duminică, 7 aprilie 2013

Oltchim Râmnicu Vâlcea, evoluţie modestă în faţa galonatei Gyor ETO !



* Campioana României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea, a fost învinsă, sâmbătă, la Bucureşti, cu scorul de 24-22 (14-10), de formaţia ungară Gyor ETO, în manşa tur a semifinalelor Ligii Campionilor.
Atmosferă de zile mari la Sala Polivalentă din Bucureşti, umplută până la refuz de peste 5.000 de susţinători ai Oltchimului în disputa cu campioana Ungariei, Gyor ETO, care a avut şi ea parte de aproximativ 100 de fani prezenţi în tribune, cu o oră înaintea începerii meciului.
Oltchim a ratat primul atac, iar la următoarea fază, pe ofensiva unguroaicelor a început şi presiunea, cu fluierături din tribune. A ratat şi Gyor, dar şi Oltchim la următoarea fază, astfel că scorul a fost deschis apoi de formaţia oaspete, de la 7 metri, prin Gorbicz, 0-1 (min. 3). Au urmat alte două atacuri ratate de campioana României, dar nici adversara nu s-a lăsat mai "prejos", fiind un festival de ratări de ambele părţi, din cauza tracului. Aceeaşi Gorbicz a mărit însă la 0-2, tot de la 7 metri (min. 6), iar antrenorul Vestergaard a cerut time-out. Jocul Oltchimului lăsa de dorit.
Amorim a mărit la 0-3, după care a venit şi primul gol al gazdelor, prin Bulatovici, abia în minutul 8 (1-3). Huiduielile s-au amplificat din tribune după două decizii intrepretabile ale arbitrilor germani Geipel-Helbig, scorul crescând la 1-6 (min. 10), însă şi pe fondul greşelilor din tabăra vâlceană.
La mijlocul reprizei, tabela arăta 3-9, după minute bune de încercări eşuate ale Oltchimului de a reduce handicapul, în timp ce Gyor, cu Gorbicz în prim-plan, a defilat. Paşi, pase greşite, fault în atac au fost "punctele negre" ale Oltchimului, care se lupta cu propria neputinţă. Au urmat două contraatacuri-şcoală pentru Oltchim, 5-9 (min. 19), dar Gyor nu a iertat, 5-12 (min. 22). Antrenorul Vestergaard a schimbat de mai multe ori linia de 9 metri, extremele, schemele, dar nimic nu a părut să funcţioneze. Jucătoarele sale parcă erau în transă (6-13, min. 24). A venit şi răbufnirea de orgoliu, dar mai ales de valoare, care a dus scorul la 10-13 în doar trei minute. La pauză, tabela arăta 10-14, după o primă repriză sub aşteptări a Oltchimului, în care s-a remarcat doar extrema Ada Nechita, care nu a fost titulară.
"Gyor s-a apărat foarte dur în prima repriză. Cred că arbitrii au fost cam părtinitori cu ele şi meritau nişte eliminări, dar să nu uităm că mai este a doua repriză şi cel mai importat va fi meciul retur. Nu trebuie să se întâmple o minune, ci doar să jucăm ce ştim noi", declara marea absentă din tabăra Oltchimului, Cristina Neagu, la pauză, la Digisport TV.

* Revenire tardivă după pauză

Repriza secundă a debutat tot cu greşeli în atacul Oltchimului, care au exasperat suporterii. Al doilea gol din acţiune al Katarinei Bulatovici, din totalul de trei, a venit abia în minutul 34 (11-15).
Minutul 37 a fost cel care a părut să dea semnalul revenirii, după o fază de generic TV, în care portarul Silvia Navarro a marcat din poartă în poartă, obligând Gyor să intre la time-out, 14-16. Fanii s-au aliat şi ei cu jocul mult mai plin de ambiţie al favoritelor, 16-18 (min. 42), iar atmosfera a fost din ce în ce mai plină de emoţii. În minutul 45, Gyor îşi remontase din nou avantajul, 16-20, dar replica Oltchimului nu a întârziat (19-21, min. 49), păstrând speranţele fanilor intacte. Trei atacuri ratate consecutiv de Jovanovici şi Managarova au dus publicul în pragul infarctului, dar Bulatovici a salvat onoarea, 20-21 (min. 52). Cu cinci minute înainte de final s-a intrat la time-out, la scorul 21-22. "România, România!", scandau suporterii.
Ultimele minute au fost dramatice, până şi "perfecta" Gorbicz a ratat de la 7 metri (22-23, min. 59). Oltchim nu a avut însă forţa nici măcar de a egala, deşi a avut şansa, iar partida s-a încheiat în favoarea campioanei Ungariei, care a şi meritat-o, nu pentru că a jucat mai bine, ci mai ales pentru că a ştiut să speculeze mult prea numeroasele greşeli ale adversarei la acest nivel.
Marcatoare:
- Oltchim – K. Bulatovic 8 goluri, Nechita 4, Manea 2, Meiroşu 2, Brădeanu 1, Farcău 1, Pineau 1, Barbosa 1, Curea 1, Navarro 1 (gol din poartă în poartă);
- Gyor - Gorbicz 8 goluri, Amorim 6, Kovacsics 4, Orban 2, Loke 2, Redei 1, Radicevici 1.
La meci au asistat mai multe personalităţi din lumea sportului, printre care s-a numărat antrenorii lotului olimpic feminin de gimnastică Mariana Bitang şi Octavian Bellu, gimnasta Sandra Izbaşa, preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, preşedintele FR Rugby, Alin Petrache sau preşedintele LPF, Dumitru Dragomir.
Partida retur, decisivă pentru calificarea în finala competiţiei, va avea loc în 11 aprilie, la Veszprem.
Tot sâmbătă, în Norvegia, în cealaltă semifinală, Larvik HK-Krim Ljubljana, scor 22-24 (9-16).
Partida retur este programată în 13 aprilie, pe terenul formaţiei slovene.
În sezonul trecut, Oltchim a fost eliminată în semifinale chiar de Gyor ETO, formaţia care a pierdut ulterior trofeul, în faţa celor de la Buducnost.
Obiectivul echipei Oltchim în actuala stagiune este câştigarea Ligii Campionilor.

* Cristian Gaţu: “Oltchim a făcut un meci slab !”

Preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că a fost un meci slab al campioanei României, dar că nu e jucată calificarea în finala competiţiei.
"Calificarea nu e jucată încă. La Veszprem se va juca totul, în retur. Cred că a fost un meci slab al Oltchimului, dar sper ca cele cinci zile rămase până la retur să liniştească jucătoarele şi să arate cu totul altceva, mai ales ambiţie, în retur. Personal mi-au plăcut Nechita şi Navarro, ca joc, dar mai ales ca ambiţie. Dar şi ca portar, ce să faci, când nu merge apărarea? Dacă apărarea nu merge, portarul e manechin. Sperăm cu toţii că fetele vor arăta altceva în retur, azi nu a fost ziua lor", a declarat Cristian Gaţu, la finalul partidei de sâmbătă.

* Luminiţa Huţupan-Dinu: “Cu jocul din prima repriză, Oltchim pierde finala”

Fostul portar al naţionalei României şi al campioanei Oltchim, Luminiţa Huţupan-Dinu a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că are încredere în jucătoarele vâlcene pentru retur, dar că jocul lor trebuie să fie mult mai bun, pentru o calificare în finala Ligii Campionilor.
"M-am enervat foarte tare în prima repriză, au fost greşeli pur şi simplu copilăreşti, cu paşi, pase la adversar etc. Cred că fetele au avut emoţii mari şi pot înţelege asta, şi eu aveam la fel în primele 10 minute din meci, dar apoi, cu atmosfera, cu fanii, cu jocul, intram în formă. Asta nu înţeleg la ele în meciul de astăzi. De ce jucăm doar a doua repriză, de ce tot timpul după prima repriză avem de recuperat? Nu e de acum, e veche meteahna asta, dar există. Păi noi, care jucam acasă, trebuia să facem Gyor să alerge după egalare, nu noi să facem asta. Prima repriză le-am făcut-o cadou, iar dacă nu erau Navarro şi Bulatovic în repriza a doua, pierdeam şi mai rău. Oricine greşeşte, dar nu poţi aştepta să câştigi când ratezi din orice poziţie. În repriza a doua s-a mai spălat din ruşine, dar nu a fost de ajuns. Nu poţi sta în linia de 9 metri doar în Bulatovic, care s-a străduit şi a jucat cât a putut, dar nu poate doar singură. Ce am văzut în prima repriză mă face să cred că antrenorii nu au pregătit meciul suficient. Nu s-a văzut nimic, nici în apărare, nici în atac. Cu ce ne-a putut surprinde Gyor atât de tare? Ele joacă împreună de atâta timp, le ştim, dar noi aveam avantajul unor jucătoare noi. La tine acasă nu ai voie să joci aşa. Ne-am concetrat mult pe anihilarea pivotului Loke, iar ele pe pivotul nostru, Manea. Dar, în rest, ele au fost mai bune, pe ambele faze", a declarat Luminiţa Huţupan-Dinu, pentru MEDIAFAX.
Fostul portar al campioanei Oltchim, care şi-a încheiat cariera anul trecut cu trei trofee de Liga Campionilor în palmares, crede că mai sunt şanse la calificarea în finală.
"Returul va fi foarte greu, dacă vom juca tot ca în prima repriză de azi, pierdem finala. Doar o minune ne poate salva, deşi două goluri de recuperat nu sunt multe. Anul trecut eram în poarta Oltchimului, când Gyor a pierdut cu 4 goluri şi apoi a recuperat şi ne-a eliminat din semifinale. Eu cred încă în fete, ştiu că-şi doresc mai mult şi vor lupta pentru asta, dar nu pot înţelege ce s-a întâmplat astăzi. Nu asta e valoarea lor. Să nu uităm că Oltchim joacă bine în deplasare. Trebuie să spere, să joace mult mai bine şi să aibă încredere în ele. Sunt fete de aur, au valoare şi ambiţie. Să nu uite asta. Poate e mai bine că au pierdut acum cu 2 goluri şi să lupte pentru calificare, cu joc mai bun, în retur, decât să fi câştigat la 2-3 goluri acum şi să piardă acolo. Depinde totul de ele. Eu merg pe mâna lor, sunt fetele mele de suflet şi valoarea lor în handbal este cu mult peste ce au arătat astăzi la Bucureşti", a precizat ea. (MEDIAFAX)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu