luni, 27 mai 2019

La CEI: Amintiri despre aviatorul şi scriitorul Doru Davidovici



Activitatea de cult "Yachad" din cadrul Comunităţii Evreilor din Iaşi a organizat un matineu cultural în ziua de duminică, 26 mai 2019, la Sinagoga Merarilor din zona Tg. Cucu. Tema aleasă a fost: "Amintiri despre aviatorul şi scriitorul Doru Davidovici", într-o conferinţă prezentată de comandorul în aviaţie şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţăm care este şi membru USR şi UZPR.
După cuvintele de deschidere ale lui Abraham Ghiltman (preşedintele CEI) şi Martha Eşanu (vicepreşedintă CEI), unde s-a menţionat faptul că în sală sunt oameni veniţi din străinătate (ex: Israel, Franţa) pentru a audia această conferinţă, inclusiv de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI), Mihai Batog-Bujeniţă, fost coleg de liceu, şcoală militară şi aviaţie cu regretatul Doru Davidovici a trecut în prim plan şi a depănat amintirile domniei sale despre prietenul aviator pe supersonice.
Iată câteva elemnte din cuvântul comandorului Mihai Batog-Bujeniţă: "Povestea mea cu Doru Davifovici a început în 1958, când amândoi am optat pentru Liceul Militar. Chiar dacă la început au fost trei licee militare în România, până la urmă a rămas doar unul, cel de la Câmpulung Moldovenesc, acolo unde am ajuns amândoi... Doru era un captiv al lecturilor, îi plăcea mult să citească... La un moment dat Doru Davidofici
s-a căsătorit şi a avut apoi doi copii, pe Ştefan "Pepsi" şi Irinuca... Tatăl lui Doru, Paul Davidovici era un om reprezentativ pentru sociatatea de atunci... Doru a ajuns pilot de supersonice, un pilot foarte bun, dar în martie 1989 a avut un accident şi a murit. Era într-un avion cu dublă comandă şi copilotul Petra Dumitra nu era un as al aviaţiei, nu avea calităţi practice de aviator pe supersonice. Ei făceau acrobaţie pe un MIG 21, dar avionul a căzut, din vina copilotului şi asta a fost tot... Doru Davidovici intr-ă astfel în legendă şi el se sacrifică pentru un ideal... În urma lui Doru au rămas cărţile sale, 10-15 la număr, pentru că el a scris şi multe cărţu, ajunsese şi scriitor!".

* Festivalul Culturii Idiş la Iaşi

La finalul manifestării, dl. preşedinte Abraham Ghiltman a invitat lumea din sală să participe la Festivalul "Zilele Internaționale ale Culturii Idiș", din perioada 28-30 mai 2019, de la Teatrul Luceafărul din Iaşi. .
Dacă ne referim la programul festivalului să menţionăm că marți, 28 mai, în prima zi, se va putea urmări, între orele 12.00 şi 13.00, pe Str. Lăpușneanu și între orele 17.00 şi 18.00, la gradina Palas un concert de muzică klezmer (muzică evreiască). .
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 19.00 la Teatrul ”Luceafărul”, unde vor fi decernate premiile:
- Premiul pentru cea mai bună actriță de teatru idiș: Tracy Abramovitz.
- Premiul pentru cel mai bun actor de teatru idiș: Yaakov Bodo.
- Premiul ”In memoriam” pentru Promovarea Culturii Idiș în lume: Carol Feldman.
- Premiul pentru Promovarea Culturii Românești în Israel: Doina Meiseles;
Seara se încheie cu proiecția filmului: ”Nu sunt eu!”, autor și concept artistic: Maia Morgenstern.
Pe 29 mai va fi un concert cu formaţia NIGUN, din cadrul Comunităţii Evreilor Iaşi.
În ultima zi a festivalului, pe 30 mai, vă invităm la Teatrul Luceafărul Iași, pentru a urmări spectacolul ”Cei doi Kuni Lemel” susținut de Teatrul Yddishpiel din Tel Aviv. ”Cei doi Kuni Lemel” este un musical în idiș, de Avram Goldfaden, cu supratitare în limbile română și engleză, în regia lui Alexander Hausvater. Intrarea este liberă!
"Am propus şi acordarea unor medalii de onoare, în speţă  domnului primar Mihai Chirica, domnilor directori Ioan Hilban şi Adi Cristi, care ne-au ajutat tot timpul în demersurile noastre", a mai spus preşedintele Abraham Ghiltman.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu