joi, 23 mai 2019

În Parcul Copou din Iaşi, Constantin Profir a ajuns un călător pe râul vieţii!



Într-o zi de luni, 20 mai 2019, aunci când toată lumea se pregăteşte pentru a sărbători a doua zi pe Sf. Constantin şi Elena, inginerul CONSTANTIN PROFIR ne-a scos în parx... Şi unde este mai frumos în Iaşul marilor iubiri. decât în Parcul Copou, la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" acolo unde a avut loc lansarea cărţii "Călător pe râul vieţii".
Autorul volumului, acelaşi Constantin Profir, a adunat în jurul său pe confraţii de la Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi (ALPI), dar şi pe colegii în ale vinului de înaltă calitate, deoarece poetul din Dealul Copoului este şi un vestit cultivator de viţă de vie şi enolog.
În amfiteatrul culturii ieşene, scriitorii Adi Cristi şi Mihai Batog-Bujeniţă au moderat manifestarea, Constantin Profir fiind luat "la mijloc", la masa prezidiului, de amintiţii condeieri ieşeni.
Cartea "Călător pe râul vieţii" are 130 pagini, cu o prefaţă a scriitorului Mihai Batog-Bujeniţă, care face şi tehnioredactaetarea volumului şi o postfaţă a poetului Emilian Marcu.  
În luările la cuvânt am consemnat următoarele:
- Adi Cristi: "Cartea are un titlu discret, dar ce rămâne până la urmă este poezia. Şi poezia lui Constantin Profir are nevoie de încărcătură. Vă doresc un parcurs cât mai consistent! A fi poet nu este un har, ci un blestem. El lucrează tot timpul...".
- Mihai Batog-Bujeniţă: "Râul este un simbol al vieţii, dacă ne referim la titlul volumului. Este o metaforă profundă pe care Constantin Profir o simte, o vede, fiind un om al vieţii. Poezia este începutul culturii umanităţii, iar natura nu moare niciodată. Constantin Profir reuşeşte să culeagă vibraţia care ne înconjoară. Poezia are un caracter imnic. Citiţi cartea, citiţi fiecare rând. Luaţi cuvintele după cum sună şi găsiţi simboluri".
În alocuţiunea sa, autorul Constantin Profir a menţionat: "Sunt născut pe malul unei ape, în lunca Prutului. La cenaclul Păstorel unde particip am încercat să înţeleg mai bine poezia. M-am născut în buza războiului, cu multe îngrădiri. Am fost mai mereu singur cu cerul, cu bucuria viţei de vie. Tot timpul pe care îl am la dispoziţie citesc. Poezia este un lucru extraordinar".
În continuare, au recitat din volumul "Călător pe râul vieţii" actorul Emil Gnatenco şi scriitorul Vasile Diacon.
A urmat un recital de catrene, epigrame şi poezie umoristică oferit autorului de către colegii de la ALPI, Doina Toma, Angela Pistol, Victor Iosif, Mihai Caba, Mihai Haivas, Ioan Hodaş, Vasile Larco. În finalul manifestării, Constantin Profir recită în faţa adunării poezia "Cuvinte" şi mulţumeşte publicului pentru prezenţă!
Pe ultima copertă a cărţii pusă în dezbatere publică, autorul a mai spus: "Modul în care râul vieţii îşi face valuri poate fi citit doar în nisipurile sale...".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu