vineri, 3 mai 2019

Anotimpul prieteniei franco-române


Festivalul prieteniei continuă la Clamart!  După manifestările cu subiecte românești care au avut loc în cadrul festivalului european «Dragoste, exil și eternitate» în ianuarie - februarie, au urmat în martie zilele filmului românesc. Și iată că în perioada 7 - 14 aprilie 2019 s-a desfășurat  în acest oraș situat în sudul Parisului o nouă etapă a festivalului cu : expoziții, conferințe, ateliere de decorații, marionete, cântece, concerte, filme! Ba chiar,  într-o zi specială care a fost numită ziua  „Satului la oraș”,  „Miorița” românească s-a plimbat prin pe străzile orașului,  povestind trecătorilor acest poem  popular  românesc și invitându-i să asiste și la spectacole de stradă unde, spre bucuria copiilor, au apărut și clovni. 
Duminică 14 aprilie, am regăsit-o pe artista lirică Tatiana Mironov, directoarea festivalului, la Teatrul Jean Arp  împreună cu Doina Iovănel - Spineanu – scriitoare, pictoriță si editoare – ambasadoarea festivalului venită special de la Timișoara pentru acest eveniment.
La intrarea în sala de spectacol, spectatorii erau întâmpinați de ambianța însorită și veselă a holului unde erau expuse tapiserii artistei române, Gabriela Moga Lazăr și tablouri ale Siminei Lazăr.
O expoziție de tablouri ale pictorilor Sergiu Zancu, Dorin Crețu și Catalin Guguianu era de asemenea organizată la intrarea în teatru.
Programul a început cu piesa de teatru „Liniște” inspirată din culegerea „Omul - gunoi” (care conține 24 de texte) de Matei Visniec. Nouă din aceste texte au fost adaptate pentru a da viață unui personaj care, trăind într-un univers fantastic, sufocant, dictatorial, se izolează închircindu-se în el-însuși și ajunge într-o stare apropiată de nebunie. Spectatorii au fost emoționați de impresionanta interpretare a actorului Bruno Abadie care a știut să sugereze lumi unde domnește spălarea de creier, manipularea de masă, teroarea.
O pauză a permis spectatorilor vizita expoziției de tapiserie. Ambasadoarea festivalului, Doina Iovănel – Spineanu si alți participanți și-au exprimat admirația față de frumoasele creații ale artistei Gabriela Moga Lazăr.
Soprana Mirela Voicu, o voce superbă, a început concertul liric.   A urmat un interesant recital cu emoționante piese muzicale interpretate de către soprana wagneriană Aneliya Vidinova Atanasova de la Philarmonia din București, acompaniată la  acordeon cu multă sensibilitate de către muziciana moldoveancă, Daniela Mastacan.  La acest concert s-a implicat cu pasiune și pianistul francez,  Nicolas Vie,l  pe care l-am ascultat cu multă plăcere.
Programul a continuat cu o suită de cântece moldovenești foarte antrenante interpretate de Rodica Druta Hamuraru care venea de la Chisinău.  La sfârșit, Tatiana Mironov a venit alături de ea pe scenă și au cântat împreună în aplauzele spectatorilor entuziasmați care au început și ei sa cânte. 
După acest program muzical, Compania Hop&Rats a adus un frumos omagiu marelui poet național român, Mihai Eminescu cu o interesantă adaptare a poemului „Luceafărul”.
Teatrul, muzica și video s-au reunit pe scenă pentru a da viață acestei capodopere a poeziei românești.
Scenografia imaginată de Tatiana Mironov în colaborare cu Claire Chauchat permite spectatorilor să descopere firul filosofic al poemului, dar nu uită să amintească și contextul românesc al povestirii.
Este o creație surprinzătoare care pune în valoare identitatea română ! Trei actori dau viață acestei poezii : Tatiana Mironov – în rolul Cătălinei, Alexander Müller – în rolul lui Cătălin și mimul Jullien Cottereau – în rolul Luceafărului.
La sfârșitul serii, am fost bucuroși să ascultăm de asemenea cântece (dintre care unele în românește)  interpretate de către corurile  : LES AMIS DE TSUICA de Marianne Entat,  THEA-CHOEUR cu Emmanuelle Dubost și CLAM’OEURS avec Mireille Derethé.
Asociația LES AMIS DE TSUICA (Prietenii țuicii) a fost creată de muzicieni francezi care au fost cuceriți de muzica populară română și apreciind sărbătorile din satele românești « udate » cu țuică, au vrut să prezinte și francezilor atmosfera călduroasă și veselă a acestor sărbători.
În teatrul Jean Arp s-a deschis în această după-amiază de aprilie o fereastră spre cultura română. Mulțumim organizatorilor pentru acest festival polimorf și pluri-geografic care face cunoscute valorile României si a Franței si de asemenea Primăriei din Clamart pentru sprijinul acordat. (Relatare: Simina Lazăr-Huser, din Paris - Franţa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu