor evenimente pentru și împreună cu românii din Republica Moldova și Bucovina.
Mircea Meriacri, președintele FONTIS și coordonatului Programului ICTR, a susținut că obținerea acestui titlu reprezintă un moment istoric pentru tinerii din Iași.
„Municipiul Iași merita acest titlu și este mai mult decât onorant pentru noi să fim generația care a făcut posibilă obținerea acestuia. Asistăm la un moment zero în privința dezvoltării sectorului de tineret din Iași, iar Programul ICTR va fi deopotrivă un test pe care vrem să îl trecem cu succes, dar și o dovadă a faptului că dialogul între factorii schimbării este esențial în dezvoltarea durabilă a unei comunități. Printre evenimentele majore pe care le-am programat în acest an voi enumera doar câteva. Primul, Summitul Tinerilor din România, este un eveniment la care vor fi prezenți liderii celor mai importante organizații de tineret din toată țara și care va avea loc în luna octombrie. Dorim să invităm toți candidații la alegerile prezidențiale în fața tinerilor, pentru a fi la o dezbatere națională așa cum se cuvine. De asemenea, la începutul anului viitor vom încerca să facilităm o întâlnire la Iași a delegațiilor de tineret la ONU, pentru a pune pe masă teme de discuție relevante pentru România și implicit pentru orașul Iași. În plus, mai avem programate o serie de proiecte pe care le vom desfășura alături de tinerii din satul Costești, Capitala Tineretului din Republica Moldova”, a afirmat acesta.
Pe lângă susținerea financiară pe care o va acorda municipalitatea ieșeană, Programul va beneficia și de un premiu de 50.000 de euro oferit de BCR.
„De câte ori vin la Iași, în Capitala Spirituală a României, inima mea bate un pic mai tare. Întotdeauna aici am găsit căldură și speranță. Tinerii din Iași propun un concept care spune să aveți încredere în propriul oraș. Încrederea este și un cuvânt mare, iar noi, la bancă, lucrăm cu ea. «Încredere» vine dintr-un cuvânt care e și rădăcina cuvântului «credit», dar și rădăcina cuvântului «inimă». Dacă tinerii din Iași spun să dați încrederea voastră orașului, acesta nu este decât un îndemn de a da inima voastră orașului. De aici pornește totul. În acel moment veți descoperi curajul de a vă ridica foarte sus”, a afirmat Ionuț Stanimir, director executiv de marketing și comunicare al BCR.
La eveniment au mai luat cuvântul Natalia Petrea, primarul satului Costești (raionul Ialoveni – Republica Moldova), Mihai Dragoș. președintele Consiliului Tineretului din România, Mihai Pop, manager de proiecte în cadrul Grupului PONT, și Tudor Ogner, președintele Federației Tinerilor din Cluj și unul dintre inițiatorii programului Capitalei Tineretului din România. În sală au fost prezenți și tinerii care implementează Programul, reprezentanți ai orașelor care au deținut titlul de Capitala Tineretului din România până în acest moment (Timișoara, Bacău și Baia Mare), reprezentanți ai organizațiilor de tineret din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est și ai instituțiilor partenere de la nivel național.
Programul de lansare a Programului ICTR a mai cuprins lansarea Tramvaiului Tinerilor, pictat de tinerii de la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași) și Facultatea de Arte Vizuale și Design (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), coordonați de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi, inaugurarea Totemului „rISeUp” – „Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020”, montat în fața Palatului Culturii, precum și o recepție oficială la Primărie.
(Sursa: Curierul de Iasi, din 2 mai 2019)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu